üdítő
#Táplálkozás

Mi játszódik le a testedben, amikor szénsavas üdítőt iszol?

2011.07.13.
4 perces olvasási idő

A szénsavas üdítők szerepelnek azon a listán, melyek az öt legrosszabb ételt és italt tartalmazzák. Fél liter kóla annyit tesz, mintha 16 kávéskanálnyi cukros, magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot vennél magadhoz. Ez pedig az ajánlott napi maximum cukorbevitel háromszorosa.

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup általában 45%-ban glükózt és 55%-ban fruktóz szirupot tartalmaz.

Ennek fogyasztásakor a hasnyálmirigy gyorsan állítja elő az inzulint válaszul a cukorbevitelre. A vércukor szint növekedés felgyorsul. Íme, lépésről lépésre, mi történik a szervezetedben, ha üdítőt iszol:

- 20 percen belül a vércukorszinted kiugróan magas lesz, amire a máj úgy válaszol, hogy a cukrot zsírrá alakítja.

- 40 percen belül a koffein felszívódás teljes lesz, kitágulnak a pupilláid, nő a vérnyomásod, és a májad még több cukrot pumpál a véráramba.

- 45 percen belül a szervezeted fokozza a dopamin termelést, mely stimulálja az agyad örömforrásért felelős területét – ez a hatás fizikálisan megegyezik a heroin által kiváltott reakciókkal.

- 60 perc múlva megkezdődik a vércukorszint zuhanása, ami valószínűleg arra csábít majd, hogy más édesség vagy üdítő után nézz.

Az inzulin szint krónikus emelkedése (ami már minden bizonnyal veled is előfordult, ha gyakran iszol üdítőt) számos krónikus betegség alapja a diabétesztől a rákig.

A fruktóz messze gyorsabban alakul zsírrá, mint más cukrok és zsírok

Az utóbbi időben egyre többet halllani arról, hogy a fruktóz sokkal rosszabb, mint bármilyen másfajta édesítő.kóla

A fruktóz a májadban dolgozódik fel, és ellentétben más cukrokkal jórészt a zsírként raktározódik el. Ez az, amiért a fruktóz elemi bűnöse az elhízásnak – sokkal inkább, mint más cukrok. A legújabb kutatások szerint, napi két üveg szénsavas üdítő egy hét alatt fél kilóval növeli a zsír mennyiségét a szervezetedben!

A súlynövekedés mellett, a nagy mennyiségű fruktóz fogyasztás a triglicerid szint növekedéséhez vezethet. Egy tanulmány szerint, a fruktóz fogyasztása 32%-kal növeli a triglicerid szintet. A trigliceridek kémiai formájú neutrális zsír, amely ételekben és a szervezetedben is megtalálható. Egy 40 éven át tartó nagyfokú kutatás bizonyította, hogy a triglicerid szint növekedése előidézője a cukorbetegség egyik fajtájának a hipertrigliceridémia, valamint növeli a szívbetegségek kockázatát.

Kutatások azt is bizonyítják, hogy a fruktóz fogyasztása nem csak inzulin rezisztanciához vezet, de csökkenti az idegrendszer leptin ellátását is. A letpinek felelősek az étvágy kontrollálásáért, és a zsír elraktározódásáért, valamint azért, hogy a máj mit tesz az elraktározódott glükózzal.

Amikor a szervezeted sokáig nem kap jelzéseket a leptinektől, jellemzővé válnak a súlyproblémák, súlynövekedés, cukorbetegség és sok más káros hatása is akadhat.

Mi más van még az üdítőkben?

Mielőtt felmarkolnád a következő flakont, vess egy pillantást a többi összetevőkre is:

Magas tartalmú kukorica szirup (HFCS): amikor megeszel 120 kalóriányi glükózt, kevesebb, mint egy kalóriányi fog zsírként beépülni.120 kalóriányi fruktózból 40 kalória fog beépülni zsírként! A fogyasztható fruktóz alapvetően fogyasztható zsír!

