fej
#Betegségek

Fejfájás és étrend

2021.09.14.
1 perces olvasási idő

A fejfájás gyakori probléma, amit mindenki megtapasztal élete során néhányszor. Egyeseknél azonban a fejfájás folyamatosan jelen lehet az életükben, amit többek között a kiegyensúlyozatlan étrend is okozhat. Még migrénes fejfájást is előidézhet a nem megfelelő táplálkozás. Ha rendszeresen tapasztalsz fejfájást, kérj orvosi segítséget!

Étrendhez kapcsolódó fejfájás

Egy kiegyensúlyozott és rendszeres étrend segíthet a vércukorszintedet stabilan tartani. Kutatások szerint a proteinhiány gyakran okoz fejfájást. Ha proteinben gazdag snacket fogyasztasz, azzal nemcsak a fejfájástól szabadítod meg magad, de az étkezésről sem maradsz le.

Migrénkutatások

Kutatások összefüggést találtak a protein és a migrén kialakulása között. Eszerint az alacsony vércukorszinttel rendelkező emberek sokkal erősebb migrénes fejfájástól szenvedtek, mint kevésbé alacsony vércukorszintet elérő társaik. Azok a páciensek, akik a vizsgálat során betartották a magas szénhidrát-diétájukat, emelték a napi protein- és cukorbevitelüket, javulást tapasztaltak a fejfájás terén.

Vérszegénység és fejfájás

A proteinhiány B12-vitaminhiányt is okozhat, aminek vérszegénység a következménye, mivel ilyenkor a szervezet nem képes elég vörösvértestet termelni. Ettől általában fáradékonyak leszünk, mivel nem jut elég oxigén a vérünkbe. A fejfájás a kevés vörösvértest tünete is lehet. Keresd fel az orvosodat, aki meg tudja állapítani, ha vérszegénységed vagy B12-vitaminhiányod van.

Figyelmeztetés

Bár a több protein fogyasztása segíthet a fejfájás megelőzésében, ha sok állati eredetű proteint fogyasztasz, az éppen úgy vezethet migrénes fejfájáshoz, mint annak hiánya. A megfelelő étrend összeállításához kérd szakember segítségét.

(KamaszPanasz - Gy. Z. - Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)