egészséges táplálkozás
#Táplálkozás

Egészséges táplálkozás... Biztos?

2010.11.06.
1 perces olvasási idő

Mostanában a reklámokból mást se látunk, hallunk, mint hogy mit együnk azért, hogy egészségesek maradjunk. Ám jobb odafigyelni, mert nagyon sokszor ezek megtévesztőek és csak egyszerű marketingfogásról van szó!

Mostanában szinte mást se hallunk a tévéből és egyéb médiából, mint egészséges táplálkozás és mindenféle update dolog. Bár sokszor azt hisszük, egészséges amit eszünk, mert a reklámban láttuk, de sajnos sok esetben ez nem így van. Fiatalok, most ezekre a buktatókra hívnám fel a figyelmet!

Müzlik, gabonapelyhek

Erről a két szóról mindenkinek egyből az egészség jut eszébe! Való igaz, az összetett szénhidrátok és gabonák fogyasztása hasznos. Sok rákkeltő anyagot lekötnek és segítik a bélműködést, ugyanakkor stabil vércukorszintet biztosítanak. Igen ám, de nem minden arany, ami fénylik.

Sajnos napjainkban egyre több az olyan gabonapehelynek vagy müzlinek álcázott dolog, aminek köze nincs ahhoz, ami rá van írva. Sok ilyen termék tele van mézzel, cukorral és mesterséges aromákkal, ezek nem egészségesek. Viszont talán a legmegdöbbentőbb dolog, amit kidobtak piacra, az a csokoládédarabos müzli. Na, ha ezt esszük fogyókúra közben, tuti, hogy az ellenkező irányba indulunk el!

Multivitaminos üdítők

Manapság lassan minden üvegen ezt a feliratot láthatod. Viszont ezek szintén nem szolgálják az egészségedet, mivel rengeteg csak cukros lötty, kevéske vitaminnal. Ráadásul ezekben plusz kalóriák is találhatóak, amelyek nagy mértékű fogyasztás esetén meglátszódhatnak!

Cukormentes italok

No Cukor - tökéletes íz. Hm, jól is hangzana, ha tényleg így lenne. Azonban azáltal, hogy egy italban nincs cukor, számos más felesleges kalória bevitelét eredményezi. Ráadásul szervezetünket nem tudjuk becsapni. Amikor megnyugodnánk, hogy most már nem kell cukor, akkor a szervezetünk működésbe lép. Azáltal, hogy ő édes ízt érzékelt, energiát vár. De mivel ezt nem kapja meg, ezért követeli azt. Tehát sokkal inkább kívánni fogjuk a csokit és a sütiket.

Kis fröccs, nagy fröccs

Az alkohol egy igazi rejtett kalóriahordozó. Egy-két pohár jobb fajta koktél olyan mennyiségű kalóriát visz be, mint egy kiadósabb étkezés. Emellett számtalan röviditalban, a sörben, a borban rengeteg felesleges kalória található.

Salátaöntetek

Kevés jobb dolog van, mint egy frissen elkészített saláta. Tele természetes vitaminokkal, rostokkal. De nem túl sok haszna van, ha lelocsoljuk egy majonézes, joghurtos, olajos cuccal.

De mindig jobb, ha ez az öntet otthon készül, mert a boltban vett félkész termékek a lehető legrosszabb választás.

(Cs.B.)