tesztoszteron
#Testi problémák

A tesztoszteron szerepe a szervezetünkben

2023.06.02.
2 perces olvasási idő

Mi az a tesztoszteron? Milyen szerepet tölt be a szervezetünkben? Hogyan termelődik? Cikkünkben választ kaphatsz minden kérdésre.

Mi az a tesztoszteron?

A tesztoszteron olyan anabolikus androgén szteroid hormon, amelyet a férfiak szervezete a herékben, a nők szervezete a petefészekben, valamint egy minimális mennyiségűt a mellékvesékben termel. A tesztoszteronnak két fő funkciója van az emberi testben:

  1. Tesztoszteron szükséges a férfi nemi szervek kialakulásához, továbbá a másodlagos nemi jelleg létrejöttéhez, mindkét nem esetén (például hangmélyülés, szőrnövekedés). Ez a funkció az androgén tulajdonságoknak köszönhető.

  2. A tesztoszteron serkenti az izomgyarapodást és a csontképződést. Ez az anabolikus hatásnak köszönhető.

A tesztoszterontermelést az agyból kibocsátott hormonok szabályozzák. Az agyban a hipotalamusz és az agyalapi mirigy hormonális jeleket bocsátanak ki, melyek végül a tesztoszteron termelését eredményezik. A hipotalamusz közvetlenül az agytörzs felett található, és számos funkciója közt, ez termeli a GnRH-hormont. A GnRH kis távot tesz meg az agyalapi mirigyig, FSH (tüszőserkentő hormon) és LH (sárgatestserkentő hormon) hormonok termelésére sarkallva azt. Ezek a hormonok a véráramban utaznak, hogy aktiválják a férfi és női nemi szerveket. Következésképpen, ezek a hormonok fontos szerepet játszanak a tesztoszteronszint szabályozásában a véráramban. A tesztoszteron nagy része a véráramban kering, ez a hormonszállító protein a SHBG, a szexuál hormonkötő fehérje.

Ha alacsony a tesztoszteronszint

Az alacsony tesztoszteronszint tünetei nagyban függenek az életkortól, különböző életciklusokban máshogy jelentkezhet. Az elhízott vagy túlsúlyos férfiak által fogyasztott gyorséttermi ételek (fast food) azonnali negatív hatással vannak a here teljesítményére és a szérum tesztoszteron termelésére, illetve annak szintjére. A csontritkulás és az izomtömeg csökkenése is az alacsony tesztoszteronszint következménye lehet.

A túl magas tesztoszteronszint sok mindennel összefügghet

De az eseteket egyenként kell vizsgálni, mert több minden közrejátszhat. Például a pattanások megjelenése is ilyen lehet, habár azt az edzések utáni nagy verejtékezés is okozhatja. A túl magas tesztoszteronszint szorongást és ingerlékenységet is kiválthat, valamint a nemi szőrzet túlzottan gyors növekedését.

A nők esetében is többféle kárt okozhat a magas tesztoszteronszint. Például a arcukon,a mellkason és hátukon szőrszálak kezdhetnek el növekedni (hirsutizmus). Sőt, kopaszodást is okozhat a szervezetben lévő túl sok androgén hormon. A nők egész testében megnőhet az izomtömeg, tehát nem csupán ott, ahol szeretnék.A menstruációjuk rendszertelenné válhat, csökkenhet a nemi vágyuk és nehezebben eshetnek teherbe.

10 meglepő tény a tesztoszteronról

1. A férfiakban a tesztoszteronszint növekedése és csökkenése egész napos folyamat. A fiatalabb fiúknál a tesztoszteronszint a reggeli órákban a legmagasabb.

2. A házas férfiaknak határozottabban alacsonyabb a tesztoszteron szintje, mint az agglegényeknek.

3. A versenyszerű sportok megnövelik a mennyiségét.

4. Egy csecsemő ölbevétele ellenben csökkenti a tesztoszteronszintet.

5. A tesztoszteron befolyásolja az immunrendszer működését.

6. Viszont segíthet a jobb emlékezésben. Minél magasabb a szintje az idősebb emberek szervezetében, annál kisebb a valószínűsége az emlékezőképességi problémák előfordulásának.

7. A szintetikus tesztoszteron lehet a következő férfi fogamzásgátló. Visszafogja a spermiumok fejlődését, a szex iránti vágy csökkentése nélkül.

8. Több férfi vesz részt tesztoszteronpótló terápián, hogy fiatal maradjon, habár sem a hatékonysága, sem a biztonsága nincs bizonyítva. Aggodalomra ad viszont okot, hogy ezzel megnövekszik a prosztatarák és szívroham esélye.

9. A nőkben is van tesztoszteron, habár egy átlag férfiéhoz képest a mennyiségnek az egy hetede mutatható ki a nőknél, amely az ösztrogénnel együttműködve szabályozza a nemi vágyakat.

10. Habár több millió nő vesz magához tesztoszteront, hogy növelje a nemi vágyat, nincs biztosíték, hogy ez hosszútávon is biztonságos.

(KamaszPanasz - B. K., Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)