fej
#Betegségek

Migrént kiváltó okok tiniknél

2014.10.21.
2 perces olvasási idő

A migrén olyan fejfájás, amit lüktetés, émelygés és a különböző ingerek (pl. fény és szagok) iránti érzékenység kísér. A fejfájás ezen fajtája akár napokig is eltarthat, és minden korosztályt érint - a gyerekeket és tinédzsereket is beleértve.

Néhányan előre érzik, ha a migrén közeleg, mert ilyenkor fénylő foltokat látnak a látóterükben – ezt nevezik aurának. A fiúkhoz képest a lányoknál gyakrabban tapasztalható a fejfájás ezen formája, de Migrént kiváltó okok tiniknélminden tini esetében fontos megtudni, hogy mi lehet a kiváltó ok. Az elfogyasztott ételek és italok, szagok, hangok, fények, de még bizonyos érzések is kiválthatják a tinédzserekből a migrénes fejfájást.

A leggyakoribb kiváltó okok

Jellegzetes szagok, illatok

Néhányan nagyon érzékenyek a különböző szagokra, például a parfümökre, a szőnyegtisztítókra, a gyertyákra vagy akár a frissen vágott fű illatára. Bármilyen szag kiválthat biológiai reakciót a testünkben, főleg, ha az adott illat allergiát is okozhat. Az allergia közvetlenül nem okoz migrént, hanem oly módon érinti a test egyéb szerveit, ami migrén kialakulásához vezethet. Egyes tinik szagló receptorai érzékenyebbek az átlagosnál, ami még inkább hajlamossá teszik őket a fejfájásra.

Erős fények

A szemeink rendkívül érzékenyek, és számos fiatalnak már a szoba erős fényénél is megfájdulhat a feje. A vakító napsütés miatt a pupilla összeszűkül, ezáltal korlátozza a szembe kerülő fény mennyiségét. Néhány tini esetében a fényingerek és a szem erre adott reakciója migrénes fejfájást válthat ki.

Alvási szokások

Minden fiatalnak ügyelnie kell arra, hogy éjjelente eleget aludjon. Az alvás által tud a testünk megújulni, a túl kevés alvás pedig stresszhez, így fejfájáshoz vezethet.

Stressz

A feszültség és a stressz ártalmas az izomzatunk számára is. Ha stresszes vagy, az egész tested kimerült és feszült lesz – így a fejed is. A migrént megfelelő stresszkezelési technikák alkalmazásával befolyásolhatjuk: relaxálj, amikor csak tudsz, és mindig szánj időt a pihenésre! A tinédzserek zsúfolt órarenddel és számos iskolán kívüli tevékenységgel rendelkeznek, emiatt nagyon könnyen túlterheltnek és kimerültnek érezhetik magukat, újabb lehetőséget adva a fejfájás kialakulásának.

Környezeti változások

A testünk egy igen finoman hangolt rendszer, amiben egy igen kis változás is zavart okozhat. Néhány ember például az évszakok változásakor fokozottan ki van téve a fejfájásnak. A migrénre hajlamos tinik a légnyomás változásaira is érzékenyen reagálnak. Ezért van az, hogy egyesek a nyári vakáción vagy a téli szünet alatt is migrénes fejfájásra panaszkodnak. Bármi, ami erőt gyakorol a testedre (mint az időjárás változásai vagy a repülés), esetleges kiváltója lehet a migrénnek.

Koffein

Sok fejfájás elleni gyógyszer tartalmaz koffeint, ami segít, hogy más kémiai anyagok gyorsabban felszívódjanak a testedben – azonban a koffein ettől még függőséget okozó anyag. Ha már megszoktad a koffeint, de hirtelen csökkented a bevitt mennyiséget, a tested elvonási tüneteket fog produkálni, ami fejfájást okozhat. Emiatt kell olyan fejfájás elleni gyógyszert találni, ami nem tartalmaz koffeint.

Bizonyos ételek

A kémiai anyagok sokféle módon hatnak a szervezetre. Bizonyos tartósítószerek, adalékanyagok, mint például a nátrium glutamát vagy az aszpartám migrénes fejfájást eredményezhetnek. A fejfájást okozó ételek azonosításával, illetve azok fogyasztásának kerülésével megelőzhető a migrén.

Hormonális változások

Kutatások bizonyítják, hogy a lányoknak sokkal nagyobb az esélyük a fejfájásra, mint a fiúknak. Ennek oka a havi ciklus kezdetét megelőző hormonális változások - ez a fejfájás egyik fő okozója. Ezért fontos egy kis pihenés a menstruáció előtti napokban: a kevesebb stressz és bizonyos ételek – mint a csokoládé és a koffein – kerülése segít megelőzni a hormonális ingadozások miatt kialakult migrénes fejfájásokat.

A megfelelő kezelés kiválasztásához érdemes a háziorvos segítségét kérni, illetve fejfájás naplót vezetni, melyben vezeted, hogy mit ettél, ittál, milyen inger ért a migrént megelőzően, ezáltal könnyebben megtalálhatod a számodra leghatékonyabb módszert.

(B.Cs. - yahoo.com)