téli sport
#Mozgás

Téli sportok, amiket érdemes kipróbálni

2023.11.23.
4 perces olvasási idő

Ahelyett, hogy a kanapén ülve, chipset rágcsálva egész nap a TV-t néznéd, itt az ideje, hogy kipróbálj néhányat a téli sportok közül. Nem csak a friss levegő tesz jót a szervezetednek, de a téli mozgásformák az egyensúlyodat is fejlesztik és izmot is építhetsz velük.

Íme, a legnépszerűbb téli sportok és azok egészségügyi hatásai.

Sífutás

Az állóképesség fejlesztésére a sífutás az egyik legjobb sport, amit csak kipróbálhatsz. Több kalóriát égethetsz el vele, mint bármilyen egyéb sporttevékenységgel.

A sífutás egy olyan aerob sport, ahol hosszabb ideig megállás nélkül kell mozogni, mialatt a szív oxigént pumpál az ereken keresztül az izmokba, hogy biztosítsa számukra az energiát. A sífutás által erősített izmok váltakoznak a síelés stílusától függően, de jellemzően a comb izmait (gluteus maximus és gastrocnemius), valamint a bicepszet és a tricepszet veszik igénybe. Ami a kalóriákat illeti, egy 75 kilós személy akár 500-640 kalóriát is elégethet egy órányi sífutással, attól függően, hogy milyen erőfeszítéssel végzi azt.

Amire jó, ha odafigyelsz:

  • Ne ess túlzásba. Légy óvatos, mikor megtervezed, hogy mennyi ideig fogsz síelni.
  • Készítsd fel az izmaidat néhány elliptikus tréneren végzett edzéssel.
  • Vigyél magaddal elegendő folyadékot és valami rágcsálnivalót, pl. energiaszeletet, főleg ha távoli területre készülsz.
  • Rétegesen öltözz.
  • Gondoskodj a biztonságról. Valakivel mindig tudasd, hogy hol leszel és mikorra várhatnak vissza. A kihűlés nagyon gyorsan bekövetkezik!

Sílesiklás

A sífutással ellentétben a sílesiklás kevesebb energiát igényel, mivel általában nem több, mint két-három percig tart. A lesiklópályán használt izomcsoportok elsődlegesen a feszítő izmok, mint a hátsó combizom, a négyfejű combizom, a vádli, csípő és a láb izmai. Kisebb mértékben, a hasi izmok és a karizmok is igénybe vannak véve.

Azonban a kalórieégetés nem az egyetlen előny, amivel egy sport járhat. A sílesiklás javítja az egyensúlyt, a rugalmasságot, gyorsaságot és a lábakat. A havon történő síelés a vízisível ellentétben nem erőlteti meg a törzs hátsó izmait, az inakat. Sílesiklással óránként 360-570 kalóriát tud egy 75 kilós személy elégetni.

A kezdők kerüljék a túl magas csúcsokat, mert fennállhat a magassági betegség lehetősége, ezért a legjobb, ha fokozatosan szoksz a magassághoz. A magassági betegség jelei közé tartozik az egész homlokra kiterjedő fejfájás, izomfájdalom, légszomj és a racionális gondolkodóképesség hiánya.

A sérülések nagy százaléka a nap későbbi szakaszában történik, és gyakran végződnek bokatöréssel. Győződj meg róla, hogy elegendő folyadékot fogyasztasz annak ellenére, hogy hideg van.

Snowboardozás

Snowboardozásnál a vádli izmai, a hátsó combizmok és négyfejű izom irányítják magát a snowboardot, míg a boka és a láb izmai az iránytartásért, a hasi izmok pedig az egyensúlyért felelősek. Ezzel a sporttal is körülbelül 480 kalóriát égetsz óránként. A legújabb tanulmányok szerint a szabadban gyakorolt sportolás csökkenti a szorongást és javítja a hangulatot. Mindemellett javítja a kardiovaszkuláris állapotot, és jó zsírégető hatással bírnak.

Íme, snowboard tippjeink:

  • A tudásodnak megfelelő terepet válassz.
  • Hogy több kalóriát égess, a meredekebb úton lépcsőzz.
  • Ügyelj a megfelelő felszerelésre: viselj sisakot, csukló- és a könyökvédőt.
  • Ha kezdő vagy, érdemes egy-két órát venni ahelyett, hogy megpróbálnál magadtól rájönni a helyes technikára.

