edzés
#Mozgás

A testmozgás azonnal hat a génjeinkre

2012.03.29.
1 perces olvasási idő

Már egyetlen edzés is elég ahhoz, hogy pozitív üzenetet küldjünk a génjeinknek. A mozgással szinte azonnal aktiválunk olyan géneket, amelyek az izomtónus növelésére ösztönzik a testünket.

A kísérletbe olyan huszonéves férfiakat és nőket vontak be, akik korábban nem edzettek rendszeresen. A vizsgálat során a tizennégy tesztalany rövid ideig, de erőteljesen kerékpározott, majd mintát vettek izomszöveteikből. Ezek elemzése átmeneti, de jelentős változást mutatott több típusú epigenetikai jelzőmolekula esetében.

Az izomtónus növelésére szolgáló molekuláris szignálok már egy edzés után is módosítják a génkifejeződést az ember szervezetében - derült ki a svéd, dán és ír kutatók vizsgálataiból. A testmozgás hatására nem maga a genetikai kód - vagyis a DNS betűsorrendje - változik, hanem a tréning során olyan jeladó molekulák aktiválódnak szinte azonnal, amelyek meghatározzák, hogy mely gének vannak kikapcsolt és melyek működő, bekapcsolt állapotban. Ezek az úgynevezett epigenetikai változások jelzik egyúttal a vázizmoknak is, hogy növeljék tónusukat.edzés

A sejtekben a DNS-molekulához kapcsolódó metilcsoportok jellegzetes mintázatban vannak jelen, ez az epigenom, a gének működését szabályozó kémiai kapcsolók hálózata. A mintázatot környezeti hatások - így az étkezés, a levegőszennyezettség és a mozgás - is befolyásolják.

A DNS óriásmolekulát körülvevő kisebb metilcsoportok elhelyezkedése ugyanis alapvető annak meghatározásában, hogy mely gének vannak éppen ki-, illetve bekapcsolt állapotban, és aktivitásuk szintjét is a metilációs mintázat dönti el. Későbbi vizsgálatok azt is jelezték, hogy a változások egy részét egy adag koffeinnel is elő lehetett idézni.

Romain Barres kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa és csoportja tanulmányát a Cell Metabolism című szakfolyóiratban tette közzé.

(mti)