felvilágosítás
#Vágyak

Hogyan világosítsuk fel a szülőket?

2023.02.08.
1 perces olvasási idő

Veled is gyakran előfordul az a kínos szituáció, hogy mikor a szexualitás kerül szóba, nem tudod hogyan mondd el szüleidnek, hogy már mindent tudsz, amit tudnod kell, s úgy érzed, helyesen fogsz dönteni, ha eljön az ideje?

Talán úgy érzed, te vagy az egyetlen, aki ilyen jellegű nehézségeken megy keresztül, de hidd el, szinte minden kamasz megtapasztalja. Igen, a szexualitásod a Te saját magánügyed, ám fontos kérdés, mert befolyásolja, alakítja az életed, és hozzájárul a további boldogságodhoz.

Találj valakit, akivel beszélhetsz!

Noha egyes családokban könnyedén tudnak a szexről beszélgetni, a legtöbb helyen ez igencsak kényes helyzeteket okoz. Természetesen a szülők aggódnak gyermekük esetlegesen korán elkezdett és megfelelő felvilágosítás nélküli szexuális élete miatt.

Ha olyan családban nőttél fel, ahol mindent mindig megbeszéltetek, érdekelte szüleidet a te véleményed is, nem lesz nehéz most sem az őszinte beszélgetés. Ha nyílt és őszinte kapcsolatod van a szüleiddel, beszélj velük bátran az érzéseidről. Hidd el, örülni fognak annak, hogy bizalmadba fogadod őket! Nyugodtan mondd el, ha úgy érzed, felkészült vagy, és ha bármi kérdésed lesz, fel fogod nekik tenni.

Azonban, ha általában kerülik nálatok a kényes témákat, és nem igazán tudod érzéseidet a szülőkkel megosztani ( mert nem figyelnek rád, nem érnek rá veled foglalkozni stb.), akkor jobb erről a témáról egy idősebb testvérrel, baráttal, vagy nagynénivel, beszélgetni. Bármi kérdésed van, tedd fel nekik nyugodtan! Meg fogsz lepődni, mennyire megértőek és segítőkészek lesznek, ha bízol bennük!

Össze vagy zavarodva?

Nyilván veled is előfordul, hogy össze vagy zavarodva, nem vagy benne biztos, mit érzel egyes emberek iránt, illetve abban sem, mi a különbség ezek között az egymásra hasonlító, felkavaró, szoros érzelmek között. Nehéz eldönteni, hogy csak nagyon vonzódsz valakihez, vagy azt szeretnéd, hogy szorosabb kapcsolatotok legyen és járjatok. Sőt, időnként az is megtörténhet, hogy azonos nemű barátod iránti erős kötődésed megijeszt és elgondolkodtat szexuális irányultságod felől. Ez is a kamaszkor velejárója…

Minderről persze a legkönnyebb a barátokkal beszélgetni. Valószínűleg nekik is hasonló problémáik vannak, ők is összezavarodottak, s egymás támogató meghallgatása ugyan enyhítheti a szorongásodat, de igazi segítséget a már tapasztaltabb, mindezen átesett idősebb családtagoktól vagy bizalmas felnőtt baráttól kaphatsz. Fordulj hozzájuk bátran, s meglátod, bizalmadat meghálálják!

(Kamaszpanasz)