Főoldal / BETEGSÉGEK / Az agydaganat jelei, kezelése
  2015-10-07

Az agydaganat jelei, kezelése

Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.

A jóindulatú agydaganatok általában lassabban növekednek, (elhelyezkedésüktől függően) könnyebben eltávolíthatók és ritkábban újulnak ki, mint a rosszindulatú formák. A jóindulatú daganatok nem szűrik be a környező egészséges agyszövetet, gyakran jól körülhatárolt tokjuk van, azonban térfoglaló jellegük miatt nyomhatják az agyműködés szempontjából fontos területeket.

A rosszindulatú daganatok gyorsabban nőnek, és elpusztítják a környező agyszövetet. Az elsődleges agydaganatok viszonylag ritkán adnak áttéteket a szervezet többi területén.

- hirdetés -

Az agydaganat tünetei

 • Újkeletű fejfájás, vagy a fejfájás jellegének megváltozása
 • Fokozatosan súlyosbodó, egyre gyakrabban jelentkező fejfájás
 • Indokolatlan émelygés és hányás
 • A látás zavarai, így homályos látás, kettős látás, látótérkiesés
 • Valamely végtag gyengesége, zsibbadása, érzéketlensége
 • Egyensúlybizonytalanság
 • Beszédzavar
 • A személyiség, vagy a viselkedés megváltozása
 • Epilepsziás rosszullétek megjelenése, elsősorban olyan betegeknél, akiknek korábban nem volt ilyen betegsége
 • Halláscsökkenés
 • Hormonális (endokrin) zavarok

A diagnózis

Az agydaganat diagnózisának felállítása általában egy többlépcsős folyamat eredménye. Neurológiai vizsgálat segítségével megállapítható, hogy van-e rendellenesség a látást, a hallást, az izomerőt, a hőérzetet, a tapintást és a fájdalomérzetet, az egyensúlyt, a koordinációt és a reflexeket valamint az izomerőt illetően.


A vizsgálat eredményei alapján az alábbi képalkotó vizsgálatkaot végezhetik el:

• Computer tomográfiás (CT) vizsgálat: A CT vizsgálat röntgensugarak és számítógép segítségével részletes kétdimenziós szeleteket képez az agyról. Egy speciális vénásan adható anyag segítségével (ezt kontrasztanyagnak nevezik) a daganatok még jobban láthatóvá tehetők.

• Mágneses rezonancia vizsgálat (MR vizsgálat): Ez a képalkotási technika mágneses mező és rádióhullámok segítségével hozza létre az agy képét. Itt is lehet kontrasztanyagot használni, ami a daganatos szövet elkülönítését segíti.

• Angiográfiás vizsgálat: A vizsgálat során a vérbe kontrasztanyagot fecskendeznek, és így kirajzolódnak a daganatot ellátó erek a röntgenfelvételeken.

• Egyéb képalkotó vizsgálatok: Más vizsgálatok segítségével, például mágneses rezonancia spektroszkópiával (MRS), fotonemissziós számítógépes tomográfiával (SPECT) vagy pozitron emissziós tomográfiával (PET) az agyi aktivitás és anyagcsere vizsgálható. A PET-CT az agyi anyagcseretérkép (PET kép) és a CT-vel nyert szerkezeti kép egymásra vetítésével hozható létre. Ezeket a vizsgálatokat nem alkalmazzák rutinszerűen.

Ha a képalkotó vizsgálatok felvetik, hogy az agyban látható daganat másodlagos daganat, akkor orvosa az elsődleges daganat keresésére további vizsgálatot javasolhat.

Az agydaganat kezelése

Az agydaganat kezelését a daganat típusa, mérete, elhelyezkedése továbbá az életkor és az általános egészségi állapot határozza meg.

Rákos betegségek tinédzser korban
A rákos betegségek nem gyakoriak tinédzsereknél. Egyes betegségek, például a mellrák, általában felnőtt nőknél alakul ki – a tini lányoknál csak ritkán fordul elő. De van néhány rákfajta, mint például a hererák, ami gyakrabban jelentkezik tinédzsereknél.

Rákos betegségek tinédzser korban

A kezdeti kezelés állhat szteroid kezelésből, mely segítségével az agydaganatot körülvevő duzzanat csökkenthető. A daganat által okozott epilepsziás rosszullétek antiepileptikumok szedésével előzhetők meg, védhetők ki.

A kezelés lépései

• Műtét: Ez az agydaganatok kezelésének alapvető formája. A műtét során megkísérlik a daganat lehető legteljesebb eltávolítását, úgy, hogy a legkisebb mértékben károsodjon az egészséges szövet. Ha a daganat lassan növekedik, elképzelhető, hogy az orvos kivárásos álláspontra helyezkedik, és még vár a műtéttel.

• Sugárkezelés: A nagy energiájú sugárzás segítségével az agydaganat sejtjei elpusztíthatók.

• Kemoterápia: Ezek a gyógyszerek szelektíven elpusztíthatják a daganatos sejteket.

Előfordulhat, hogy az agydaganat kezeléséhez a különböző módszerek kombinálása válik szükségessé. Ha a beavatkozás után még maradnak vissza daganatos sejtek, a daganat kiújulhat, ezért az a cél, hogy a lehető legnagyobb mennyiségű szövetet távolítsák el a műtét során.

A sugárkezelés és a kemoterápia a műtét után visszamaradt sejtek, illetve a műtétileg nem kezelhető daganatok elpusztítását szolgálja. A kezelések mellékhatásaként hajhullás és hányinger alakulhat ki. A lehetséges mellékhatásokról és a kezelésről kérdezd orvosod bizalommal!

(WEBBeteg)