izzadás
#Táplálkozás

Ételek, melyek testszagot okoznak

2015.02.25.
3 perces olvasási idő

Ettél már valaha igazi olasz fűszerezésű ételt? Ha nem, akkor érdemes kipróbálnod, mert igazán ízletes. Viszont utána olyan kellemetlen szagod lesz, hogy még a zuhany és a szájvíz sem segít rajtad egy bizonyos ideig.

Miért van az, hogy egyes ételek kellemetlen szagot árasztanak ki belőled, mint más élelmiszerek...vagy az, hogy egyes fogásoktól többet izzadunk?

Mely ételektől, italoktól lehet izzadni és miért?

Ha beleharapsz egy csípős csirkeszárnyba, nemsoká előtűnnek homlokodon a verejtékcseppek. A csípős paprikában található vegyi anyagtól, a kapszaicintől érzed úgy, hogy meleged van. A kapszaicin stimulálja az idegi receptorokat a szájban, és lényegében az agyad azt hiszi, hogy melege van. Az agyadban lévő hipotalamusz szabályozza a tested belső hőmérsékletét. Csípős étel fogyasztásakor a hipotalamusz jelet küld a verejtékmirigyeknek, hogy izzadjanak.

A verejtékcseppek kikerülnek a bőröd felületére, ahol párolognak – a párolgás pedig hőt von el –, így hűl a tested. A forró ételektől, italoktól is izzadhatsz, annak ellenére, hogy a belső hőmérsékleted nem magas. Ilyen ital lehet a forró kávé, a forró tea vagy a forró leves.

Miért okoznak kellemetlen szagot egyes élelmiszerek?

A kellemetlen szagot az aromás élelmiszerekben lévő illékony szerves vegyületek okozzák, melyek az étel lebontása (metabolizmusa) révén jelennek meg a szervezetben. Ezek a vegyületek bekerülnek a véráramba, majd kiutat keresnek a testből. Tehát kijut a bőrödön keresztül, amikor izzadsz, kilélegzés során pedig kiáramlik a légrendszereden keresztül, ezért rossz ilyenkor a leheleted, valamint a vizelet útján is távozhat a vegyület.

Amíg ezen élelmiszerek összetevői ki nem ürülnek a szervezetedből, addig a fogmosás, a szájvíz, a mentolos cukor vagy a rágó csak elfedi a szagot, nem szünteti meg teljesen. Hogy ezek a vegyületek milyen gyorsan örülnek ki, az függ attól, hogy mennyi kellemetlen szagot okozó élelmiszert ettél meg, mennyi lebontó enzim található az emésztő rendszeredben és milyen a génállományod.

Mely élelmiszerek okoznak kellemetlen szagot?

Kérdezz meg erről bárkit, mind egyöntetűen azt fogják mondani először: fokhagyma. A szagok a szaganyagok molekuláinak a kémiai jellegéből adódnak. A fokhagyma esetében a kémiai anyag, amit te érzel a leheleteden és a bőrödön keresztül, az a kén. Ha már csapott meg valaha kén szag, mondjuk kémia órán kísérletezés közben, akkor tudod, hogy a kénnek intenzív, különleges záptojáshoz hasonló szaga van. A sok kellemetlen szag közül a kén szagát már nagyon kis mennyiségben is meg lehet érezni. A fokhagyma amellett, hogy kellemetlené teszi a testszagunkat, tőle, meg a rokonaitól, a hagyma félék családjának tagjaitól izzadhatunk is.

A másik hírhedt család, amely kellemetlen szagot okoz, a keresztesvirágúak családja. Képviselői közé sorolhatóak a brokkoli, a kelbimbó, a fejes káposzta. A keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek ugyanis szintén tele vannak kén vegyülettel.

Mindezek ellenére ne felejtsük el ezen növények jótékony hatását sem. A fokhagyma tartalmaz jódot, foszfort, kálciumot és C-vitamint. Antibakteriális, lúgosító hatása van és immunerősítő. A brokkoli káliumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket, foszfort és A-, B-, C-, E-vitamint tartalmaz.

A kelbimbó A-, B-, C,- E-, K-vitamint és mangánt, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot tartalmaz. A fejes káposzta B-, E-, K-vitamint és káliumot, kálciumot, nátriumot, magnéziumot, foszfort, vasat tartalmaz. Az aromás fűszerek, mint például a kömény és a curry is hagy maga után egy kis lappangó szagot a bőrön. Ezért van az, hogy enyhe kellemetlen szagod van órákig, miután egy indiai éteremben ettél.

Még egy élelmiszer, mely önmagában nem kellemetlen szagú, de ha eleget eszel belőle, akkor te az leszel. Egy kutatásban, nőket kértek meg arra, hogy hasonlítsák össze azok verejtékét, akik két héten át disznóhúst ettek, azokéval, akik egyáltalán nem ettek húst. A hölgyek arra a megállapításra jutottak, hogy a húsevőknek intenzívebb és kevésbé vonzó a szaguk, mint a nem húsevőké.

Hogyan lehet csökkenteni az egyes élelmiszer által okozott kellemetlen szagot?

Nincs semmilyen csodaszer az ételek okozta izzadás és kellemetlen szag ellen. Az egyetlen hatásos módja annak, hogy elkerüld a kellemetlen szagú izzadást, az az, hogyha ezen élelmiszereket mellőzöd az étrendedből. Ha mégis megettél mondjuk egy jó nagy adag spagettit fokhagymás szósszal, akkor igyál utána sok folyadékot, hogy a kén hamarabb tudjon távozni a szervezetedből.

Az is segít, ha ezeket az élelmiszereket főtt formában eszed meg, nem pedig nyersen. A sült fokhagyma kevésbé okoz kellemetlen szagot, mint a nyers.

Ha túl sokat izzadsz

Különféle betegségek, mint a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy megbetegedése, okozhat túlzott izzadást, illetve az izzadság szagát is megváltoztathatja. Egy örökletes betegség, az úgynevezett trimetilaminuria (TMAU-halszag szindróma) miatt az embernek olyan szagú az izzadsága és a lehelete, mint a döglött halé. Egy enzim hiánya miatt a beteg szervezete nem képes lebontani a döglött halhoz hasonló bűzt okozó trimetil-amint, amely például a tengeri halban található meg.

Minden esetben, ha valami szokatlant tapasztalsz a testszagod és az izzadságod tekintetében, fordulj szakorvoshoz.

(M.T.)