A fruktóz feldolgozása számos mellékterméket és méreganyagot eredményez, melynek egyik eleme a nagy mennyiségű ureasav, ami növeli a vérnyomást és a köszvény egyik okozója.

A fruktóz megakadályozza, hogy az agyad kapcsolatba lépjen a letpidekkel, aminek kényszerevés a vége.

Közel 150 üres kalóriát jelent, amely legnagyobb része zsírrá alakul.

30 és 50 mg közötti koffein mennyiség, okozója lehet az idegességnek, insomniának, a magas vérnyomásnak, a szívritmuszavarnak, a koleszterin szint növekedésének, a vitaminok és ásványi anyagok csökkenésének, a mellráknak, születési rendellenességeknek és néhány más típusú ráknak.

Benzol: amíg a benzol aránya a vízben 5 egység a milliárdban, kutatások szerint néhány üdítőitalban ez a szám 79 is lehet!

Foszforsav, ami megakadályozza, hogy a szervezeted hasznosítsa a kálciumot, csontritkulást okoz, gyengíti a fogaidat és a csontjaidat.

Aszpartám: ezt az anyagot a cukor helyettesítésére használják üdítő italokban. 92 mellékhatással hozható kapcsolatba az aszpartám, a tüdővész mellett az agytumorral, születési rendellenességekkel, diabétesszel, érzelmi rendellenességekkel és epilepsziával.

Mesterséges ételszínezékek beleértve a karamell színezéket, ami egy ismeretlen rákkeltő szer. A mesterséges barna színt kukorica cukor reakciója ammóniával és szulfátokkal magas nyomással magas hőmérsékleten.

Ez a folyamat állítja elő a 2-metilimidazol és 4-metilimidazol vegyi anyagokat, amelyek tüdőrákot, máj és pajzsmirigy rákot okoztak laboratóriumi patkányokon és egereken

Szulfátok: azoknál az embereknél, akik érzékenyek a szulfátokra, fejfájást, légzési problémákat és kiütéseket okozhat. Komolyabb esetekben, a szulfit halált is okozhat.

Csapvíz: a csapvíz olyan kémiai anyagokat tartalmaz, mint a klór, trihalometán, ólom, kadmium és különféle szerves szennyeződéseket. A csapvíz fő alkotórésze az üdítőknek.

Nátrium-benzoát, egy egyszerű tartósítószer megtalálható minden üdítőben, amely okozója a DNS-romlásnak. Ez végül is a májzsugorodást és a Parkinson kórt okozhat.

Egészségügyi hatások

Miután végignézted a fenti listát, nem csoda, hogy számtalan tanulmány összekapcsolja az üdítő fogyasztást az elhízással és az egyéb egészségügyi problémákkal.

A The Lancet című brit orvosi lap kutatása szerint azok a 12 évesek, akik sűrűn fogyasztanak szénsavas üdítő italt, nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak, mint az üdítőt nem fogyasztó kortársaik. Valójában, a két éves tanulmány szerint a napi cukorral édesített üdítőital fogyasztása 60%-kal növelte a túlsúlyosság kockázatát.

Mint már korábban említettük, a szénsavas üdítők egyértelműen növelik az inzulin szintedet és ez krónikus cukorbetegséghez vezethet. Napi egy üveg elfogyasztása nem csak 85%-kal növelheti a cukorbetegség lehetőségét, de növeli még a lehetőségét a következő betegségeknek is:

  • szívritmuszavar
  • rák
  • ízületi gyulladás
  • csontritkulás
  • köszvény
  • nem alkoholos eredetű zsírmáj betegség (NAFLD)

Hogyan javíts az egészségeden?

Hagyd abba az üdítőitalok fogyasztását! Ez normalizálja a fizikai aktivitásodat, mert ezzel javíthatsz az egészségeden és csökkentheted a kisebb betegségek és a hosszú lezajlású krónikus betegségek kialakulására is.

A tiszta víz a legjobb választás, vagy ha sok szénsavas üdítőt iszol, próbáld meg helyettesíteni úgy, hogy szénsavas ásványvizet keversz egy kis citromlével.

(Á. N.)