tesztoszteron
#Testi problémák

Tesztoszteron a szervezetünkben

2021.10.29.
1 perces olvasási idő

Mi az a tesztoszteron? Milyen szerepet tölt be a szervezetünkben? Hogyan termelődik? Cikkünkben választ kaphatsz minden kérdésre.

Tények a tesztoszteronról

  • A tesztoszteron olyan hormon, melyet a férfiak heréi, valamint a nők petefészke termel. Működését a sárgatest serkentő hormon és a tüszőérlelő hormon váltja ki.

  • Az alacsony tesztoszteronszint tünetei nagyban függenek az életkortól, különböző életciklusokban máshogy jelentkezhet.

  • A csontritkulás és az izomtömeg csökkenése is az alacsony tesztoszteronszint következménye lehet.

Mi az a tesztoszteron?

A tesztoszteron olyan anabolikus androgén szteroid-hormon, amelyet a férfiak szervezete a herékben, a nők szervezete a petefészekben, valamint egy minimális mennyiségűt a mellékvesékben termel. A tesztoszteronnak két fő funkciója van az emberi testben:

  1. Tesztoszteron szükséges a férfi nemi szervek kialakulásához, továbbá a másodlagos nemi jelleg létrejöttéhez, mindkét nem esetén (például hangmélyülés, szőrnövekedés). Ez a funkció az androgén tulajdonságoknak köszönhető.

  2. A tesztoszteron serkenti az izomgyarapodást és a csontképződést. Ez az anabolikus hatásnak köszönhető.

A tesztoszterontermelést az agyból kibocsátott hormonok szabályozzák. Az agyban a hipotalamusz és az agyalapi mirigy hormonális jeleket bocsátanak ki, melyek végül a tesztoszteron termelését eredményezik. A hipotalamusz közvetlenül az agytörzs felett található, és számos funkciója közt, ez termeli a GnRH-hormont. A GnRH kis távot tesz meg az agyalapi mirigyig, FSH (tüszőserkentő hormon) és LH (sárgatestserkentő hormon) hormonok termelésére sarkallva azt. Ezek a hormonok a véráramban utaznak, hogy aktiválják a férfi és női nemi szerveket. Következésképpen, ezek a hormonok fontos szerepet játszanak a tesztoszteronszint szabályozásában a véráramban.

A tesztoszteron nagy része a véráramban kering, egy hormonszállító proteinen. (Tehát a hormon a szervezet egyik részében keletkezik, és a szervezet más részén fejti ki a hatását.) A tesztoszteron esetén ez a hormonszállító protein a SHBG, a szexuál hormonkötő fehérje. Amikor a tesztoszteront az SHBG szállítja, az az összekapcsolódásuk. Ez az összekapcsolódott, lekötött tesztoszteron nem játszik aktív szerepet a testben, csak a kötetlen, azaz szabad tesztoszteron képes belépni a test különböző sejtjeibe, és kifejteni az androgén és anabolikus hatását. Így bármi, ami hatással van az SHBG működésére és mennyiségére, az szintén hatással van az aktív tesztoszteron szervezetben keringő mennyiségére.

(KamaszPanasz - B. K., Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)