kalória
#Táplálkozás

Hány kalóriára van szüksége egy tininek naponta?

2023.09.05.
1 perces olvasási idő

A felnőttektől eltérően a tinik még fejlődésben vannak, ezért több kalóriára van szükségük, hogy legyen elegendő energiájuk a növekedéshez és a mindennapi kihívásokhoz. A kalóriaszükséglet nyilvánvalóan attól is függ, hogy mennyire mozogsz rendszeresen, mennyi a testtömeged, fiú vagy lány vagy, illetve, hogy mennyire vagy magas.

Egy tizenéves lánynak naponta körülbelül 2200 kalóriát kell bevinnie a szervezetébe, egy ugyanilyen korban lévő fiúnak pedig 2700-at, míg a felnőtteknek naponta 2000 kalória bevitele ajánlott. A különbség oka, hogy a fejlődésben lévő szervezetnek sokkal több fehérjére, vitaminra van szüksége, mint egy kifejlett, jól működő felnőtt szervezetnek. Egyéni különbségek természetesen vannak.

Mint ahogyan a felnőtteknél is a napi testmozgás, illetve a fizikai aktivitás szabja meg, hogy hány kalóriát kell a szervezetükbe juttatniuk, a tiniknek is ezt kell figyelembe venniük. Azoknak a fiataloknak, akik sportolnak, sokat futnak, mindig rá kell számolni plusz 100-200 kalóriát a napi szükségletre, hogy pótolni tudják az energiavesztést.

A magasság és a súly figyelembevétele fontos dolog, amikor meg akarod becsülni, hogy körülbelül mennyit fogsz enni. Ilyenkor a testtömeg index (BMI) ismerete nagyon hasznos dolog. Általánosan a kamaszkorúaknak 16 és 22 között ingadozik a testtömeg indexük, az idősebbeknek pedig 18 és 25 között van a normális érték. Azoknak, akiknek a BMI-jük alacsonyabb a megszokottnál, plusz 100-200 kalória bevitele ajánlott, fordított esetben pedig, - amikor 26 felett van az érték, - mínusz 100-200 kalória fogyasztása javasolt.

Az is fontos, hogy a fiatal szervezetbe milyen módon kerül be a kalória: hiába biztosítod az optimális napi értéket, ha azt zsíros ételekkel, édességekkel vitted be a szervezetedbe. Szakértők szerint a lányok számára az összes kalóriabevitel 30 százaléka álljon zsiradékokból, viszont emellett 46 gramm fehérjét, 1300 milligramm kalciumot is fogyasztaniuk kell. Ezek az értékek a fiúknál 52 gramm fehérje, 1300 milligramm kalcium és 61-95 gramm zsír.

Fontos, hogy ezeket az irányadó értékeket igyekezz mindig betartani, így szervezeted a megfelelő ütemben fejlődhet, kevesebb alkalommal leszel kitéve a betegségeknek és nem fogod magad fáradtnak érezni. Mielőtt egy új diétába kezdenél, keress fel egy orvost, és hallgasd meg a véleményét a fogyókúráddal kapcsolatban!

(Gy. P. F., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)