fej
#Betegségek

Fejfájás: 6 élelmiszer, amivel csökkenthető a fájdalom

2021.10.19.
1 perces olvasási idő

A fejfájás gyakori kiváltó oka lehet bizonyos ételek vagy italok fogyasztása. A krónikus fejfájásban szenvedők számára ajánlott megfigyelni, hogy melyek azok az ételek és italok, amik a problémát kiváltják vagy fokozzák. Ha vannak fejfájósak számára tiltott ételek, felmerül a kérdés, vajon vannak olyanok is, amik segíthetnek?

Noha a következő hat étel valószínűleg nem fogja teljesen megszüntetni a fejfájást, de fájdalommegelőző hatással bírhatnak. Érdemes próbát tenni velük:

Spenót

Ha szükséged van egy meggyőző indokra is, amiért megéri zöld leveleseket enni, íme: a levelek gazdagok riboflavinban, ami egyfajta B-vitamin, amely megakadályozza a migrén kialakulását.

Olvasd el ezt is! Mi az a migrén?

Olajos hal

Újra a hatásos omega-3 zsírsavak: gyulladásgátló tulajdonságaival csökkenthetik a krónikus fejfájással járó fájdalmat. Fogyaszd rendszeresen az olyan olajos halakat, mint a lazac vagy a makréla.

Görögdinnye

Ha a fejfájásod oka dehidratáció, azaz kiszáradás, akkor valószínűleg sürgősen vizet kell magadhoz venned. Ebben az olyan ételek, amelyeknek magas a víztartalmuk – például a görögdinnye, vagy az uborka – is segíthetnek. A napi ajánlott vízfogyasztásnak a 20%-át élelmiszerekkel visszük be a szervezetbe, de a görögdinnye olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat is tartalmaz, amiket a kiszáradás során elveszítesz. Ilyen például a magnézium és a kálium.

Étrend és fejfájás

Burgonya

Apropó kálium: ez az ásványi anyag kezelheti a fejfájást, és gyakran ez hiányzik, mikor ki vagyunk száradva. Annak ellenére, hogy a banán híres a magas káliumtartalmáról, egy közepesen átsült krumpli (a héjával) 926 milligrammot tartalmaz, ami kétszer annyit, mint amennyit a banán tartalmaz.

Koffein

Mindaddig, amíg túlzásba nem viszed, a koffein valóban segíthet a fejfájáson. Sok fejfájáselleni gyógyszer is tartalmazza kis mennyiségben, mert segíti, hogy a szervezet gyorsabban felszívja a hatóanyagot. Ám ha tea- vagy kávéfüggővé válsz, azzal azt kockáztatod, hogy fájni fog a fejed, ha csökkented a megszokott koffeinmennyiség bevitelét.

Mandula

Egy, a migrén kezelése kapcsán a magnézium fontosságát vizsgáló kutatás eredményei szerint úgy tűnik, hogy a magnézium alkalmas a migrén megelőzésére, ám sajnos a közepes erősségű fejfájás kezelésére kevésbé. Ha úgy döntesz, hogy mégis kipróbálod ezt a módszert, akkor a mandula jó választás, hiszen 80 mg magnéziumot tartalmaz adagonként.

Neked bevált valamelyik módszer? Esetleg valamilyen más étel fogyasztásával csökkent a fejfájásod? Írd meg nekünk!

(KamaszPanasz - S. C., huffingtonpost)