mutálás
#Testi problémák

Mit kell tudni a mutálásról?

2022.11.15.
2 perces olvasási idő

Azon gondolkozol, hogy miért változik folyton a hangod magassága és hogy mit is jelent ez? Tudd meg a választ, és azt, hogy ez hogyan függ össze a pubertással és a növekedéssel!

A pubertáskor és a mutálás

A hangunk akkor keletkezik, amikor a levegő keresztülhalad a torkunkon és a hangszalagjainkon. A szánk és a nyelvünk is szerepet játszanak a szavak képzésében, de a torkunkban lévő hangszalagjaink befolyásolják, milyen mély vagy milyen magas a hangunk.

A hangszálak kettős szalagok, amik porcból és más szövetekből állnak és a a gégében találhatóak. A hangszalagok rezgése állítja elő az alapvető hangokat. Ezeket a hangokat a szánkkal alakítjuk, hogy szavakat alkossunk. Minél hosszabbak és vastagabbak a hangszalagok, annál mélyebb a hangunk.

Miért különbözik a hangunk mélysége?

Születéskor a fiúk és a lányok hangszalagjainak hossza nagyjából azonos, körülbelül 2 milliméter hosszúak, de testünk fejlődésével ezek is tovább növekednek. A lányok hangszalagjai 0,4 millimétert nőnek minden évben, viszont a fiúké ugyanennyi idő alatt 0,7 millimétert nő – majdnem kétszer annyit. Ez a növekedés végül lelassul, és a lányok elérik a maximum 10 milliméteres, a fiúk pedig a 16 milliméteres hangszalaghosszúságot. A hosszabb hangszálak mélyebb hangot jelentenek, emiatt szokott a fiúknak mélyebb hangja lenni, mint a lányoknak.

Ezek a gégében bekövetkező változások mind összefüggenek a fiúkban a pubertás során megnövekedett tesztoszteronszinttel. A tesztoszteron mennyiségének megnövekedése a gége porcszövetének meghosszabbodását eredményezi, valamint a hangszalagok megnyúlását és megvastagodását.

A megvastagodott hangszalagok megváltoztatják a hanghordozást és a hangszínt. Szóval, ha a hangod hirtelen mély, rekedtes tónusra vált, akkor okold a tesztoszteront és a növekvő hangszalagokat!

A mutálás és más változások a pubertás alatt

A mutálás nem az egyetlen változás, ami történik veled. Mivel a hangváltozás a Pubertás és mutálástesztoszteron növekedése miatt történik, és a tesztoszteron más változásokat is okoz a pubertás alatt, a mutálás mindenképpen együtt jár más, a testedben zajló eseményekkel.

Az egyik érdekes dolog például az, hogy a mutálás a pubertás alatt bekövetkező változások egy meghatározott pontjában következik be. A tanulmányok következetesen azt mutatják, hogy a mutálás akkor történik, amikor a fiúk a harmadik és a negyedik Tanner-stádium között vannak. A Tanner-féle beosztás a fiúk nemi szerveiben a pubertás alatt bekövetkező változásokat mutatja. Az orvosok meg tudják állapítani, hogy melyik szakaszban vagy, úgyhogy nyugodtan kérdezz rá a következő vizsgálatkor, hol tartasz a pubertásban. Ez segíthet előrejelezni például, hogy kilátásban van-e a mutálás.

Ami még ennél is érdekesebb, hogy a mutálás összefüggésben lehet a magasságoddal. Amikor a hangod elkezd változni, az a hirtelen, gyors növekedés kezdetét jelentheti. Ez a hirtelen bekövetkező növekedési periódus a kamaszkor egyik legtipikusabb jellemzője. Amikor a hangváltozás lelassul, az ütemes növekedés is mérséklődik. Ez valójában nem annyira gyors folyamat, 2-3 évet is felölelhet.

Stressz a változások miatt?

A pubertáskor a mutálás és minden egyéb fejlődés miatt stresszes időszak lehet a tiniknek, de könnyebben megküzdhetsz vele, ha megérted a folyamatot. Ha amiatt aggódsz, hogy milyen a hangod, akkor nyugodj meg: a hirtelen mélyülő hang normális, a kamaszkorral járó jelenség, ami idővel el fog múlni. A jó hír, hogy ha elkezd változni a hangod, az azt jelenti, hogy végre elérkezett a várva várt növekedés!

(KamaszPanasz - B.Zs.)