pubertás
#Testi problémák

Kései pubertás a fiúknál

2015.04.17.
3 perces olvasási idő

A többiek testalkata hirtelen megnyúlt, a hangjuk mélyülni kezdett... Nálad pedig még semmi sem változott, és mintha ez nem volna elég, ugratnak is miatta?

Állandóan beszólnak, hogy alacsony vagy? Azt hiszik, hogy fiatalabb vagy, mint valójában? Nem tudod felvenni a versenyt a tesiórákon és a sportban a veled egykorú, de nagyobb fiúkkal? Kiközösítve, feszélyezve érzed magad, mert mindig te vagy az örökös kicsi?

Ne ess pánikba! A jó hír, hogy a mindebben hamarosan felzárkózol majd a kortársaidhoz. Rengeteg izgalmas dolgot csinálhatsz, hogy boldog és fitt maradj addig is, amíg a tested is utolér a fejlődésben.

Mi tart ilyen sokáig?

„Az esetek többségében semmi probléma nincs azokkal a fiúkkal, akik később lépnek be a pubertás kapuján” – mondta Dr. Erica Eugster, aki tinik hormonproblémáival foglalkozik. Így most megosztott velünk pár dolgot, amelyet a későn kamaszodó fiúk figyelmébe ajánlunk:

Ez családi örökség. A legtöbb esetben, ha valaki későn kamaszodik, a háttérben a gének állnak. Valószínűleg az anyukád vagy az apukád, esetleg mindketten későn kamaszodtak. Ez magyarázza, hogy te is hasonló cipőben jársz. Kérdezd csak meg szüleidet, hogy emlékeznek-e, hogy hogyan történt! Sanszos, hogy itt van a kutya elásva.

Talán nem is vagy késésben. A legtöbben a fiúknál a pubertást 9 és 14 éves közé teszik, általában 12 éves korban következik be. Lehet, hogy te úgy érzed, elkéstél – mert mondjuk 13 évesen körülötted már mindenki változik –, valójában azonban késésről csak akkor beszélhetünk, ha 14 évesen még semmilyen változás nem történt.

pubertáskor fiúknál

Talán figyelmen kívül hagytál valamit. Valószínűleg azt tudod, hogy a pubertás hatására mélyebb lesz a hangod (mutálsz), megjelennek az első szőrszálak a hónaljadon, a szeméremtested környékén, és növekedésnek indulsz. Azt azonban már kevesen tudják, hogy elsőre valójában a heréid azok, amelyek nőni kezdenek. A heréid növekedésükkel több tesztoszteront tudnak termelni. Ez a hormon pedig azért fontos, mert ez váltja ki a tested átalakulását. Azonban tény és való, hogy nem könnyű észrevenni növekedésüket. Így tehát előfordulhat, hogy már nálad is beindult a folyamat, külső jeleit ennek azonban még nem látod.

Utol fogod érni a többieket. A magasságod valószínűleg ugyanolyan lesz, mint a családod átlagos magassága, attól függetlenül, hogy hamar, átlagos korban vagy későn kezdődik az érési folyamat. Sőt, előfordulhat, hogyha a társaid már nem nőnek, te még akkor is nőni fogsz, így magasabb leszel, mint ők. „Sok fiú könnyen lehagyja a korábban nála magasabb társait, ugyanis gyakran még akkor is növekszik, amikor társai már nem” – mondta a szakértő.

Azonban addig, amíg a tested nem éri utol magát, itt van néhány tipp, hogy ne érezd magad háttérbe szorítva.

Hogyan tartsd a lépést a többi sráccal?

Ne stresszelj, ha még nem kezdtél el kamaszodni! Továbbá ne kezdd el magad a többi sráchoz hasonlítani! Helyette inkább:

Csak lépésről lépésre. „Nagyon sokan nem kapják meg egyből azt, amit valójában szeretnének. Legyen szó egy matek ötösről, vagy egy focibajnokság megnyeréséről” - mondta Dr. Tina Paone. A kamaszkor ugyanilyen. „Nem csinálhatsz semmit annak érdekében, hogy valami gyorsabban történjen, mint ami annak a természetes rendje” – tette hozzá. Az idegesség pedig ezen nemhogy nem segít, hanem még ront is.

Nézd a jó oldalát! Talán számodra hihetetlen, de vannak pozitívumai is annak, hogy még nem kezdtél el kamaszodni. Nem kell még borotválkoznod, és nem kell a testszaggal küzdened. Tehát próbálj meg ne minden nap azon mélázni, hogy mikor kezd már el változni a tested. „Továbbá sok olyan fiú van, aki bár úgy néz ki, mint egy felnőtt, úgy viselkedni azonban még nem tud” - árulta el nekünk Dr. Jane Mendle. „A pubertás mindenki számára nehéz időszak, tekintet nélkül arra, hogy kivel mikor történik” – fűzte hozzá.

Érezd jól magad! A szabadidődet töltsd olyan elfoglaltságokkal, amelyeket szeretsz csinálni és jó vagy bennük. Jobban fogod magad érezni! Nem feltétlen kell izmosnak és magasnak lenned ahhoz, hogy te legyél az ász a tanulásban, vagy vitázni és beszélni tanulj az iskolai szakkörön, esetleg egy színjátszó körbe belépj, énekelj, vagy zenélni tanulj. Nézz csak utána, hogy milyen szakkörök és iskola melletti tevékenységek vannak a sulidban! Vagy jelentkezz önkéntesnek, persze, csak ha szeretnéd!

Vedd fel a lépést a pályán is! A sport igazán a te asztalod? Lehet, hogy a többiek magasabbak és erősebbek a sportpályán, vagy az udvaron te azonban okosabban és fürgébben mozoghatsz. Íme, két tipp:

  • Hozd magad formába! Ha túlsúlyos vagy, hamar lihegni kezdesz, akkor talán nem az a legnagyobb probléma, hogy nem kezdesz még kamaszodni. Azáltal ugyanis, hogy jó kondiban vagy, sokkal könnyebben tarthatod a lépést más srácokkal is. Győződj meg róla, hogy megfelelően étkezel-e, iszol-e elég vizet, illetve, hogy alszol-e eleget éjszaka. Ezek ugyanis nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a maximumot hozd ki magadból a pályán.
  • Fejleszd a képességeid! A legtöbb sportban a versenyzők nem egységesek. A magasságuk és a súlyuk is különböző. Csak azért, mert később indulsz el a felnőtté válás útján, még nem jelenti azt, hogy ne jeleskedhetnél egy sportban. Az irányítók, kapitányok általában olyasvalakik, akik gyorsak, pontosak és következetesek. Tehát mindenképpen kérdezd meg az edződ, hogy milyen gyakorlatokat csinálhatnál ahhoz, hogy te is ezen képességeid fejleszd. Így talán sokkal jobban ura tudnál lenni a saját testednek. Később pedig akár az egész csapatnak is!

(KamaszPanasz - Cs. B.; webMD)

Kapcsolódó címkék

fiúknak