sport
#Táplálkozás

Étkezés a focimeccsed előtt

2015.04.12.
1 perces olvasási idő

Amikor a sportolók egy megmérettetésre készülnek, akkor a megfelelő tápanyagellátás, ami a szükséges erőt, kitartást és koncentrációt biztosítaná, könnyen feledésbe merülhet.

Azonban a szervezetnek szüksége van azokra a tápanyagokra, hogy megfelelően tudjon teljesíteni az adott elvárásoknak, melyek versenyzéskor még jobban igénybe veszik a szervezet állóképességét. Mit érdemes ilyenkor enni, mennyit, mennyivel a verseny előtt, hogy az meg is emésztődjön? Ezek mind olyan kérdések, melyeket a sportolóknak észben kéne tartaniuk.

Szénhidrátok

A szénhidrátok biztosítják a szükséges üzemanyagot az izmok működéséhez, és tekintélyes mennyiségre van szükség ezekre, amikor a test nagyfokú fizikai terhelésnek van kitéve. A szénhidrátok az izmokban glikogén formájában raktározódnak és akár 12-24 órán keresztül is tárolja a szervezet az emésztés után ilyen formában a szükséges energia utánpótlást. Ezért a szénhidrátban gazdag ételek a legideálisabbak a sportolók számára meccsek előtt.focimeccs

Az ilyen ételek igen sokfélék lehetnek: gyümölcsök, tésztaételek, kenyérfélék, gyümölcslevek, ezeket legjobb a meccs előtti estén fogyasztani. Közvetlenül a verseny előtt pár órával pedig némi péksütemény vagy egy szelet vajas, mogyorókrémes vagy lekváros kenyér elégséges a versenyző számára, hogy jó formában legyen. Hasonlóan jó ételek a különféle gabonapelyhek tejjel vagy joghurttal és a méz.

Emésztés

Azok az ételek, melyek többnyire szénhidrátból állnak viszonylag gyorsabban emésztődnek meg a többi tápanyaghoz képest. Sokkal gyorsabban és könnyebben emészthetőek meg, mint a zsírok vagy a fehérjék, ezért ideális a verseny előtt szénhidrátban gazdag ételt fogyasztani.

A megmérettetés előtt 1-3 órával pedig csak keveset és gyorsan megemészthetőt érdemes enni. A versenyzőnek legalább 1 órát kell számolnia az emésztésre, különben csak visszafogná a megemésztetlen étel, illetve maga az emésztés is energiaigényes folyamat. A nehéz ételeket inkább a versenyt megelőző este érdemes fogyasztani, így elég idő jut a megemésztésésre, valamint bőséges energia fog felhalmozódni az izmokban.

Fehérjék és zsírok

A sok zsírt és fehérjét tartalmazó ételeket legjobb a verseny után fogyasztani, nem ajánlatos előtte, mert nem csak lassítja a szervezetet a megemésztetlen étel, hanem még energiát is von el az emésztés folyamata. Verseny után célszerű ilyen ételeket fogyasztani, mert a test regenerálásához szükséges összetevőket ezek az ételek tartalmazzák, illetve sok folyadékot kell inni, mert a szervezet könnyen kiszáradhat az intenzív izzadás miatt.

N. L., (ehow.com)