táplálkozás
#Táplálkozás

Mit esznek a tinik?

2012.05.29.
1 perces olvasási idő

A kamaszok egészségét nagymértékben meghatározza a helyes táplálkozás. Itt figyelembe kell venni mind a mennyiségi, de elsősorban a minőségi táplálkozást. Hangsúlyt kell fektetni az étkezések rendszerességére és változatosságára.

A reggeli étkezés rendszeressége

A reggeli kulcsszerepet játszik a mindennapok elindításában. Étkezés hiányában csökkenhet a vérnyomás, romlik a koncentráció, zavart szenved a vércukor háztartás. Ennek ellenére az iskolai napokon az 5-11. évfolyamos diákok közel egyharmada (29%) soha sem reggelizik, míg a mindig reggelizők száma is csupán 49%. A rendszeresen reggelizők aránya magasabb az alacsonyabb évfolyamokon.

A táplálkozás minősége

táplálkozásA gyümölcsök és zöldségek, mint fontos rost- és vitaminforrások, az édességek, a szénsavas üdítőitalok – mint zsiradékban és szénhidrátban, azaz kalóriában gazdag, de egyéb tápanyagokban szegény élelmiszerek – fogyasztási szokásai fontos tényezők az egészséges életmód tekintetében. A rendszeresen (naponta) gyümölcsöt fogyasztó tanulók aránya az 5. évfolyamon a legmagasabb, itt a lányok 50%-a, a fiúk 37%-a fogyaszt naponta gyümölcsöt. Ez az arány a 11. évfolyamra csökken, lányok esetében 28%-ra, fiúknál 19%-ra. A zöldségfogyasztás ugyanezen, két évfolyamon a lányoknál 33%, majd 24%, fiúknál 26%, majd 18%.

Cukrozott üdítőitalt napi rendszerességgel fogyaszt a diákok 29%-a, édességet 31%-uk. Ritkábban, mint hetente fogyaszt üdítőitalt a vizsgált tanulók 32%-a, édességet pedig 17%-uk. A lányok körében mindkét fogyasztási szokás magasabb arányt mutat.

Fogápolás

A nemzetközi ajánlások szerint legalább naponta kétszer kellene fogat mosnunk. A felmérések szerint a diákok 93%-a naponta egyszer, 60%-a legalább kétszer megmossa a fogát. A lányoknál minden életkorban magasabb a rendszeres, többszöri fogmosó.

Tudatos táplálkozás és fogápolás

A felmérések azt mutatják, hogy a rendszeresen gyümölcsöt és zöldséget fogyasztók körében nagyobb arányban vannak a legalább kétszer fogmosók, ugyanakkor kisebb arányban az üdítőt és édességet fogyasztók. Emellett a reggeli rendszeres kihagyásához kevesebb fogmosás társul.

Prevenció

A felmérések megegyeznek abban, hogy a táplálkozási szokások kialakításának legmegfelelőbb életkora az óvodáskor. Ezt követően igen nehéz az étkezési szokások befolyásolása, de természetesen nem lehetetlen. Az egészséges táplálkozással és szájhigiéniával kapcsolatos felvilágosítás mindenképp komplex terület, ahol fel kell hívni a figyelmet a rendszeres, minőségi és mennyiségi táplálkozásra, ugyanakkor hangsúlyozni kell az egészségkárosító termékeket.

(M. Z., adatok: Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2010. )