terhességi teszt
#Vágyak

Mikortól lehet terhességi tesztet csinálni?

2023.09.20.
2 perces olvasási idő

Amennyiben biztos eredményt akarsz a terhességi teszten látni, nem mindegy, hogy mikor csinálod meg a tesztet. Ha túl korán használod, az akár félre is vezethet. Cikkünk ebben segíthet.

Először is fontos tudni, hogy mikor menstruáltál utoljára, általában hány napos a ciklusod, illetve, hogy mikor kezdődik el az ovulációd. Ha nem vagy biztos az ovulációban, középértéknek veheted a 14. napot, ez ugyanis az átlagos időtartam.

A ciklus 14. napja: az ovuláció

Terhességi tesztet néző lányEzen a napon a megérett petesejt a petevezetékbe vándorol, ahol ha találkozik a spermiummal, megtermékenyül. A petesejt az ovuláció után körülbelül 24 óráig képes a megtermékenyülésre.

A megtermékenyítés pillanatában a protein burok megerősödik a petesejt körül, megakadályozva ezzel más spermiumok bejutását. A megtermékenyítés pillanatában a "baba" genetikája teljesen komplett, beleértve a nemét is.

A ciklus 15-19. napja: még túl korai tesztelni

Ha megtermékenyült, a petesejt még a petevezetékben osztódni kezd, zigótává alakul, és még körülbelül három napig marad a petevezetékben. Miközben tovább osztódik, a petesejt mindezek után a méh felé vándorol, ahol még be kell ágyazódnia, így a terhesség ezekben a napokban nem kimutatható. A terhességi tesztek a HCG hormon alapján mutatják ki a terhességet, amely csakis akkor kezd el termelődni, ha a petesejt már beágyazódott.

A beágyazódás általában az ovulációt követő 6-10. napon történik meg, a ciklus ezen időszakában még nem. Amíg nincs beágyazódás, nincs HCG, azaz a terhességi teszt negatív lesz, még akkor is, ha a megtermékenyülés ténylegesen megtörtént.

Négy nappal a várható menstruáció előtt: már csak egy kicsit kell kibírni

A (tervezett) menstruációt megelőző négy napban nagyon csábító lehet a gondolat, hogy elvégezd a terhességi tesztet, de még mindig várj vele, hiszen nagy lehet az esélye az ál-negatív eredményeknek. Egyes korai terhességi tesztek 51-69%-os eredményt adnak 4 nappal a várható menstruáció előtt. Ellenőrizd a terhességi teszten az utasításokat, és pontosan kövesd őket.

Fontos tudni, hogy a terhesség legkorábbi jelei közül sok nagyon hasonlít a premenstruációs (menstruációt megelőző) tünetekhez. Bővebben: A terhesség első jelei

Két-három nappal a menstruáció előtt: egyes tesztek már mutatnak eredményt

Néhány terhességi teszt már 70-80%-os pontosságú eredményt ad. Célszerű ellenőrizni a terhességi teszten az utasításokat, és pontosan követni őket. Más esetekben vagy ha egészen biztosra akarsz menni, érdemes várni még néhány napot, vagy később is megismételni a tesztet.

A várt menstruáció napja: a lehető legjobb nap

Ez a nap a legjobb a terhességi teszt elvégzésére, a terhességi tesztek 99%-os pontossággal működnek. Ha kimarad a vérzés, és a teszt eredménye is pozitív, akkor nagy a valószínűséggel megtörtént a teherbeesés. Ha a ciklus hosszúsága nem állandó és pár napos eltérést tapasztalsz minden hónapban, akkor még mindig várni kell egy-két napot. Lehet, hogy még nem késik a menzesz, csak a szokásos csúszásról van szó.

Ha egy napja késik a menstruáció, akkor már nyugodtan elvégezhető a terhességi teszt. Ezeken a napokon a teszteredmények a lehető legpontosabbak.

Ha még a későbi napokon sem menstruálsz, akkor lehet, hogy terhes vagy.

(KamaszPanasz - Gy. R. - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)