rák
#Betegségek

A kemoterápia és mellékhatásai

2011.09.13.
6 perces olvasási idő

Mi is az a kemoterápia? A kemoterápia, amit gyakran csak kemónak hívnak, a rák gyógyszerekkel való kezelése.

A rák egy betegség, melynek hatására a testünkben lévő rákos sejtek a szokásostól eltérő módon növekednek, kontroll nélkül. A rákos sejtek gyorsabban osztódnak, mint az egészségesek; a kemoterápia működésének alapja ennek késleltetése, ezáltal megakadályozza, hogy a rák tovább terjedjen, illetve ki is gyógyíthatja a beteget a rákból azáltal, hogy megszabadítja a testet az összes rákos sejttől.

Hogyan működik a kemó?

Az onkológus gyermekorvos - az aki a rákos gyerekeket és tiniket kezeli - más egészségügyi specialistákkal dolgozik együtt, hogy eldöntsék, melyik típusú kezelés a legalkalmasabb az adott beteg esetén.

Az alábbi kezelési típusok a leggyakoribbak:

  • Intravénás - Egy tűt szúrnak a vénába és az orvosság azon keresztül jut be a vérkeringésbe egy tasakból, vagy üvegből. A gyógyszert intravénásan katéteren keresztül is be lehet juttatni a véráramba. A katéter egy vékony, rugalmas cső melyet nagyobb vénákba szoktak elhelyezni.
  • kemoterápiaOrális - A beteg gyógyszeres kezelést kap egy pirula, tabletta vagy folyékony kemó – gyógyszer formájában.
  • Injekció - Egy tűvel, vagy fecskendővel a gyógyszert az izomba vagy a bőr alá juttatják.
  • Intratekális - Egy tűt két csigolya közé szúrnak, az alsó gerincszakaszon, a gerincvelőt körülvevő résbe, és a hatóanyagot ide, a gerincvelői folyadékba fecskendezik.

Kombinált terápia

A kemoterápiát használhatják önmagában a rák kezelésére, vagy más kezelésekkel (mint például sugárkezeléssel, vagy sebészeti beavatkozással) kombinálva. A sugárkezelés folyamán nagy energiájú röntgensugarakat irányítanak a testre, hogy elpusztítsa a rákos sejteket és összezsugorítsa a tumort. A műtét a nagyobb tumorok eltávolításában segít és megkönnyíti a kemoterápiás kezelést. Az, hogy egy személy milyen típusú kemoterápiás kezelést kap, attól függ, hogy milyen típusú rákja van és hogy az mennyire kiterjedt.

A legtöbb rákos tinit egyszerre többféle kemoterápiás gyógyszerrel kezelik, ezt hívják az orvosok kombinált terápiának. A kombinált terápia javítja a gyógyulás esélyét - a ráknak kevesebb esélye van ellenállást tanúsítani kemós gyógyszerek kombinációjával szemben, mint egyetlen gyógyszer ellen. ( Ez az ellenállás azt jelenti, hogy a rák többé nem reagál a kemoterápiás gyógyszerekre.)

Azok, akik félnek elkezdeni a kemoterápiát, kérhetik, hogy vezessék körbe őket a kórházban, vagy klinikán a kezelés megkezdése előtt, hogy megnyugodjanak. Beléphetnek a rákkal küzdő tinik és családok számára fenntartott segítő csoportokba is.

Hol és hogyan kapjuk a kemót?

A legtöbb tini kórházban, vagy klinikán kapja a kezelést, majd utána hazamegy. Néha azonban benn kell maradniuk a kórházban, így az orvosok megfigyelhetik az esetleges mellékhatásokat.

Néhányan naponta kapnak kemoterápiás kezelést, míg mások csak hetente, vagy havonta. Az orvosok a „ciklus” szót használják a kezelés leírására, mert a kezelési periódusok keverednek a pihenési periódusokkal.

Gyakori mellékhatások

Míg a kemoterápia célja a rák kezelése, a normális sejtek - mint a hajsejtek, melyek szintén gyorsan osztódnak- is érintettek lesznek. Ez mellékhatásokat okozhat, melyek általában átmenetiek és minden embernél mások. Függnek a személy korától, a kezelés típusától és a rák helyétől.

Néhány kemó okozta mellékhatás:

Fáradtságérzet. Az, hogy a kemoterápiás kezelést kapó betegek fáradtnak érzik magukat, eléggé általános jelenség. Néhányan hirtelen extrém fáradtságot éreznek és még alvás, vagy pihenés után is kimerültek lehetnek.

Kényelmetlenség és fájdalom. Érezhetsz egy kis kényelmetlenséget mikor a katéter vagy tű a bőr alatt van. A kemoterápia okozhat még idegi problémákat és égő, zsibbadó, bizsergő, vagy szúró fájdalmat a végtagokban. A kemós gyógyszerek némely fajtái okozhatnak szájfájást, fejfájást, izom fájdalmakat és gyomorproblémákat.

