hüvelygyűrű
#Vágyak

Gyakori kérdések a hüvelygyűrű használatáról

2023.07.18.
4 perces olvasási idő

Hogyan működik a hüvelygyűrű? Mennyire hatásos védekezési módszer? Milyen mellékhatásai lehetnek a használatának? Kiknek ajánlott a hüvelygyűrű?

Mi is a hüvelygyűrű?

A hüvelygyűrű a benne lévő hormonokat a hüvely falán keresztül, felszívódás útján juttatja be a véráramba. A gyűrűben található hormonok hatással vannak a petefészkek, illetve a méh működésére, így akadályozzák meg a teherbeesést.

Hogyan működik?

A gyűrűben található hormonkeverék, amely progeszteron és ösztrogén kombinációja, megakadályozza az ovuláció kialakulását, azaz a petesejt érését. Ha nem szabadul ki a petefészekből érett petesejt, akkor a lányok nem eshetnek teherbe, hiszen a fiúk spermája nem tud mit megtermékenyíteni.

A fogamzásgátló eszközben található hormon a méhnyak belsejét borító váladékréteget is megvastagítja, amely hatására a sperma nehezebben tud bejutni a méhbe, így az esetlegesen kiszakadt petesejttel nem tud találkozni. A hüvelygyűrűben található hormonok hatással vannak a méhfalra is oly módon, hogy nehezítik az esetlegesen megtermékenyített petesejt számára a beágyazódást.

A hüvelygyűrű használata

A fogamzásgátló tablettákhoz és tapaszokhoz hasonlóan a hüvelygyűrű használatát is meghatározza a havi ciklus. A hüvelygyűrű felhelyezése úgy történik, mint egy tamponé, a menstruáció első öt napjának valamelyikén kell a hüvelybe behelyezni. Körülbelül három héten át marad a megfelelő helyen. Három hét múlva, a felhelyezés napjával azonos napon, körülbelül azonos órában kell eltávolítani. Pár nappal ezután jelentkezik az újabb menstruáció. A negyedik hét végén, az előző felhelyezés napjával megegyező napon következik az újabb felhelyezés és a folyamat újra kezdődik. Az új gyűrű felhelyezése az előzőtől függő meghatározott napon kell, hogy történjen, akkor is, ha még tart a menstruáció.

Ez azért fontos, mert a gyűrűben található hormonok nem azonnal fejtik ki hatásukat. A felhelyezést követő 7 napban még szükséges más kiegészítő fogamzásgátló (pl. gumióvszer) használata is. 7 nap után a gyűrű önmagában is megfelelő szintű védelmet nyújt. Ennek ellenére a gumióvszer használata ezután is javasolt, mert segít megóvni a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben.

A gyűrű akkor kerül a megfelelő helyre a hüvelyben, mikor nem okoz semmilyen kellemetlenséget. A felhelyezés nem végleges módszer, hiszen ha nem kényelmes és rossz érzést okoz a viselőjének, akkor elmozdíthatja helyéről, de akár el is távolíthatja a gyűrűt és újra felhelyezheti. A legtöbb hüvelygyűrűt viselő lány nem is érzi különösebben a gyűrűt, ha azt megfelelően helyezte fel. A helyén marad úszás, zuhanyzás és sportolás alatt, sőt, még közösülés közben is.

Ha a hüvelygyűrű kiesik – Mi a teendő?

A gyűrűt a hüvelyben lévő izmok tartják a helyén, ezért szinte lehetetlen, hogy magától kiessen. Ha mégis megtörténne, akkor hideg víz alatt le kell öblíteni a gyűrűt, és 3 órán belül vissza kell helyezni. Ha több mint 3 óra telik el az újbóli felhelyezés előtt, akkor már nem véd teljesen a terhességtől. Ebben az esetben a felhelyezést követő hét napban kiegészítő fogamzásgátlót kell használni.

Ha a felhelyezést követő harmadik héten esik ki a hüvelygyűrű, és több mint három óra telik el a felhelyezésig, akkor keresd fel az orvosodat, és kérj tőle tanácsot. Ő felhelyezhet egy új gyűrűt is, de azt is javasolhatja, hogy ne helyezd fel újra a gyűrűt. Minden ilyen esetben jelentkezhet korai menstruáció, valamint szükséges a kiegészítő fogamzásgátló alkalmazása.

Mennyire megbízhatóan működik a gyűrű?

A hüvelygyűrű hatékonysága megegyezik a többi hormontartalmú fogamzásgátló (tapaszok vagy tabletták) hatékonyságával. Általánosságban, mint minden fogamzásgátló hatékonysága, a gyűrű hatékonysága is sok dologtól függ. Ezek közé tartozik a viselő egészségügyi háttere, az, hogy szed-e valamilyen más gyógyszert rendszeresen, és annak esetlegesen lehetnek-e mellékhatásai a fogamzásgátlóval való kombinált szedése miatt. Nagyon fontos, hogy a nőgyógyász tudjon minden egyéb gyógyszerről és természetes, növényi alapú szerről, amit még szedsz.

