száj
#Testi problémák

Hogyan tisztítsd hatékonyan a fogaidat?

2020.10.14.
2 perces olvasási idő

A fogak tisztán tartására mára hatalmas iparág épült, amely számtalan terméket kíván eladni a vásárlóknak. A fogorvosok nagy része szerint azonban megfelelő technikával és alapossággal egy hagyományos fogkefével is tökéletesen rendben tarthatóak a fogak. Dr. Benkő Krisztina, fogorvos segít eloszlatni a tévhiteket.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

- Fogaink tisztán tartásánál a hangsúly a rendszerességen, a jó technikán és az alaposságon van. A szabályos technikát a fogorvosoktól vagy dentálhigiénikusoktól is megtanulhatjuk, akár egy szájhigiénés kezelés keretében, akár az éves ellenőrzések alkalmával. – mondja dr. Benkő Krisztina.

Egészséges fogsorTény, hogy az elektromos fogkefék hatékonyak, 3 dimenziós mozgásuk alaposan tisztít, de bizonyos esetekben (például fogszabályzó esetén) a használatuk nem ajánlott. A „rezgő” fogkefék különösen vonzzák a gyerekeket, de a helyes technikát először hagyományos eszközzel érdemes megtanulni. Megoldás lehet, hogy a sietős reggeleken elektromos eszközzel mosunk fogat a gyerekekkel együtt, de esténként szükség van az alaposabb, kézi tisztításra is.

A sörte a fontos

A fogkeféknél a döntő tulajdonság a sörték erőssége. Leginkább a közepes erősségű kefék ajánlottak, a kemény fogkefével túl erős dörzsölés esetén kárt is okozhatunk, felsérthetjük a zománcot és a vérzékeny ínyt is. Azonban nem csak a mechanikus sérülések okozhatnak ínyvérzést, utána kell nézni, hogy esetleg fogkő, egy elálló tömés vagy egy rosszul záró korona áll-e a háttérben. E kérdés eldöntésében azonban kizárólag csak fogorvos segíthet, és ő az, aki meg is szüntetheti a kiváltó okot.

Fogkrém, fogpor, szájvíz?

Léteznek ugyan extra szolgáltatásokat ígérő, például fehérítő, gyógynövényes vagy ínygyulladást csökkentő készítmények, de az alapos fogmosásnál alapvetően nem a fogkrém a lényeges. Jó technikával akár fogkrém nélkül is tökéletesen tisztítható a fog. A fogporral ugyanazt a hatást érhetjük el, mint a krémekkel, de nagyobb szemcseméretük dörzsölő hatása - és lehetséges következményei - miatt inkább a fogkrémek javasoltak.

A szájvizeket valójában arra kell használni, amire valók. Bizonyos szájfertőtlenítőket csak indokolt esetben, kúraszerűen (pl. fogimplantálás, műtét, foghúzás vagy akut ínybetegség esetén) szabad használni a szakorvos javaslatára. Ugyanis a túl gyakori szájvíz használattól felborul a száj normális baktériumflórája. Ínygyulladás esetén már eleve megdőlt ez az egyensúlyi állapot, és ennek helyrehozatalára érdemes adott ideig szájvízzel öblögetni. A szájvíz akkor is hasznos lehet, ha például napközben nem tudunk fogat mosni evés után, így hamarabb visszaállíthatjuk a normális Ph értéket.

A fogselymezés tudománya

A fogak közti felszíneket nem látjuk, így ott később vesszük észre a szuvasodás jeleit. Oda tehát egy különleges eszközzel, fogköztisztító kefével vagy a fogselyemmel kell bejutnunk. Előbbit a nagyobb rések vagy ínyprobléma esetén szokás használni – ebben a kérdésben is tanácsot adhat a szakember.

Fogselyemből több fajta található a piacon. A vékony selyemszál ideális egy normális fogazat tisztításához, pótlás vagy híd esetén azonban egy másik változatot érdemes használni, amelynek a középső szála vastagabb, és van egy merevebb része, amellyel a selyem bevezethető a hídtest alá. Ez arra hivatott, hogy a nagyobb fogközöket átdörzsölje, illetve a híd alá behúzva szépen áttisztítsa a felületeket.

A fogmosás nem mindig elég
A magyarok nem tartoznak a legtudatosabb szájápolók közé, holott fogaink állapota nem csak esztétikai, de jelentősen egészségügyi kérdés is. Tovább a cikkhez

Száj- és nyelvtisztítás?

A szájzuhanyt serkenti az íny vérkeringését, így leginkább fogágybetegség esetén, illetve nagy hídpótlások, implantátumok esetén szokás javasolni. Nagyon fontos azonban a helyes használatát megtanulni, mert akár kárt is tehetünk azáltal, hogy a zuhannyal bepréseljük a baktériumokat az ínybarázdába vagy a tasakokba. A nyelven a lepedék az elhalt sejtek miatt keletkezik, amelyben valóban megtelepedhetnek baktériumok, amelyek azonban leginkább maguktól tisztulnak, a tisztítással nem érünk el plusz eredményeket. Így tehát aki szereti, nyugodtan tisztítsa a nyelvét, nem árt vele.

(Dr. Benkő Krisztina fogorvos - Oxygen Medical)