egészséges étel
#Táplálkozás

Reggeli egészségesen

2014.07.26.
2 perces olvasási idő

Azok a tinik, akik megfelelően reggeliznek, sokkal magasabb vitamin- és tápanyagszinttel rendelkeznek, mint az első étkezést kihagyó társaik. Magyarul egészségesebbek!

Tényleg elengedhetetlen a helyes reggeli táplálkozás? Az alábbi tények majd segítenek megérteni, hogy miért akarja minden felnőtt azt, hogy valami érdemlegessel töltsed meg a gyomrodat minden nap kezdetén (zabpehely, gyümölcs, zsírszegény tej).

- Az emberi test 440 kalóriát használ el egy 8 órás alvási időszak alatt. Ezért fontos reggel pótolni a hiányzó energiát, hiszen mínusszal kezded a napot.

Sok tini nem reggelizik

- A tinik sajnos leggyakrabban pont a reggelit hagyják ki az összes étkezés közül. A lányok 20%-a, míg a fiúk 12%-a állította, hogy az ebéd az első étkezésük a nap folyamán.

- A túlsúlyos gyerekeknél gyakrabban fordult elő, hogy hanyagolták a reggelit, mint normál súlyú társaik. A reggeli kihagyása könnyen túlevéshez vezethet a nap során.reggeli

- A legjobb rostforrás a reggeli zabpehely. A növényi rost sokáig adó teltségérzetet ad alacsony kalóriatartalom mellett.

- Nem kell feltétlenül ugyanazt enned, mint az anyukádnak. Egy sajtos szendvics, vagy az előző napi ebéd maradéka is megteszi.

- A szervezetednek utánpótlásra van szüksége, mert az alvás során kimerült, még akkor is enned kell, ha te nem érzed éhesnek magadat.

A reggeli segít koncentrálni

- A tudósok kimutatták, hogy a reggeli kihagyásának egyenes következménye az első néhány órán történő gyenge teljesítménynyújtás, dekoncentráltság.

Mit veszítesz, ha nem reggelizel?

- A reggeli kihagyása miatt a fontos nyomelemekből (ásványi anyagok és vitaminok) hiány alakulhat ki a szervezetben, például vashiány, aminek az egyik következménye a gyenge szellemi teljesítőképesség (matekórák), főleg a lányok esetében kritikus a megfelelő vasutánpótlás.

- Kétszer annyi lány hagyja ki a reggelit, mint fiú. Ezek a lányok, akik rendszeresen kihagyták a reggelit többnyire elégedetlenek az alakjukkal és erős fogyókúrát folytatnak a súlyuk kordában tartása végett (habár valójában csak 10%-uk volt túlsúlyos), ellenben azokkal, akik rendesen esznek reggelit.

- Azok a tinik akik, kihagyják a reggelit, rendszerint több zsíros nasit esznek és magasabb a koleszterinszintjük is a többiekhez képest.

Nyűgösebb, aki nem reggelizik

Nem meglepő, hogy az éhes gyerekekre többet panaszkodnak (gyenge teljesítmény, figyelmetlenek, ingerültek, rosszak, nyűgösek, gyenge a memóriájuk) a tanáraik, mint jóllakott társaikra. Más tanulmányok már kimutatták, hogy a jó reggeli segíti a gyerekeket a tanulásban, éberebbek, jobb a memóriájuk, jobban odafigyelnek a dolgokra, mivel jól vannak lakva, telve energiával és szükséges tápanyagokkal.

Az elsődleges válasz, hogy miért hagyják ki a reggelit leggyakrabban az időhiány (52%), a második helyen áll, hogy nem éreznek éhséget (22%) és harmadik helyen, hogy nincs kedvük hozzá (14%). A kevésbé gyakoribb kifogások között szerepeltek azok, hogy fogyókúrázik, nem érzi jól magát, senki nem készít neki reggelit, nem szereti azokat, amik közül választhat.

A tini éveik alatt a lányoknak több, jó minőségű tápanyagra lenne szükségük étkezéseik során, mint általában, főleg kalciumra, vasra. A kamaszkori növekedés gyorsulás során (10-13 éves kor) érik el felnőtt magasságuk és súlyuk jelentős részét, valamint csontozatuk is kezd végleges formát ölteni. Ezért fontos hogy elegendő kalciumhoz jussanak ezen évek alatt.

Minél korábban megszokja valaki a rendszeres reggelizést, annál valószínűbb, hogy felnőtt korában is megtartja ez a jó szokását.

(N. L., beinggirl.com)