mogyoró
#Táplálkozás

A mogyoró akár halálos is lehet?

2011.05.15.
2 perces olvasási idő

Egy floridai általános iskolában a szülők az iskolai szabályzat megváltoztatását követelik, ugyanis az iskola egy olyan rendelkezést hozott, mely szerint kitiltanak minden, földimogyoró alapú élelmiszert az egyik osztályból, ezzel védve azt az egy gyereket, aki ételallergiában szenved.

Ráadásul a többi gyereknek naponta többször kell kezet mosni és szájat öblíteni. A szülők szerint ez a procedúra időt vesz el a tanítási órákból és problémás a többi gyerek számára. Mindenki más alkalmazkodjon egyhez?

A földimogyoróhoz köthető ételallergia nagyjából a gyerekek 1%-át érinti, valamint egyik, köztudottan életet is veszélyeztető allergiák közé tartozik. Ha egy arra érzékeny személy mogyorót eszik, akkor annak következménye széles skálán mozoghat: kezdve a kiütésektől és viszketéstől a légzési elégtelenségen át, eszméletvesztésig, legrosszabb esetben pedig halálhoz vezethet. Szerencsére az ételallergia okozta halálesetek ritkák (USA: 100-150 eset/év, ez nagyjából megegyezik a villámcsapás áldozatainak nagyságával).

A mogyoróra allergiás személyek túlnyomó többsége azonban sose tapasztal élete során komolyabb, életveszélyes reakciót. Mégis sok szülő fél, retteg a várható következményektől. Ezért árnyaltabb a kép és érthető, mikor megpróbálnak mindent elkövetni, hogy csökkentsék gyermekeiknek az ismert veszélyforrással szembeni kitettségét.mogyoró

Tehát mi az ésszerű?

A mogyoró vagy mogyoró alapú termékek fogyasztása tehető felelőssé szinte az összes, allergiában elszenvedett halálesetért vagy súlyos reakcióért a mogyoróra érzékeny személyek körében. A kisgyermekek gyakran megosztják egymás között az otthonról hozott ennivalót, tehát a mogyoró teljes kitiltása az alsós osztályokban érthető lépésnek tűnik. Főleg akkor, ha ismerten van allergiás gyerek az osztályban.

A szülők és élelmiszergyártók felelőssége, hogy ne kerüljön mogyoró tartalmú étel a beteg gyerek kezébe, az előbbi felelőssége a tudatos vásárlás, az utóbbié a korrekt gyártástechnológia, valamint megfelelő és részletes termékismertető elhelyezése a csomagoláson. Az egyes szülőknek különösen elővigyázatosnak kell lenniük, amikor olyan ételt adnak egészséges gyerekeiknek, amelyet megoszthatnak a társaikkal.

A másik út az, ha úgy nevelik őket, hogy ne adjanak, és ne fogadjanak el semmit egymástól, főleg ha ételallergiás gyerekek is vannak az osztályban.

Habár bizonyos reakciókat kiválthat a mogyoróval történő közvetlen érintkezés vagy az illata, ezek nem életveszélyesek. Bizonyítottan csak kiütésekről és gyorsan múló, enyhe reakciókról vannak beszámolók. A szülőknek nem kell attól tartaniuk, hogy az allergént evett gyerek érintése halálos lehet a beteg gyermekük számára.

A média fokozza a pánikot

Más, indirekt kitettség (valós vagy vélt) esetén bekövetkezett reakciók tudósítása során a média csak fokozta a pánikot, a tévhitek elszaporodását és a túlzott félelmet (haldokló lány egy csók miatt, mert a fiúja mogyorót evett előtte, valójában mégsem a 9 órával korábban elfogyasztott mogyoró volt az oka a lány ájulásának). Mégis, az allergiás gyerekek szüleinek félelme, aggodalma igen erős lehet, és olyan cselekvésre készteti őket, melyek túlzónak tűnhetnek (teljes mogyoró mentesség ahol a gyerek csak megfordulhat).

A sors iróniája, hogy a növekvő félelem ténylegesen hozzájárulhat az esetek gyakoriságának megugrásához. Minél később kerül a gyerek kapcsolatba az allergénnel (mai modern társadalomra jellemző a túlzott higiénia, hogy a kisgyereket, alaptalanul távol tartják mindenféle környezeti tényezőtől, melyekkel történő érintkezés lenne az immunrendszer fejlődésének az alapja), annál nagyobb az esélye a későbbi allergia kialakulásának. A korai kitettség gyakran megelőzheti az esetek egy részében az allergia kialakulását.

Egyes tanulmányok megerősítik azt a feltevést, hogy a földimogyoróra allergiás személyt lassanként, igen kis adagokban elkezdik hosszá szokatni az allergénhez, akkor idővel bizonyos fokú rezisztenciát képes kialakítani a szervezet ily módon. A kutatások is ebben az irányban haladnak, hogy megtalálják a mindenki számára megfelelő és biztonságos kezelési eljárást. Ha ezt sikerül elérni, akkor az érintett családok számára ez nagyfokú könnyebbséget jelentene. Addig is mindenkinek az összefogására van szükség ahhoz, hogy a potenciális veszélynek kitett gyerekek ne kerülhessenek életveszélyes helyzetbe, az esetleges allergén kitettség miatt (se otthon, sem az iskolában).

(N. L.)