A hüvelygyűrű használatának egyik nagy előnye, hogy nem kell fejben tartani, hogy minden nap ugyanazon időpontban bevedd a fogamzásgátló tablettát vagy felhelyezd a fogamzásgátló tapaszt. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy három hét után el kell távolítani a gyűrűt, majd egy újabb hét elteltével újra fel kell helyezni azt. Ha nem a megfelelő időben helyezik fel a gyűrűt, veszít a hatékonyságából.

A szexuális úton terjedő betegségek elleni védelem

A hüvelygyűrű alkalmazása önmagában nem véd meg semmilyen szexuális úton terjedő fertőzéstől. Ha egy pár ezek ellen is védekezni szeretne, akkor szükséges számukra a gumióvszer használata is. Az önmegtartóztatás az egyetlen biztos módszer arra, hogy elkerüljük a nemkívánt terhességet és a szexuális úton terjedő betegségek kialakulását.

Esetleges mellékhatások

A hüvelygyűrű biztonságos és hatásos fogamzásgátló módszer. A fiatal nők legnagyobb részénél nem is jelentkezik semmilyen mellékhatás. Ám a gyűrű alkalmazása melletti rendszeres dohányzás növeli bizonyos mellékhatások kockázatát. Ezért a nőgyógyászok mindig nyomatékosan felhívják a lányok figyelmét arra, hogy ne dohányozzanak.

A gyűrű alkalmazásakor fellépő esetleges mellékhatások hasonlóak a fogamzásgátló tabletta szedésekor jelentkező mellékhatásokhoz.

Ilyenek például:

  • rendszertelen menstruációs vérzés
  • hányinger, fejfájás, szédülés, a mellek érzékenysége
  • hangulatváltozások
  • véralvadási problémák (a 35 év alatti nem dohányzó nők körében igen ritka)

További esetleges mellékhatások:

  • hüvelyi irritáció vagy fertőzés kialakulása
  • hüvelyi folyás
  • kontaktlencse használatával összefüggő problémák, például látásproblémák vagy a lencse viselésének lehetetlensége

Ezen tünetek megjelenése általában enyhe, és rendszerint 2-3 hónap elteltével el is múlnak.

Kik használhatják a hüvelygyűrűt?

Azon fiatal nőknek szokták elsősorban ajánlani a hüvelygyűrű használatát, akiknek nehézséget okoz, hogy minden nap azonos időpontban bevegyék a fogamzásgátló tablettát, illetve azoknak, akiknek a tabletta lenyelése problémát okoz.

Nem minden nő képes azonban hüvelygyűrű viselésére. Bizonyos orvosi esetekben, a gyűrű alkalmazása nem megfelelően hatékony vagy veszélyes is lehet. Különösen azoknak a nőknek nem szokták javasolni az alkalmazását, akiknek vérrögképzési problémájuk van, magas a vérnyomásuk, bizonyos típusú rákos megbetegedésük van, migrénes fejfájással vagy cukorbetegséggel küzdenek.

Azok a lányok és nők, akik indokolatlan vérzést tapasztalnak, illetve arra gyanakodnak, hogy esetleg terhesek lehetnek, forduljanak minél hamarabb orvoshoz. Nekik javasolt felfüggeszteni a hüvelygyűrű használatát, és a kérdéses időben inkább valamilyen más fogamzásgátló módszer alkalmazását szokták tanácsolni.

A fogamzásgátlás és fajtái
Ha nemi életet élsz, vagy csak szeretnél, el kell gondolkodnod azon, hogy melyik fogamzásgátló módszert választod. A problémát az jelenti, hogy a módszerek nem mindegyike alkalmazható a kamaszok körében. Tovább a cikkhez

Hogyan lehet beszerezni az eszközt?

A nőgyógyász kérdéseket tesz fel az egészségügyi háttérről és a családról, majd megvizsgál. Ez tartalmaz vérnyomásmérést és nőgyógyászati vizsgálatot is. Ha nincsen akadálya a hüvelygyűrű használatának, receptre felírja az eszközt, és részletes tájékoztatót ad annak helyes használatáról.

Azokat a lányokat, akik elkezdik a hüvelygyűrűt használni, pár hónap múlva vissza szokták hívni kontrollra. Ez egy egyszerű rutinvizsgálat, ami csak azt szolgálja, hogy megnézzék, nincs-e valami probléma. Erre a későbbiekben évente maximum egyszer-kétszer lehet szükség.

Mennyibe kerül?

Márkától függően Magyarországon az általános ár havi 3-4 ezer forint. Ehhez kapcsolódnak még a havi, illetve éves vizsgálatok díjai is.

(KamaszPanasz - H.I., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)