terhesteszt
#Testi problémák

Negatív a terhesteszt, de nem jött meg – Mi lehet az oka?

2022.02.14.
1 perces olvasási idő

Természetes, hogy ha nem jön meg a menstruációd, szeretnéd tudni, hogy terhes vagy-e. Azonban előfordulhat, hogy a kimaradt menstruáció ellenére a terhesteszt negatív. Összeszedtük a lehetséges okokat.

Alacsony HCG szint

Mivel a ciklusod különböző okok miatt hónapról hónapra változhat, előfordulhat, hogy a peteérés, és így akár a megtermékenyülés is a középidő után történt. Ilyenkor a terhességnek még olyan korai szakaszában járhatsz a teszt elvégzésekor, amikor még a terhességi hormonnak, a HCG-nek a szintje annyira alacsony, hogy azt a terhesteszt nem tudja kimutatni.

A legtöbb terhességi teszt érzékenysége 25 mIU/ml, ami azt jelenti, hogy milliliterenként 25 feletti nemzetközi egységnyi HCG kimutatására alkalmas. Ha nagyon korai terhesség esetén végzed el, a HCG szinted még túl alacsony ahhoz, hogy ezek a terhességi tesztek azt érzékeljék, így negatív eredményt kapsz.

Ha a negatív terhesteszt ellenére úgy érzed, terhes vagy, várj pár napot! A HCG szint értéke eleinte 2-3 naponta duplázódik, így pár nap elteltével a teszt is nagyobb eséllyel mutatja ki, ha terhes vagy! Ha a terhesteszt eredménye negatív, de a menstruációd továbbra sem jelentkezik, keress fel egy nőgyógyászt!

Méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhesség veszélyes állapot, és bár ritkán, de előfordulhat, hogy a terhességi teszt nem mutatja ki. Annak ellenére, hogy a terhesteszted eredménye negatív, mielőbb fordulj orvoshoz, ha az alábbi tüneteket tapasztalod:

  • súlyos alhasi fájdalom
  • szédülés
  • vérzés vagy pecsételő vérzés
  • hányinger, hányás

Életmód

A nem megfelelő táplálkozás, az extrém fogyókúra, a túlzásba vitt vagy megerőltető testedzés, a stressz, valamint a túlzott koffeinfogyasztás is rendszertelenné teheti a menstruációt, vagy késleltetheti azt.

Egyes betegségek

Az olyan betegségek, mint például a PCOS (policisztás petefészek szindróma) vagy a pajzsmirigyproblémák szabálytalanná tehetik a menstruációs ciklust, vagy annak kimaradását is okozhatják. Ha az ismételt negatív terhesteszt ellenére sem jelentkezik a menzeszed, keresd fel orvosod, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben!

Bizonyos gyógyszerek

Egyes gyógyszerek (pl. allergiára vagy vérnyomásra) és fogamzásgátlók okozhatják a ciklus rendszertelenségét vagy a menstruáció kimaradását.

Mit tehetsz?

A negatív terhesteszt után várj pár napot, vagy akár egy hetet is, és ha ezután sem jön meg, csinálj egy újat! Ha az ismételt teszt eredménye is negatív, de még ezután sem menstruálsz, fordulj orvoshoz, hogy mielőbb kiderüljön mi áll a háttérben!

Ez is érdekelhet: Menstruálhatok-e, ha terhes vagyok?

(KamaszPanasz - CS.K., forrás: healthline.com)