méhnyakrák
#Betegségek

A méhnyakrák kezelésén túl

2015.02.02.
2 perces olvasási idő

A korai stádiumban lévő méhnyakrák sikeresen kezelhető. A kezelése, és a teljes felépülés esélye a méhnyakrák stádiumától függ. Mindent figyelembe kell venni: az életkort, az egészségi állapotot, az életvitelt, és azt is, hogy a páciens esetleg szeretne-e gyermeket.

Kezelési módok

A kezelési mód lehet terápia vagy különböző terápiák kombinációja, például:
- műtét: A műtét szükségessége függ a méhnyakrák elhelyezkedésétől, kiterjedésétől, és attól is, hogy szeretne-e a kezelt gyereket.
- kemoterápia: A kemoterápia olyan gyógyszert használ, ami megöli a rákos sejteket. Ez lehet maga a kezelés, de a méh eltávolítása után is alkalmazhatják. Emellett a sugárkezeléssel párhuzamosan is alkalmazhatják.
- sugárkezelés: Ennek a kezelésnek a lényege, hogy nagy dózisú röntgensugarakkal vagy implantátumokkal távolítják el a rákos sejteket a méhből. Ezt a kezelési módot csak a betegség egy bizonyos szakaszában alkalmazzák. Gyakran műtéttel kombinálják.

Ha kérdésed van, vagy részleteket akarsz tudni, keress fel egy szakembert, de szakértőink is szívesen válaszolnak neked!

A kezelés mellékhatásai

A legtöbb kezelés sajnos mellékhatásokkal jár. A kezelés előtt kérdezd meg az orvosodat ezekről.

- a műtét mellékhatásai attól függenek, hogy a betegség melyik stádiumában kezelték a pácienst
- a kemoterápia mellékhatásai lehetnek az étvágytalanság, émelygés, hányás, hasmenés, szájüregi gyulladások és hajhullás
- a sugárkezelés leggyakoribb mellékhatásai a fáradtság, bőrirritáció, székelési- vagy vizelési változások

Hogyan küzdj meg az érzelmeiddel a kezelés alatt?

Amikor a megtudod, hogy rákos vagy, akkor az első reakciód lehet félelem, düh vagy melankólia. Normális, ha az érzelmeid széles skálán mozognak, és gyorsan váltogatják egymást. Vannak olyanok, akik úgy érzik, hogy segít, ha az érzelmeikről beszélgetnek családjukkal vagy barátaikkal, míg mások magukba zárkóznak.

A méhnyakrák kezelése terhesség alatt

A rák kezelése terhes nőknél ugyanolyan, mint a nem terheseknél. A kezelés módja azonban függ attól, hogy milyen stádiumban van a rák, és attól is, hogy a terhesség hányadik harmadában vagy. Például, ha a rák még korai stádiumban van, a terhességed pedig a harmadik harmadban, akkor a kezeléssel várhatsz addig, amíg meg nem szülöd gyermekedet!
A méhnyakrák kezeléséhez azonban szükség lehet korai szülésre, de akár a baba életét is követelheti.

Utókezelés

A méhnyakrák kezelése után fontos elmenned az utókezelésekre! Az onkológusod, vagy a méhnyakráknőgyógyászod fogja beütemezni a szűréseket. Ezek a szűrések az alábbiakat foglalják magukba:
- a kismedence vizsgálatát és Pap-tesztet minden 3. és 6. hónapban 2 éven keresztül
- az első két év után a kismedencei vizsgálat és a Pap-teszt minden 6. hónapban esedékes a következő 3-5 évben
- 5 év után ezeket az utókezeléseket elég évente egyszer elvégezni

Az utókezelési vizsgálatok tartalmazhatnak továbbá hasi és kismedencei CT-t is, ezeket onkológusod dönti el. Ez egy olyan teszt, mely megmutatja, hogy a rák átterjedt-e más szervekre a has vagy a medence tájékán.

Visszatérhet-e a méhnyakrák?

A méhnyakrák visszatérhet a kezelés után. 100 kezelt nőből 35-nek van állandó vagy visszatérő méhnyakrákja. Ez azonban azt jelenti, hogy a másik 65 nőt sikeresen kezelték. A visszatérés függ attól, hogy a rákot melyik stádiumában kezelték, és hogy az mennyire van szétterjedve a testben. A korán kezelt rák kevésbé valószínű, hogy visszatér, mint a kései szakaszban kezelt.

Csillapító kezelés

A betegség kezelésének 2 célja van: az egyik, hogy megöljék a rákos sejteket, a másik, hogy javítsa az életminőséged a kezelés után is. A csillapító kezelés segít neked az életed visszaállításában, megtanítja, hogyan kezeld a tüneteket. Ezen kívül segít abban, hogy megtanuld, hogyan lehet egy súlyos betegséggel együtt élned!

Előfordulhat súlyosan előrehaladott rák esetében, hogy a rákot már nem érdemes kezelni. Ilyenkor a családoddal megbeszélve TE döntesz arról, hogy igénybe veszed-e a fekvő ellátást, noha nehéz eldönteni, hogy mikor hagyd abba kezelést és vess véget az életed meghosszabbítását szolgáló próbálkozást.

S.A. (webmd)