here
#Testi problémák

Here visszértágulat

2015.08.02.
2 perces olvasási idő

A visszér nemcsak a felnőttek problémája lehet, sajnos a fiataloknak is komoly gondot okozhat, csak ők nem trécselnek róla a haverjaikkal. Ennek az fő oka, hogy náluk nem a lábon, hanem egy sokkal kényesebb területen, a heréken jelentkezik.

Mi is az a visszértágulat?

Minden fiúnál az artériák, vénák, idegek és ondóvezeték rendszere tartja a kapcsolatot a herékkel, és segít annak vérellátásában. A vénák szállítják a testből a vért vissza a szívhez, irányítják a véráramlatot.

Néha azonban a vénák rosszul működnek, s a véráramlási iránya ilyenkor ellentétes. Ekkor a here és a hereburok vénái kitágulnak, meghosszabbodnak és kanyargóssá válnak. Ezt nevezzük here visszértágulatnak, vagy orvosi nyelven varicocele-nek.

Kinél fordul elő?

Noha ritkán hallani róla, a betegség megehetősen gyakori, s leginkább kamaszkorban, illetve fiatal felnőttkorban alakul ki. Ennek az az oka, hogy kamaszkorban a herék gyorsan növekednek, s több vérre van szükségük. Amennyiben a herékben található vénák nem megfelelően működnek, nem tudnak megbirkózni a vértöbblet szállításával. Így, noha a vér jelentős része továbbra is jó irányba folyik, egyes helyeken irányt téveszt, és here visszértágulatot okoz.

Érdekes adat, hogy az esetek 90 százalékában a bal oldalon fordul elő. Ez azért van, mert a fiúk teste úgy épül fel, hogy a bal oldalon a herékbe több vér folyik, így a visszértágulat előfordulása is itt gyakoribb.

Tünetek

A legtöbb esetben a betegség tünetmentes. Fekvő helyzetben a vénák normális tágasságúnak tűnnek. Előfordul, hogy csak a herezacskón keresztül tapinthatóak a tágult vénák. A tünetek jelentkezését gyakran meleg időben, kemény edzés után, vagy sok ideig tartó állás vagy ülés alkalmával lehet tapasztalni.

A jelentkező tünetek a következők:

• fájdalom a heré(k)ben
• a here kisebb a visszértágulat oldalán
• húzó, nehéz érzés a herezacskóban
• kellemetlen érzet a herezacskóban.

Kezelés

• Fontos a rendszeres here önvizsgálat, amikor nem csak kívülről vizsgálod meg a heréidet, hanem tapintással is megvizsgálod, nem érzel-e szokatlan dudorokat, fájdalmat. Álló helyzetben is végezd el a vizsgálatot, ugyanis a visszértágulat fekvő helyzetben kevésbé felismerhető.
• A here visszértágulat általában ártalmatlan, ám ha fájdalmas vagy megduzzad, gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel az orvos.
• Amennyiben gyakran fáj vagy kellemetlen érzéseket kelt, kényelmes boxer alsónadrág viselése enyhítheti a fájdalmat.
• A here visszeresség folyamatos fájdalom esetén, annak kezelésében a műtéti megoldások váltak be a legjobban. Napjainkban egyre inkább háttérbe szorul a nyílt műtét és teret nyernek a sokkal kisebb megterheléssel, rövid kórházi bentfekvéssel is kivihető megoldások, mint a laparoszkópos vagy mikrosebészeti módszerrel.
• A műtét után javasolhatják a herezacskó támasz viselését, illetve jeges borogatást a duzzanat lelohasztására. Pár hétig még fájhat a műtét helye, de aztán minden fájdalom megszűnik.
• A műtétek során a tágult vénákat lekötések vagy klippek segítségével iktatják ki a keringésből. A herék keringése ezután javul és általában a megtermékenyítő képesség is helyreáll, ehhez azonban sokszor több hónap szükséges.

Okoz-e visszafordíthatatlan károsodást?

Noha a here visszértágulat kialakulása megelőzhetetlen, az állapot nem igazán szorul különleges terápiára. Mivel a tágult vénák miatt romlik a here vérkeringése és megnő a herét körülvevő szövetek hőmérséklete, ami a spermiumtermelés romlásához, végső soron akár a here károsodásához vezet. A férfiak megtermékenyítő képesség romlásának egyik leggyakoribb oka a varicocele.

(KamaszPanasz)