koffein
#Táplálkozás

Koffeinfüggőség: Van kiút belőle?

2012.08.02.
1 perces olvasási idő

A fiatalok több mint 90%-a fogyaszt koffeint nap mint nap, ami a leggyakrabban a kávéban, a teában, az üdítőkben és a csokoládéban fordul elő. Ez összeadva átlagosan 280 mg koffein naponta, ami körülbelül 2 csésze kávéval egyenértékű.

Azok, akik koffeint fogyasztanak, rendszerint azt mondják, hogy különféle kellemetlen tüneteket tapasztalnak, amikor ezt a népszerű élénkítőt megvonják tőlük, de hasonló tüneteket érezhetünk más függőséget okozó anyagok megvonásával is.

A koffein függőséget, mint kifejezést, gyakran használják, de a mai napig nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a koffein megfelel a kritériumoknak a teljes függőség előidézésében. Számos esetben a vizsgálatok azt mutatják, hogy a koffein képes előidézni klinikai függőséget, úgy, ahogy más pszichoaktív gyógyszerek is.

A John’s Hopkins Egyetemen megállapították, hogy az elvonási tünetek akkor is jelentkeznek, amikor kis (körülbelül egy csésze kávé/nap) mennyiségű koffeint vittek be. A koffein megvonás tünetei, a mindennapos hangulatváltozástól, a rendszeres influenzaszerű tünetekig változhat. A koffein megvonás reakcióinak főbb típusai azonosítottak, ezek:

  • fejfájás, fáradtság, vagy álmosság
  • nyomott, ingerlékeny hangulat
  • nehéz koncentráció
  • influenzaszerű tünetek (hányinger, hányás)
  • izomfájdalom és -merevség

Az elvonási tünetek tipikusan az utolsó adag koffein bevitele után 12-24 órával kezdenek jelentkezni, egy-két nap után lesz a legsúlyosabb, és 2-9 napig tart. Ha le akarsz mondani a koffeinről, jobb, ha lassan csinálod. Csökkentsd fokozatosan a fogyasztásodat naponta (vagy hetente ha nagy koffeinfüggő vagy), hogy elkerüld a kellemetlen elvonási tüneteket.

(MMA - medicinenet.com)