fog
#Táplálkozás

Melyik ital az egészségesebb a fogaidnak?

2015.04.27.
1 perces olvasási idő

Ha a fogaid egészségéről van szó, akkor legtöbbször arról hallhatsz, hogy milyen a helyes fogápolás, jók-e a fogmosási szokásaid. Azonban az, hogy mit fogyasztasz el napközben, szintén nagy mértékben hozzájárul a fogak állapotához. Most megmutatjuk, hogy mit igyál, ha szeretnéd megőrizni a fogaid épségét.

Narancslé vagy tea?

Lássuk, két nép szerű ital közül melyik a jobb választás: bármilyen egészséges is a narancslé, a fogaid szempontjából ez nem mondható el, ugyanis erősen károsítja a fogzománcodat. Ezzel szemben a tea hatása a fogaidra olyan, mint a víznek – a zománc sértetlen marad.

Védd a fogaidat!

Gondolj úgy a fogzománcodra, mint egy páncélra. Ha egyszer ez a páncél elhasználódik vagy megsérül, nem tudja megjavítani magát. Épp ezért szabad a savas italokat, mint a szódát, citrusfélék levét, sportitalokat csak mértékkel fogyasztanod. Ezek zománckárosító anyagokat tartalmaznak, mint a foszforsav, citromsav, almasav, borkősav és egyéb savak, amiket már nem is említek. Ezzel szemben a természetes alapanyagú teák nem támadják meg a zománcot, sőt, még fogbarát fluoridokat is tartalmaznak.

Igyál úgy, hogy ne bántsd a fogaidat!

Egy kis előregondolással és pár tipp betartásával megvédheted fogaidat.

- Ha szénsavas italokat iszol, akkor használj szívószálat, majd fogyassz egy kis vizet utána, így kevésbé roncsolod fogaidat.

- Ne dobozos teát igyál, hanem főzd meg – majd azonnal idd meg! Ha cukrot raksz bele, vagy citrommal ízesíted, a fogad is érezni fogja.

- Használj természetes színezőket, mint az alma, zeller vagy répa.

(Gy.A.)