fogak
#Testi problémák

5 tény, amit eddig nem tudtál a fogaidról

2021.08.12.
2 perces olvasási idő

Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudtál mindent fehéren csillogó fogsorodról? Kapaszkodj meg: nem csak a cukor a fogak első számú ellensége.

1. A savanyú dolgok épp olyan károsak, mint az édesség

A magas savtartalmú, alacsony pH-értékű ételek, mint például a savanyú cukorkák, az üdítőitalok, a gyümölcslevek rendkívül károsak, kikezdik a fogzománcot, aminek következtében csökken a fogak mérete. A legnagyobb pusztítást a citromsav végzi a fogainkon.

A fogorvosok rémálmai közé tartoznak a gyerekek által közkedvelt édességek: a savanyú keménycukorkák, az agyoncukrozott gumicukrok. A vitamintartalmú rágótabletták ugyancsak kártékonyak. Mint egy melegre tett jégkocka, ráolvadnak a fogakra. Ráadásul a gyerekek fogzománca meglehetősen sérülékeny, mivel puhább, sokkal inkább ki van téve a savak károsító hatásának. Jóllehet a felnőttek fogai ellenállóbbak az alacsony pH-tartalmú ételek, a savas cukormentes (!) italok azokat is károsítják.

Ha magas savtartalmú ételt-italt akarsz magadhoz venni, mindenképpen más ételekkel együtt fogyaszd, így minimalizálva a sav károsító hatását. Még jobb, ha bekapsz egy xylit tartalmú rágógumit: a xylit hatástalanítja a baktériumokat, segít megelőzni a fogszuvasodást. A recaldent-tartalmú rágók ásványi anyagokhoz juttatják a fogakat, s ellenállóbbá teszik azokat a szuvasodással szemben.

2. A fogzománc az emberi szervezet legkeményebb anyaga, de könnyen törik

Ha beleharapsz egy jég- vagy egy kemény popcorn darabba, vagy ha nyelv- vagy egy ajakpiercinged van, könnyen megsérülhet a fogzománcod. Az ember nem tud új fogakat növeszteni, mint a hód teszi.

A fogorvosok szerint tartózkodni kell a kőkeménységű jég-, vagy popcorn darabkák rágcsálásától. Ha ráharapsz egy kemény dologra, két ultra-kemény anyag – a fogzománcod és a bekapott étel – találkozik egymással. Különösen óvatos legyen az, akinek több tömése is van. Ahogy fél lábbal nem futunk maratont, úgy nem érdemes a már korábban sérült fogakat további károsodásnak kitenni.

A nyelv- és az ajakpiercing nem véletlenül nem kedvence a fogorvosoknak. A fémékszer a baktériumok melegágya, ráadásul könnyen megsértheti a fogakat. Beszéd közben ugyanis mindig nekiütközik a fogzománcnak. Egy 2007-es vizsgálat szerint a szájban viselt ékszer miatt sokszor gyakrabban alakulnak ki fogdeformitások, s miattuk nem ritka a fog elvesztése sem.

A fogad nem harapófogó, nem a villa élének kiegyenesítésére lett kitalálva.

3. Foghiányos lehetsz

Kihúzhatják egy-két, esetleg mind a 32 fogadat, de van, aki már eleve hiányos fogazattal született. Leggyakrabban a bölcsességfogak nem bújnak elő, de előfordul, hogy az oldalsó metszők hiányoznak. Ez a probléma általában öröklötten jelentkezik.

A fogakat ínybetegség vagy súlyos fogszuvasodás miatt is elvesztheted.

Sokan olcsóbb és egyszerűbb megoldásnak találják fogaikat kihúzatni, s helyette fogpótlásokat, fogbeültetéseket készíttetni. Pedig a fogpótlás nem olcsó mulatság. Egy-egy műfog beültetése akár 120-150 ezer forint is lehet. Ezért, ha van rá lehetőség, mindenképp próbáld megmenteni a fogadat.

4. A túl sok fluorid is árt a fogaknak

A fluorid valóban nagyon fontos a fogak egészsége szempontjából. Ha azonban egy fejlődő fogazatú 8 éves, vagy annál fiatalabb gyerek szervezete túl nagy mennyiségben jut fluoridhoz, fluorozis alakulhat ki. E jelenségre eleinte a fogakon látható fehér, majd barnává váló foltok utalnak. Mivel belső folyamatról van szó, ezeket a csúnya foltokat a fogorvos sem tudja eltüntetni.

A gyerekek szervezetébe sokszor a lenyelt fogkrémek miatt kerül túl sok fluorid. A kicsiknek ezért a fluorid-mentes fogkrém használata javasolt.

5. A fogszabályozó is okozhat fogszuvasodást

A kapcsok között felgyülemlő baktériumok, ételmaradékok, savak kikezdhetik a fogzománcot. Az ásványi anyagok hiányát a fogakon eleinte világos pöttyök jelzik, amik később csúnyán besötétedhetnek.

A nyelvünk természetadta fogkefénk is egyben. A fogszabályozós fiatalok ritkábban tisztítják vele fogaik felületét, mivel kellemetlen érzés a nyelv fémmel való érintkezése. Így szájszagot is okozó lepedék képződik a fogakon.

A fogaink szépségünket is szolgálják. Tegyünk értük!

(WEBBeteg)