fogamzásgátlás
#Vágyak

Fogamzásgátló tabletta: tények és tévhitek

2016.05.02.
3 perces olvasási idő

Sok tini, akinek már van stabil párkapcsolata, és az óvszert kényelmetlennek tartja, más fogamzásgátló módszer után néz. Szóba jöhet ilyenkor a fogamzásgátló tabletta. Viszont a lányok legtöbbje a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban még mindig hamis mendemondáknak hisz.

Itt az ideje, hogy a fogamzásgátló tablettával kapcsolatos tényeket és tévhiteket tisztázzuk.

Lehet-e hízni a fogamzásgátló tablettától?

Nem valószínű. A fogamzásgátló tabletta nem tartalmaz kalóriát. A legtöbb ember nem szed föl plusz kilót a tablettától. Néhány lány legfeljebb egy-két kilót szerezhet pluszban, ami valószínűleg a folyadék-visszatartás miatt van. Ha több mint tíz kilót hízol, a tettes valószínűleg nem a gyógyszer, hanem inkább a helytelen táplálkozási szokásod vagy a hormonszinted.

A fogamzásgátló tabletta rákot okozhat?

Sok ember mai napig azt hiszi, hogy a fogamzásgátló tabletta mindenféle daganatos betegséget okozhat. Valójában pont ezek a pirulák csökkentik 50 százalékkal a méhnyakrák-, és a petefészekrák kialakulásának esélyét. Azonban az is tény, hogy hosszú távú szedése (több mint 8 év) esetén az emlőrák nagyobb eséllyel fordulhat elő olyan nőknél, akik hormonális fogamzásgátlót szedtek.

A fogamzásgátló tabletta szedése tehát összefügghet a mellrák kialakulásával?

Sok tanulmányt végeztek annak megállapítására, hogy a fogamzásgátló tabletta növeli-e vagy csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát. A jelenlegi konszenzus a legtöbb vezető szakértő szerint, hogy ez nem növeli jelentősen az emlőrák kialakulásának esélyét, de növeli a mellben már kialakult daganat felfedezésének lehetőségét.fogamzásgátló

Okozhat-e méhnyakrákot a fogamzásgátló tabletta?

A méhnyakrákot okozó vírus szexuális úton is terjed, de kiváltó oka sok esetben nem ismert. A tabletta önmagában nem véd a szexuális úton terjedő betegségektől. Miért nőhet a tabletta miatt a méhnyakrák esélye?

Valószínűleg azért, mert a tabletta mellett nem használnak óvszert, ami védene a méhnyakrák okozta vírustól (HPV: Humán Papilloma Vírus).

Már létezik HPV elleni védőoltás, melyről érdeklődj a nőgyógyászodnál. Ez az oltás megvéd a HPV-vírus leggyakoribb és legveszélyesebb típusaitól, de fontos, hogy a védőoltás után is rendszeresen (évente) járj szűrővizsgálatra.

Ki nem szedhet fogamzásgátló tablettát?

Vannak olyan emberek, akik nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát, mert véralvadási zavarokban szenvednek. A fogamzásgátló tabletta növeli a vérrögképződés kockázatát a lábakban, a tüdőben, a szívben és az agyban, mely, ha eltömíti az ereket, mélyvénás trombózishoz, tüdőembóliához, szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet.

A legtöbb embernél ennek kialakulásának esélye nagyon kicsi. De ha a családodban van olyan rokon, akinek vérrög alakult ki a szervezetében vagy szélütés érte, esetleg sok vetélése volt, akkor nálad nagyobb a veszély.

Ezért van az, hogy a nőgyógyász az első fogamzásgátló tabletta felírása előtt elküld vérvételre. Itt kiderül, hogy van-e véralvadással kapcsolatos betegséged. Ha igen, akkor az orvosoddal együtt más fogamzásgátló módszer után kell nézned.

A fogamzásgátló tablettától lehet-e alacsonyabb az ember?

Rendben, ez nem egy szokványos kérdés, de ide tartozik. A fogamzásgátló tablettában található egy női nemi hormon, az ösztrogén, ami szerepet játszik a növekedésben. Segíti felépíteni az erős csontozatot. Viszont az ösztrogén segít lezárni a csontokban lévő növekedési lemezeket is.

Ha fogamzásgátló tablettát szedsz a menstruációd kezdete utáni egy-két évben, akkor a növekedési lemezek előbb zárodhatnak le, mint egyébként, és így lehet, hogy nem éred el az eredeti magasságodat. Ebben az időszakban, ha már élsz nemi életet, használj inkább óvszert!

Zöld út a szex felé

Sok anyuka attól fél, hogy ha elkezd fogamzásgátló tablettát szedni a lányuk, az egyenes utat jelent a szex felé. Pedig ez nem így van. A lányok sokszor nem azért nem szexelnek, mert félnek a terhességtől. Hanem azért, mert várni akarnak vele. De a mai társadalomban a társak nyomása, az egyéni és családi erkölcs és értékek, az elvárások, mind befolyásolhatják a fiatalt a döntésében. De sokkal inkább ezek legyenek, mint a fogamzásgátló tabletta szedése.

A fogamzásgátló tablettát minden nap kell szedni, nem szabad elfeledkezni róla. Mert ugyan a tabletta biztonságos, de ha elfelejted bevenni egy nap, akkor nem véd a teherbeeséstől.

A fogamzásgátló tabletta előnyei

  • rendszeres lehet a menstruációs ciklus
  • csökkenhet a menstruációs vérzés intenzitása és időtartalma
  • enyhülhetnek a menstruációs görcsök
  • szebbé teheti a pattanásos bőrt

Összességében, a fogamzásgátló tabletták biztonságosak.

Fontos tanács!

Mielőtt elkezdesz fogamzásgátló tablettát szedni, fel kell keresned a nőgyógyászodat. Nemcsak nőgyógyászati vizsgálat, hanem laborvizsgálat is szükséges, erre majd az orvos ad beutalót. Fogamzásgátló szedése mellett is indokolt évente nőgyógyászati vizsgálaton megjelenni, illetve bizonyos időközönként, az orvos javaslatai szerint a gyógyszerszedésben szünetet tartani.

(M. T.)