Bőrelváltozások. A kemoterápiát kapó betegek bőre pirossá, érzékennyé (főleg napon), vagy irritálttá válhat. Azok akik sugárkezelést kapnak a kemoterápia előtt tapasztalhatják, hogy a bőrük bepirosodik, felhólyagosodik és hámlani kezd, amint a kemoterápia elkezdődik. Ezek a sugárkezelés legismertebb mellékhatásai, angol nevén: „radiation recall „.

Hajhullás és fejbőr problémák. Néhányan akik kemót kapnak, elveszítik a hajukat. A haj egyre vékonyabbá válik, majd teljesen, vagy csomókban kihullik. Néhányan az összes szőrüket elveszítik az egész testükön, beleértve a fejet, arcot, végtagokat, hónaljat és az ágyéki területeket. A legtöbb ember aki elveszíti a haját a kemoterápia alatt, úgy tapasztalja, hogy amint vége a kezelésnek, három hónapon belül visszanő.

Száj, fogíny és torok sebek. A kemoterápia sebeket idézhet elő a szájban és a torokban, vagy irritálttá és véressé teheti a fogínyt. Az orvos felírhat szájöblítőt, vagy más termékeket, hogy enyhítse a fájdalmat, a kiszáradást és az irritációt. Azoknak, akik kemoterápiás kezelést kapnak, rendszeres fogászati szűrésre kellene járniuk, és meg kell fogadniuk fogorvosuk tanácsát arról, hogy hogyan mossanak fogat a kezelés alatt.

Gyomorproblémák. A kemoterápia alatt elmehet az étvágyad, vagy hányhatsz is a kezelés időtartama alatt. A széklet is gyakran megváltozhat. Lehet, hogy laza lesz, de az is előfordulhat, hogy székrekedése lesz a betegnek.

A központi idegrendszer problémái. A kemó néhány embernél átmeneti zavartságot, vagy depressziót okozhat.

Vese és hólyagproblémák. Néhány kemó gyógyszer irritálhatja, vagy roncsolhatja a húgyhólyagot és a vesét.

Keringési gondok. A kemoterápia néhány keringési gondot is okozhat:

Vérszegénység. A kemó hatással lehet a vörösvérsejtekre, melyek a csontvelőben képződnek és oxigént szállítanak a test összes többi részébe. Ez vérszegénységet okozhat ( a vörösvérsejtek alacsony száma).

Vérzékenység. A kemós gyógyszerek néhány típusa problémákat okozhat a vérlemezkékkel kapcsolatban, melyek a véralvadásáért felelősek. Ennek következtében az ember könnyen vérzik és könnyen véraláfutásossá válik. Némely esetben a vérátömlesztés orvosolja ezt a problémát.

Fokozott fertőzésveszély. Annak, aki kemoterápián vesz részt, valószínűleg a fehérvérsejtszáma alacsonyabb lesz. A fehérvérsejtek részei az immunrendszernek és segítenek legyőzni a fertőzéseket. Ennek eredményeként a kemoterápián résztvevő páciensek sebezhetőbbek a fertőzések szempontjából. A legyengült immunrendszer miatt fontos, hogy elkerüljék a tömegeket és ne érintkezzenek olyan emberekkel akikről tudják, hogy valamilyen fertőzésük van, például megfázás, vagy nátha. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kemóra járó tiniknek el kell rejtőzniük a szobájukban. Sőt, az orvosok is ösztönzik a kemoterápiás fiatalokat, hogy továbbra is ápolják a kapcsolatot barátaikkal. És habár megkérik a betegeiket, hogy mielőtt olyan helyre mennek ahol sok ember lesz nézzenek be, az orvosok általában kiengedik a betegeket a közösségi élet fontossága miatt. Egyik útja a fertőzések elkerülésének alapvető:kézmosás.

Hosszú távú mellékhatások

Mivel a kemoterápia hosszú távú mellékhatásokat is okozhat, nehéz döntés, hogy folytatssák-e a gyógyszeres kezelést még azután is, miután kigyógyultak a rákból. A kezeléstől függően azon embereknek akiknek volt rákos betegségük, rendszeres szív és tüdővizsgálatra, vértesztekre és pajzsmirigyvizsgálatokra kellene járniuk.

Fontos, hogy mindenki, aki kemoterápiás kezelést kap, mondja el a nővéreknek, orvosnak, ha mellékhatásokat észlel magán, így azokat kezelhetik. Azok az orvosok akik kemoterápiás betegeket kezelnek, nem csak azon dolgoznak, hogy orvosolják a rákot, hanem azon is, hogy a betegeknek olyan kényelmes legyen a terápia egész időtartama, amennyire lehetséges.

Támogatás másoktól

A kemoterápia gondolata ijesztő lehet. Ha egy vagy azon emberek közül akik rákosak és kemoterápiával kezelik őket, az orvosaid, nővéreid és a kezelésed más tagjai is arra fognak törekedni, hogy a kezelésed előtt, alatt és után is megnyugtassanak.

