fejfájás
#Betegségek

A fejfájás

2014.06.16.
1 perces olvasási idő

Sokan vannak, akiknek a mindennapjait megkeseríti a naponta jelentkező fejfájás. Az esetek döntő többségében nincs szervi eltérés a háttérben, ám a fej- és arcfájdalmak egy részét az érzőidegek kóros működése is okozhatja.

A fej fájdalmainak jelentős hányadában a diagnózis migrén vagy tenziós fejfájás. Számos esetben valamilyen alapbetegség (pl: magasvérnyomás, nem megfelelő szemüveg viselése, zöldhályog) lehet a panaszok hátterében. Léteznek azonban olyan, a tapasztalatok szerint nem is olyan ritka idegi eredetű betegségek, amelyek komoly fájdalmat okozhatnak a fej és az arc területén.

Arcidegzsába: A betegség legjellegzetesebb tünete a homlokba, felső fogmeder környékére vagy az állkapocsba (csak az egyikbe a három közül) hasító igen erős, késszúrásszerű, néhány másodpercig tartó fájdalom.

A nyelvgaratideg fájdalmai: A nyelvgaratideg felelős a nyelv hátsó részének ízérzéséért, ezen kívül a nyeléshez szükséges garatizmok működtetését is végzi. A fájdalom rohamszerű, az arcidegzsábához hasonlóan igen erős, késszúrásszerű, a torokba, a fül környékére, az állcsúcsba sugározhat. Nyelés, hideg ital fogyasztása kiválthatja a fájdalmat.

A tarkóideg károsodásából származó fájdalom: Mivel a nyaki gerinc a legmozgékonyabb gerincszakaszunk, a rossz mozdulatot követően - különösen, ha a gerinccsigolyákon kopás van - az ideg leszorítását eredményezheti. Ilyenkor a fájdalom erős, a tarkóba, a fej hátsó részére sugárzik, mozgás általában rontja a tüneteket.

A fájdalmas időszakban nem kábító fájdalomcsillapítók, izomlazítók használhatnak, ezek hatástalansága esetén helyi érzéstelenítőkkel a fájdalom csökkenthető, ez mivel megszünteti a fájdalom kiváltotta izomgörcsöt gyakran tartós fájdalommentességhez is vezet.

Állkapocsízületi fájdalom: Jellegzetes fájdalomszindrómát okoz az állkapocsízület működészavara által kiváltott fájdalom. A betegeket jellegzetesen egyoldali rágásra, szájnyitásra jelentkező fájdalmat panaszolnak, a fájdalom miatt az evés, beszéd is nehézzé válhat, az állkapocsízület nyomásra érzékeny lehet. Röntgen vizsgálattal az ízület kopása kimutatható.

(WEBBeteg)