cola
#Táplálkozás

A szénsavas üdítőitalok titkai. Miből készül a kóla?

2009.07.29.
3 perces olvasási idő

Bár köztudott a kóla egészségkárosító hatása, mégis úgy tűnik ez egyetlen fiatalt és gyermeket sem zavar. Csak üljünk le egy pillanatra és elemezzük az összetevőket! Higgyétek el az eredmény meglepő lesz!

A Pepsi és a Coca az egyik legnépszerűbb ital szerte a világon a tizenévesek között. Becslések szerint a fiúk 74%-a, és a lányok 65%-a iszik naponta egy pohárral. Ezek a szénsavas italok elárasztották a fiatalokat, és ma már ha nem iszol kólát, akkor általában nem érezheted magad menőnek.

A kóla és az összetevői:

Ahogy azt mindenki tudja a Pepsi egy szénsavas ital, amelyet a Pepsi maga gyárt. Az italt Caleb Bradham gyógyszerész alkotta meg 1890-ben. Alapvetően a Pepsi szénsavas vizet, fruktózt, kukorica szirupot, cukrot, foszforsavat, koffeint, citromsavat, táplálékszínezékeket, és természetes hozzávalókat tartalmaz. Ma már kapható koffeinmentes változata is.

Talán meglepő, de a legelső Colakban nem volt koffein és kólaízesítés. A Pepsi, a Cola és a Coca-Cola mind szénsavas üdítőital. Utóbbit John Pemberton találta fel a 19.sz vége fele. Bár az igazi nevet egy angol üzletember Asa Griggs Candler adta.

Talán érdekes, de a Cola sokáig tartalmazott kokaint is, melyet a kóladióból nyertek. Sőt, mit több a nevét is erről kapta. (Coca – Cola). Régen még három, ma már csak két közös anyag van a Pepesiben és a Colaban. Ez pedig a szénsavas víz, és a kukoricaszirup.

Mi kell a Sprite-hoz?

A Sprite egy szénsavas ital melyet a Coca-Cola mutatott be 1961-ben. Azóta ennek a citromos ízű italnak töretlen a népszerűsége. Gyakorlatilag bármilyen kis boltban megvásárolható termék. Könnyen felismerhető zöld palackjáról és a nagy transzparenséről.

Na de lássuk, hogy is keletkezett ez a közkedvelt ital. A Sprite-t tulajdonképpen azért gyártotta a Coca-Cola, hogy méltó ellenfelet találjon a versenytárs által gyártott 7up terméknek. Az ügyes menedzselésnek köszönhetően a Sprite az 1970-es évek végére túlszárnyalta a 7up-ot.

Nagyon sokan szeretik szerte a világon a Sprite-t, mégis csak kevesen állnak meg és gondolkodnak el azon, hogy mit is tartalmaz szeretett italuk. A Sprite hozzávalói nagyban hasonlítanak más szénsavas italok összetevőihez. Szénsavas vizet, foszforsavat, kálium-citrátot, kálium-benzoátot, citromsavat, természetes aromákat, és aszpartámot tartalmaz. Ezen felül szintén a Colához hasonlóan tartalmaz karamell-aromát és fruktózkukorica-szirupot is.

Mint minden szénsavas ital, a Sprite is gazdag kalóriákban, cukorban és nátriumban. Bár a tudósok úgy vélik, hogy nátriumból kevesebbet tartalmaz, mint az átlagüdítők. A Sprite 11 kalóriát, 3,2g szénhidrátot, 3,2g cukrot és 5,8g nátriumot.

Ez azt jelenti, hogy a Sprite nem egészséges. Valójában több kutatás is kimutatta, hogy kapcsolat van az elhízás és a Sprite-fogyasztók között. Egyes kutatók szerint, ha Sprite-t iszol az elhízás kockázata 1,6-szor nagyobb. Nem beszélve a többi egészségügyi mellékhatásáról, mint például a fogszuvasodás, gyengülő csontok, a máj és vesekár, dehidratáció, cukorbetegség és magas vérnyomás.

Hogyan készülnek a szénsavas italok?

Általában ha szénsavas üdítőről beszélünk, szénsavas vízre gondolunk különböző adalékanyagokkal. De valójában miből is készül? Szénsavas víz, fruktózkukorica-szirup, mesterséges ízfokozók és cukor.

Érdekes, de a szénsavas vízben lévő cukor az, ami megadja, hogy milyen pezsgése legyen egy szódának. Ha több a cukor, kevesebb a pezsgés. Ha kevesebb a cukor, akkor pezseg, de csak egy rövid ideig. Ez történik, ha nincs cukor a szódában. Ekkor ugyanis csak a széndioxid az, ami kioldódik. Ezért tart ez rövid ideig.

Ezek az italok közkedveltek lettek szerte az egész világon, kicsik és nagyok körében egyaránt. Szinte mindennap inniuk kell már egy idő után, hisz függőséget okoz a bennük lévő koffein miatt.

Amikor minden belekerült szeretett italunkba, az üres helyet szén-dioxiddal töltik fel. Ezután a flakont lezárják, nyomást gyakorolva ez által a gázra, így nem tud „kiszökni” a palackból. Ez magyarázza meg azt a sziszegő hangot, amelyet minden szénsavas üdítő kinyitásakor hallunk. És ugyanakkor ez a szénsavas bizsergő érzés az, ami sok gyermeket rabul ejt.

Szinte az összes szénsavas ital káros, hisz mind tartalmaz foszforsavat és egyéb szervezetet roncsoló anyagokat. A foszforsav az egyik legnagyobb bűnös az összes közül, hisz kalciumot von el csontjainkból. Minden egyes szénsavas üdítő, amit iszol, rohamosan csökkenti a véroxigén szintedet! Ezek miatt a hatások miatt lenne jó, ha megértenéd káros az egészségedre.

Miért robban fel az összerázott kóla?

A gyerekek imádják ezzel bosszantani a szülőket. Biztos veled is megtörtén már. De, hogy valójában mi is áll ennek hátterében azt mindjárt elmondjuk. Emlékezz, rengeteg olyan összetevője van a szénsavas üdítőitaloknak, amelyektől felrobbanhat!

Ezek az italok szénsavas vízből állnak. Azaz szén-dioxidot tartalmaznak. Amikor lezárják ezeket a palackokat egy apró sziszegést lehet hallani. Ez azért van, mert az üres helyeket szén-dioxiddal töltik ki, amelyet azért, hogy ne szökjön el, a palackból nyomás alá helyeznek.

Mégis, mikor összerázzuk az üdítőt a szén-dioxid már nem a tetején van, hanem ahol helyet talál magának, ezáltal apró buborékokat kialakítva. A gáz mindig arra törekszik, hogy kitörjön, de ahhoz, hogy kitörjön nagyobb nyomást kell kifejtenie, hisz át kell magát verekednie a folyadékon is.

Ezen túl mikor rázzák a szódát, a gáz folyamatosan egyre nagyobb nyomást fejt ki. Így mikor kinyitják egyből egy apró robbanással végződve felszínre tör. Gyerekek azért azt remélem tudjátok, hogyha tovább ráztok egy kólát akkor az nagyobbat robban!

És ne próbálkozzatok széles szájú palackokkal! Hisz azokkal nem fog sikerülni! Ez azért van, mert a gáznak nagyobb a rendelkezésére álló tere, így könnyebben kiszökik, a robbanás pedig kisebb lesz.

(KamaszPanasz - Cs. B.)