Számíthatsz támogatásra a barátaidtól és a családodtól is. Mikor egészséges vagy, a barátaid jókedvre derítenek- ha a betegséged alatt is körbeveszed magad barátokkal, biztosan fel fognak üdíteni. A telefon és az e-mail remek útja a kapcsolattartásnak akkor is, ha éppen rossz napod van. Ha attól félsz, hogy a barátaid furán érzik majd magukat, vagy zavarban lesznek az állapotod miatt, beszélj egy szülővel, vagy nővérrel, hogy hogyan lehet ezt a problémát orvosolni.

Ápold magad a kemó alatt is!

Amellett, hogy azzal a rengeteg érzelemmel foglalkozol, melyet érezni fogsz, amellett a fizikai dolgokkal is törődnöd kell. Próbáld ki ezeket, hogy kényelmesebben tudj majd lazítani a kezelés alatt:

Aludj gyakran, sokat! A testednek rengeteg pihenésre lesz szüksége, hogy felépüljön a kemoterápiából. Mellőzd a megerőltető tevékenységeket és csinálj időt minden este egy jó éjszakai alváshoz!

Koncentrálj a helyes táplálkozásra! Ha hányingered van, esetleg hánysz is, vagy hasmenésed van, valószínűleg az étvágyad is a WC-ben landol. Próbálj ragaszkodni a magas tápanyagtartalmú ételekhez és tarts egy kiegyensúlyozott étrendet, elkerülendő a fogyást és így egészséges maradhatsz. Több kisebb étkezés vállalhatóbb, mint néhány nagyobb és az étkezés minden pár órában megakadályozhatja, hogy túl éhes legyél. Mellőzd a zsíros, olajos, sült és fűszeres ételeket- olyan dolgokat melyek hányingert okozhatnak- és egyél könnyű ételeket, mint kekszet, pirítóst és jégkrémet, amiket a gyomrod talán könnyebben fogad be.

Kérj az orvosodtól hányinger elleni gyógyszert! Ha betegnek érzed magad, kavarog a gyomrod, vannak orvosságok, melyek enyhíthetik a hányingeredet.

Kérd az orvos beleegyezését, mielőtt másik gyógyszert veszel be! A „másik gyógyszer” gyógynövényeket és feketén beszerezhető gyógyszereket takar. Ugyan ezeket kapod a védőoltásokban, mint az influenza elleni oltásban.

Sok folyadék! Talán nem érzel szomjat, de a tiszta húsleves, a gyümölcslevek és a sportitalok pótolhatják a hányás és hasmenés során elvesztett folyadékmennyiséget. A szoba-hőmérsékletű italokat könnyebb lesz elfogyasztani, mint a hideget, vagy meleget.

Szerezz egy gyógyszeradagolót! Ha fájdalomcsillapítót szedsz, a gyógyszeradagoló megelőzi, hogy kihagyj egy adagot- ha addig vársz, amíg nem érzel fájdalmat, nehezebb lesz kordában tartani. Ha a fájdalmad továbbra is fennáll, vagy bármikor rosszabbodik, azonnal beszélj az orvosoddal!

Védd a fejbőröd! Hogy megvédd a fejbőröd a napégéstől és irritációtól, mindig viselj kalapot és sálat. Amíg a hajad ki nem nő, kényelmesebben fogod érezni magad, ha sapkát, sálat és parókát viselsz a suliban, vagy más helyeken. Csak gyenge sampont és hajápolási termékeket használj!

Védekezz a fertőzések ellen! Moss kezet étkezés előtt, miután használtad a mosdót és miután megérintettél egy állatot! Ha egy barátodnak vagy családtagodnak betegsége van, például megfázás, nátha vagy bárányhimlő, ne találkozz velük amíg jobban nem érzik magukat. Az is jó ötlet, ha kerülöd a nagy tömegeket. És ne aggódj amiatt, hogy hiányzol a suliból. A magántanárok felzárkóztathatják a beteget az iskolai tananyaghoz, vállalható ütemben.

Próbáld elkerülni a vérzést! Ha véralvadási gondjaid voltak, nagyon óvatosan fújd az orrod és mosd a fogad és próbálj elkerülni mindenféle vérzést!

Ha egyszer befejezted a kemoterápiát, még mindig fontos, hogy rendszeresen látogasd az orvosodat utólagos kezelések miatt. Ezen vizsgálatok alatt az orvos meg fogja kérdezni, hogy hogy érzed magad és hogy tapasztalsz-e bármilyen mellékhatást. Azt is ellenőrizni fogja, hogy van-e bármi jele a rák visszatérésének.

A rák kezelése gyakran időigényes, félelmetes és fájdalmas tud lenni. De azon tinik számára akik legyőzték a rákot, vigasz lehet, hogy gyakran keményebbek, többre becsülik az élet nyújtotta lehetőségeket és elég bátorsággal és elszántsággal rendelkeznek ahhoz, hogy elérjék céljaikat, álmaikat.

(M. Á.)

Kapcsolódó címkék

daganat