#Mozgás

5 téli sport, amit érdemes kipróbálni

2018.11.24.
3 perces olvasási idő

Ahelyett, hogy a kanapén ülve, chipset rágcsálva egész nap a TV-t néznéd, itt az ideje, hogy kipróbálj néhányat a téli sportok közül. Nem csak a friss levegő tesz jót a szervezetednek, de a téli mozgásformák az egyensúlyodat is fejlesztik és izmot is építhetsz velük.

Íme, az öt legnépszerűbb téli sport és azok egészségügyi hatásai.

Sífutás

Az állóképesség fejlesztésére a sífutás az egyik legjobb sport, amit csak kipróbálhatsz. Több kalóriát égethetsz el vele, mint bármilyen egyéb sporttevékenységgel.

A sífutás egy olyan aerob sport, ahol hosszabb ideig megállás nélkül kell mozogni, mialatt a szív oxigént pumpál az ereken keresztül az izmokba, hogy biztosítsa számukra az energiát. A sífutás által erősített izmok váltakoznak a síelés stílusától függően, de jellemzően a comb izmait (gluteus maximus és gastrocnemius), valamint a bicepszet és a tricepszet veszik igénybe. Ami a kalóriákat illeti, egy 75 kilós személy akár 500-640 kalóriát is elégethet egy órányi sífutással, attól függően, hogy milyen erőfeszítéssel végzi azt.

Amire jó, ha odafigyelsz:

  • Ne ess túlzásba. Légy óvatos, mikor megtervezed, hogy mennyi ideig fogsz síelni.
  • Készítsd fel az izmaidat néhány elliptikus tréneren végzett edzéssel.
  • Vigyél magaddal elegendő folyadékot és valami rágcsálnivalót, pl. energiaszeletet, főleg ha távoli területre készülsz.
  • Rétegesen öltözz.
  • Gondoskodj a biztonságról. Valakivel mindig tudasd, hogy hol leszel és mikorra várhatnak vissza. A kihűlés nagyon gyorsan bekövetkezik!

Sílesiklás

A sífutással ellentétben a sílesiklás kevesebb energiát igényel, mivel általában nem több, mint két-három percig tart. A lesiklópályán használt izomcsoportok elsődlegesen a feszítő izmok, mint a hátsó combizom, a négyfejű combizom, a vádli, csípő és a láb izmai. Kisebb mértékben, a hasi izmok és a karizmok is igénybe vannak véve.

Azonban a kalórieégetés nem az egyetlen előny, amivel egy sport járhat. A sílesiklás javítja az egyensúlyt, a rugalmasságot, gyorsaságot és a lábakat. A havon történő síelés a vízisível ellentétben nem erőlteti meg a törzs hátsó izmait, az inakat. Sílesiklással óránként 360-570 kalóriát tud egy 75 kilós személy elégetni.

A kezdők kerüljék a túl magas csúcsokat, mert fennállhat a magassági betegség lehetősége, ezért a legjobb, ha fokozatosan szoksz a magassághoz. A magassági betegség jelei közé tartozik az egész homlokra kiterjedő fejfájás, izomfájdalom, légszomj és a racionális gondolkodóképesség hiánya.

A sérülések nagy százaléka a nap későbbi szakaszában történik, és gyakran végződnek bokatöréssel. Győződj meg róla, hogy elegendő folyadékot fogyasztasz annak ellenére, hogy hideg van.

Snowboardozás

Snowboardozásnál a vádli izmai, a hátsó combizmok és négyfejű izom irányítják magát a snowboardot, míg a boka és a láb izmai az iránytartásért, a hasi izmok pedig az egyensúlyért felelősek. Ezzel a sporttal is körülbelül 480 kalóriát égetsz óránként. A legújabb tanulmányok szerint a szabadban gyakorolt sportolás csökkenti a szorongást és javítja a hangulatot. Mindemellett javítja a kardiovaszkuláris állapotot, és jó zsírégető hatással bírnak.

Íme, snowboard tippjeink:

  • A tudásodnak megfelelő terepet válassz.
  • Hogy több kalóriát égess, a meredekebb úton lépcsőzz.
  • Ügyelj a megfelelő felszerelésre: viselj sisakot, csukló- és a könyökvédőt.
  • Ha kezdő vagy, érdemes egy-két órát venni ahelyett, hogy megpróbálnál magadtól rájönni a helyes technikára.

Korcsolyázás

A korcsolya a fitness minden elemét magába foglalja. Egy egész életen át lehet űzni, akár egyénileg, akár csoportosan. A korcsolyázás egy könnyen tanulható sport - hacsak nem akarod az ugrásokat is elsajátítani –, mely erősíti a test alsó izmait. Az ugrások pedig építhetik a csonttömeget. A korcsolyázás emellett fejleszti az egyensúlyt, rugalmasságot, gyorsaságot és a mozgékonyságot. A különböző típusú korcsolyázást űzőknek különbözőek az izomtónusaik is. A gyorskorcsolyázóknál nagyobb hangsúlyt kapnak a combok, akik emelik a partnerüket erősebb felsőtesttel rendelkeznek, míg akik sok ugrást végeznek, azoknál a felsőtest kevésbé hangsúlyos.

Másik előnye, hogy már kezdőként is sok kalóriát égethetsz. A kezdő korcsolyázók sok energiát használnak arra is, hogy a jégpálya körül egy párszor körbemenjenek. Fontos tudni, hogy a korcsolyák egy számmal az utcai cipő mérete alatt vannak. Sokan nem tudják ezt, és soha nem múló fájdalommal párosul náluk a korcsolyázás. Nincs olyan, hogy valakinek gyenge a bokája a korcsolyázáshoz: ilyenkor a felszerelés egyszerűen nem megfelelő.

Jégkorongozás

Az emberek különböző személyiségűek - egyesek magányos harcosok, míg mások a csoportos tevékenységeket kedvelik. Ez utóbbiak számára a jégkorongozás lehet a tökéletes téli sport.

Eltekintve attól, hogy a jéghoki bajtársiasságra nevel, az igénybevett izmok hasonlóak a más típusú korcsolyázáséhoz: a test alsó izmai az egyensúly fenntartásában, míg a felsőtest a hokiütő mozgatásában kap szerepet. A legtöbb játékos megközelítőleg egy - másfél percet tölt a jégen, majd kettő-négy percig pihen. Játék közben a szívritmus akár több mint 190 is lehet, így a pihenő szakaszban történik a regenerálódás. A sérülések elkerülése érdekében válassz megfelelő hokifelszerelést!

Ugyanúgy, mint a többi sportnál, itt is fontos, hogy sok folyadékot fogyassz, és bármilyen csábító is a meccs utáni sörözés, nem pótolja az elvesztett folyadékot, mivel az alkohol tovább dehidratálja a szervezetet!

(WEBBeteg)