Főoldal / SZEX / Fogamzásgátló tabletta: tények és tévhitek
  2016-05-02

Fogamzásgátló tabletta: tények és tévhitek

Sok tini, akinek már van stabil párkapcsolata, és az óvszert kényelmetlennek tartja, más fogamzásgátló módszer után néz. Szóba jöhet ilyenkor a fogamzásgátló tabletta. Viszont a lányok legtöbbje a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban még mindig hamis mendemondáknak hisz.

Itt az ideje, hogy a fogamzásgátló tablettával kapcsolatos tényeket és tévhiteket tisztázzuk.

Lehet-e hízni a fogamzásgátló tablettától?

Nem valószínű. A fogamzásgátló tabletta nem tartalmaz kalóriát. A legtöbb ember nem szed föl plusz kilót a tablettától. Néhány lány legfeljebb egy-két kilót szerezhet pluszban, ami valószínűleg a folyadék-visszatartás miatt van. Ha több mint tíz kilót hízol, a tettes valószínűleg nem a gyógyszer, hanem inkább a helytelen táplálkozási szokásod vagy a hormonszinted.

A fogamzásgátló tabletta rákot okozhat?

Sok ember mai napig azt hiszi, hogy a fogamzásgátló tabletta mindenféle daganatos betegséget okozhat. Valójában pont ezek a pirulák csökkentik 50 százalékkal a méhnyakrák-, és a petefészekrák kialakulásának esélyét. Azonban az is tény, hogy hosszú távú szedése (több mint 8 év) esetén az emlőrák nagyobb eséllyel fordulhat elő olyan nőknél, akik hormonális fogamzásgátlót szedtek.

A fogamzásgátló tabletta szedése tehát összefügghet a mellrák kialakulásával?

Sok tanulmányt végeztek annak megállapítására, hogy a fogamzásgátló tabletta növeli-e vagy csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát. A jelenlegi konszenzus a legtöbb vezető szakértő szerint, hogy ez nem növeli jelentősen az emlőrák kialakulásának esélyét, de növeli a mellben már kialakult daganat felfedezésének lehetőségét.fogamzásgátló

Okozhat-e méhnyakrákot a fogamzásgátló tabletta?

A méhnyakrákot okozó vírus szexuális úton is terjed, de kiváltó oka sok esetben nem ismert. A tabletta önmagában nem véd a szexuális úton terjedő betegségektől. Miért nőhet a tabletta miatt a méhnyakrák esélye?

Valószínűleg azért, mert a tabletta mellett nem használnak óvszert, ami védene a méhnyakrák okozta vírustól (HPV: Humán Papilloma Vírus). 

Már létezik HPV elleni védőoltás, melyről érdeklődj a nőgyógyászodnál. Ez az oltás megvéd a HPV-vírus leggyakoribb és legveszélyesebb típusaitól, de fontos, hogy a védőoltás után is rendszeresen (évente) járj szűrővizsgálatra.

Ki nem szedhet fogamzásgátló tablettát?

Vannak olyan emberek, akik nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát, mert véralvadási zavarokban szenvednek. A fogamzásgátló tabletta növeli a vérrögképződés kockázatát a lábakban, a tüdőben, a szívben és az agyban, mely, ha eltömíti az ereket, mélyvénás trombózishoz, tüdőembóliához, szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet.

A legtöbb embernél ennek kialakulásának esélye nagyon kicsi. De ha a családodban van olyan rokon, akinek vérrög alakult ki a szervezetében vagy szélütés érte, esetleg sok vetélése volt, akkor nálad nagyobb a veszély.

Ezért van az, hogy a nőgyógyász az első fogamzásgátló tabletta felírása előtt elküld vérvételre. Itt kiderül, hogy van-e véralvadással kapcsolatos betegséged. Ha igen, akkor az orvosoddal együtt más fogamzásgátló módszer után kell nézned.

A fogamzásgátló tablettától lehet-e alacsonyabb az ember?

Rendben, ez nem egy szokványos kérdés, de ide tartozik. A fogamzásgátló tablettában található egy női nemi hormon, az ösztrogén, ami szerepet játszik a növekedésben. Segíti felépíteni az erős csontozatot. Viszont az ösztrogén segít lezárni a csontokban lévő növekedési lemezeket is.

Ha fogamzásgátló tablettát szedsz a menstruációd kezdete utáni egy-két évben, akkor a növekedési lemezek előbb zárodhatnak le, mint egyébként, és így lehet, hogy nem éred el az eredeti magasságodat. Ebben az időszakban, ha már élsz nemi életet, használj inkább óvszert!

Zöld út a szex felé

A tíz legveszélyesebb óvszer hiba
Nem elég használni az óvszert. Jól kell használni! De négyből hárman rosszul használjákNe aggódj, minimális elméleti tudás birtokában nem lesz gondod vele!

Tudnivalók az óvszerről

Sok anyuka attól fél, hogy ha elkezd fogamzásgátló tablettát szedni a lányuk, az egyenes utat jelent a szex felé. Pedig ez nem így van. A lányok sokszor nem azért nem szexelnek, mert félnek a terhességtől. Hanem azért, mert várni akarnak vele. De a mai társadalomban a társak nyomása, az egyéni és családi erkölcs és értékek, az elvárások, mind befolyásolhatják a fiatalt a döntésében. De sokkal inkább ezek legyenek, mint a fogamzásgátló tabletta szedése.

A fogamzásgátló tablettát minden nap kell szedni, nem szabad elfeledkezni róla. Mert ugyan a tabletta biztonságos, de ha elfelejted bevenni egy nap, akkor nem véd a teherbeeséstől.

A fogamzásgátló tabletta előnyei

  • rendszeres lehet a menstruációs ciklus
  • csökkenhet a menstruációs vérzés intenzitása és időtartalma
  • enyhülhetnek a menstruációs görcsök
  • szebbé teheti a pattanásos bőrt

Összességében, a fogamzásgátló tabletták biztonságosak. 

Fontos tanács!

Mielőtt elkezdesz fogamzásgátló tablettát szedni, fel kell keresned a nőgyógyászodat. Nemcsak nőgyógyászati vizsgálat, hanem laborvizsgálat is szükséges, erre majd az orvos ad beutalót. Fogamzásgátló szedése mellett is indokolt évente nőgyógyászati vizsgálaton megjelenni, illetve bizonyos időközönként, az orvos javaslatai szerint a gyógyszerszedésben szünetet tartani.

(M. T.)