Betegségek, méhnyakrák

#Betegségek #méhnyakrák

26 db cikk a témában

A HPV okozta nemi fertőzések
#hpv
2022.09.21.

A HPV okozta nemi fertőzések

A HPV a humán papillomavírus rövidítése, mely az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő kórokozó. Több mint 130 típusa ismert.

Mi is az a HPV?
#hpv
2021.11.15.

Mi is az a HPV?

A HPV, vagy más néven a humán papilloma-vírus, igen gyakori vírus, és rengeteg változata létezik. A legtöbb HPV-fertőzés tünetmentes és nem veszélyes, s egy idő után magától megszűnik. Ám bizonyos esetekben előfordul, hogy a vírus tovább élősködik a testben.

#hpv
2021.04.20.

A méhnyakrák oka, megelőzése, felismerése

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A HPV, azaz a humán papillómavírus egyike ezeknek, és a méhnyakrákok döntő többségének kialakulásáért felelőssé a HPV tehető. A fiatal lányok sokkal veszélyeztetettebbek, a fertőzés legnagyobb gyakorisággal a 25 év alatti, szexuálisan aktív nők körében fordul elő. A HPV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható, védekezni azonban lehet ellene!

#hpv
2020.09.15.

A HPV megelőzése, kezelése

Egyetlen biztos módszer van arra, hogy valóban elkerüld a HPV vírus kialakulását: folytass monogám szexuális kapcsolatot nem fertőzött partnerrel. Sose felejtsd el, hogy nagyon sok ember nem is tud a fertőzöttségéről.

#méh
2020.04.19.

Hogyan ismerhető fel a méhnyakrák?

A méhnyak sejtjeinek kóros változása ritkán okoz tüneteket. Ha a változás rákos irányt vesz, akkor a következők lehetnek a tünetek.

#HPV
2016.06.28.

HPV-vírus: a nők 80%-a legalább egyszer megfertőződik

Évente 1500 nő kap lesújtó, orvosi beavatkozást jelentő leletet a nőgyógyászától, sokan azonban félnek elmenni rákszűrésre. Ma már egy egyszerű teszt segítségével kideríthető, valaki magában hordozza-e a vírust, és ezáltal veszélyezteti-e önmaga, illetve más egészségét.

#wilms tumor
2016.06.24.

A Wilms tumor, vagyis a vesedaganat

A Wilms-tumor a leggyakoribb gyermekurológiai daganat. A vesében található differenciálatlan, éretlen sejtekből ered, és éretlen hám- és kötőszöveti elemekből épül fel. A gyermekkori daganatoknak körülbelül 7 százalékát képezi.

#méh
2015.12.10.

Méhnyakrák: mi növelheti a kockázatát?

A méhnyakrák kialakulását sok külső tényező, életmódbeli szokás befolyásolhatja. Fontos, hogy elővigyázatos legyél, és minden rizikófaktorra figyelj oda!

#rák
2015.11.29.

Megelőzhető a rákos megbetegedés?

Nincs biztos módja a betegség megelőzésének, de szakértők szerint a rákos megbetegedések 40%-a kivédhető, ha odafigyelsz az egészséges életmódra és táplálkozásra, illetve a testi-lelki egészségedre.

#petefészekciszta
2015.04.28.

Tudnivalók a petefészekcisztáról

Petefészekciszta akár serdülőkorban lévő lányoknál is kialakulhat. Ebben a korban a ciszták általában jóindulatúak, mégis orvosi kezelésükre lehet szükség, amennyiben panaszt okoznak.

#méhnyakrák
2015.02.02.

A méhnyakrák kezelésén túl

A korai stádiumban lévő méhnyakrák sikeresen kezelhető. A kezelése, és a teljes felépülés esélye a méhnyakrák stádiumától függ. Mindent figyelembe kell venni: az életkort, az egészségi állapotot, az életvitelt, és azt is, hogy a páciens esetleg szeretne-e gyermeket.

#rák
2014.11.10.

A rákos megbetegedés kezelése

A hagyományos rákkezelés három részből áll: operáció, kemoterápia és sugárterápia. Egy ember akár mindhárom terápiában részt vehet a gyógyulás érdekében, egyeseknek csak az egy vagy két eljáráson kell átesnie.

#hpv
2014.10.01.

Ötből négy szülő kérte a méhnyakrák elleni védőoltást

2014. szeptember 15-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy a 7. osztályba járó lánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást. A visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek túlnyomó többsége, 82,6 százaléka élni kíván a lehetőséggel. 80 százalék fölötti átoltottsággal Magyarország rögtön a védőoltás bevezetésének első évében Európa élvonalába kerülhet.