baktérium
#Testi problémák

Bizonyítékok, hogy a baktériumok hasznosak is lehetnek

2010.03.22.
2 perces olvasási idő

A testedben 100 millió baktérium nyüzsög. Kutatások egyre inkább azt mutatják, hogy a bacik fontosak a szervezetünknek. A hasznos baktériumok megvédenek a cukorbetegségtől, megelőzik az asztmát, segítik az immunrendszer működését, elősegítik a mindennapi gyógyszerek lebomlását és még a torokráktól is megvédenek.

A túl sok antibiotikum használata az mindennapi betegségek során elpusztítja a hasznos baktériumokat és akár elhízottsághoz is vezethet. Itt egy pár mód arra, hogyan leszünk a hasznos baktériumoktól egészségesek és hogyan maradunk szép vékonyak.

A természettudósok szerint azoknak az embereknek, akik túlsúlyosak, a lebontó szervük másfajta baktériumokat tartalmaz. A baktériumok segítenek a szénhidrátok - mint például a teljes kiörlésű búza - megemésztésében. A legfőbb emésztőket bakteroidáknak hívjuk. Ez érvényesül a vékony embereknél. A túlsúlyos embereknek több az úgynevezett firmicut-juk, ami kicsivel több kalóriát szállít az ugyanannyi tápanyagot tartalmazó ételnél.

Hogyan előzzük meg a cukorbetegséget?

Egyes kutatások szerint a hasznos bélbaktérium megelőzte a cukorbetegség kialakulását abban az egérben, ami genetikailag arra volt kódolva, hogy elkapja a betegséget. Még nem teljesen tiszta, hogy vajon ugyanez a bélbaktérium az embert is képes-e megvédeni.

Hogy a gyógyszerek használjanak

Egy 2008-ban végzett kutatás szerint azok az emberek, akiknek a szervezetében sok bélbaktériumot találtak, azok az acetominophent (az aktív alkotója a Tylenolnak) sokkal lassabban bontották le. Ez lehet, hogy túltermelést is okozhat. A kutatók felvetették, hogy a bélbaktériumok sokaságát kifejezetten „manipulálni” kellene, hogy a gyógyszerek sokkal hatásosabbak legyenek és megelőzzék a mellékhatásokat.

Fertőzés megelőzés

A hasznos baktériumok rétege azért jelenik meg, hogy megvédjenek a károsoktól. Egy példa: klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a magas számú körülmetélések Afrikában csökkentik a HIV vírus elterjedését. Hogy miért? Nemrég, egyes kutatók azt tapasztalták, hogy a felnőttkorban történt körülmetélés után a péniszen lévő baktériumok fajtái megváltoznak a beavatkozás során.

Mikor gyógyul be?

Egyes kutatók azt nyilatkozták, hogy egyes baktériumok, amik a bőr felszínén élnek egy olyan kémiai anyagot termelnek, ami meggátolja a bőr horzsolás vagy kis vágás során kialakuló gyulladást. A bőr csak akkor dagad meg, hogyha a vágás mély és a baktériumrétegen áthatol. A tudósok szerint olyan bőrbetegségeknél, mint az ekcéma, ez a rendszer valószínűleg "összezavarodott".

A torokrák megelőzése

A Helicobacter pylori a fő okozója a gyomorfekélynek, ezért az orvosok antibiotikummal próbálják meg kiirtani. De előfordulhat, hogy a H.pylori baktériumnak előnyös hatásai is vannak. Járványtani és labor-adatok szerint úgy tűnik, hogy a reflux-betegség ellen és a torokrák ellen is véd ez a baci. Az egyik egyetem kutatása során rájöttek arra, hogy a baktériumok keveréke eltér a Barett-nyelőcsővel rendelkező embereknél, ami egy elő-rákos állapot.

Allergia elleni védekezés

Egy mikrobiológus, Gray Huffnale szerint, egereknél – akiknek a bélbaktériumaik az antibiotikum hatására szétbomlottak - sokkal valószínűbb, hogy allergiás reakciót váltanak ki a közönséges élesztőre. Az egyik elmélet az, hogy az immunrendszer a bélbaktériumokat a méreganyagok eltávolítására használja, és ha ez a rendszer összeomlik, akkor alakul ki az allergia.

(Ő.B.)