Korcsolyázás

A korcsolya a fitness minden elemét magába foglalja. Egy egész életen át lehet űzni, akár egyénileg, akár csoportosan. A korcsolyázás egy könnyen tanulható sport - hacsak nem akarod az ugrásokat is elsajátítani –, mely erősíti a test alsó izmait. Az ugrások pedig építhetik a csonttömeget. A korcsolyázás emellett fejleszti az egyensúlyt, rugalmasságot, gyorsaságot és a mozgékonyságot. A különböző típusú korcsolyázást űzőknek különbözőek az izomtónusaik is. A gyorskorcsolyázóknál nagyobb hangsúlyt kapnak a combok, akik emelik a partnerüket erősebb felsőtesttel rendelkeznek, míg akik sok ugrást végeznek, azoknál a felsőtest kevésbé hangsúlyos.

Másik előnye, hogy már kezdőként is sok kalóriát égethetsz. A kezdő korcsolyázók sok energiát használnak arra is, hogy a jégpálya körül egy párszor körbemenjenek. Fontos tudni, hogy a korcsolyák egy számmal az utcai cipő mérete alatt vannak. Sokan nem tudják ezt, és soha nem múló fájdalommal párosul náluk a korcsolyázás. Nincs olyan, hogy valakinek gyenge a bokája a korcsolyázáshoz: ilyenkor a felszerelés egyszerűen nem megfelelő.

Jégkorongozás

Az emberek különböző személyiségűek - egyesek magányos harcosok, míg mások a csoportos tevékenységeket kedvelik. Ez utóbbiak számára a jégkorongozás lehet a tökéletes téli sport.

Eltekintve attól, hogy a jéghoki bajtársiasságra nevel, az igénybevett izmok hasonlóak a más típusú korcsolyázáséhoz: a test alsó izmai az egyensúly fenntartásában, míg a felsőtest a hokiütő mozgatásában kap szerepet. A legtöbb játékos megközelítőleg egy - másfél percet tölt a jégen, majd kettő-négy percig pihen. Játék közben a szívritmus akár több mint 190 is lehet, így a pihenő szakaszban történik a regenerálódás. A sérülések elkerülése érdekében válassz megfelelő hokifelszerelést!

Ugyanúgy, mint a többi sportnál, itt is fontos, hogy sok folyadékot fogyassz, és bármilyen csábító is a meccs utáni sörözés, nem pótolja az elvesztett folyadékot, mivel az alkohol tovább dehidratálja a szervezetet!

Jégvitorlázás

Mihez is kezdhetnének a lelkes vitorlázók akkor, amikor befagynak alattuk a tavak? Egyszerű a megoldás: szereljenek fel olyan korcsolyapenge-szerű lábakat a hajójuk alá, ami a szél segítségével siklik a jégen. Ilyen alkalmatosságokat már használtak néhány száz évvel ezelőtt praktikus okokból, szállítási célokra, ma viszont a már speciálisan sportolásra célra épített jégvitorlásokkal már a versenyzés és a kikapcsolódás a cél. A jégvitorlás három fémpengén siklik, amelyik közül az első irányítható. Veszélye abban rejlik, hogy kedvező széljárás esetén képes akár 100 km/óra sebességet is elérni.

Shovel racing/lapátszán

Nagyon vicces sport, csupán egy nagyobb lapát és egy havas lejtő kell hozzá. Annyi a dolgod, hogy ráülsz, a lábad közé veszed a nyelet és már csúszhatsz is lefelé.

Jéglabda

Ez első blikkre csak a jégkorong egyik variációjának tűnik, de ha közelebbről szemügyre veszed, akkor hamar kiderül, hogy a jéglabda jóval több ennél. Egy különleges hibrid, ami a hoki, a labdarúgás és az amerikai futball ötvözéséből alakult ki. Az alapjait még a 19. század végén tették le Angliában és napjainkban a brit királyi család tesz sokat a népszerűsítéséért. A jéghokival csak a korcsolya és az ütő az egyetlen közös pont: a jéglabda-mérkőzésen a 11 fős csapatoknak nem egykorongot, hanem egy labdát kell bejuttatni a pálya két végén lévő hatalmas kapukba.

Síjöring

Ez lényegében a vízisí téli változata, de valójában síelésről van szó, amit állati erővel támogatnak: kutyával vagy lóval húzva. A skandináv országokban népszerű sport ad némi extra izgalmat a síeléshez, de itt nincs szükség lejtőre a nagyobb sebesség eléréséhez. Komoly koncentrációt és ügyességet igényel, főként, hogy a lovak akár 60 km/órás sebesség felett is képesek vontatni. Ügyességi versenyeket is tartanak, ahol száguldás közben egy szlalompályán kell végig menni.

Hótalpazás

Itt nem más a cél, mint a havon járás. Ez főként ott érvényesül a legjobban, ahol magas hó van, hisz ott csak felcsatolod a hótalpakat, és már könnyedén tudsz tovább haladni. Mivel semmiféle előképzettséget nem igényel, így a család bármelyik tagja nekikezdhet. Kellőképpen igénybe veszi a láb izmait.

Yukigassen/hólabdacsata

Ez egy olyan professzionális hólabdacsata, ami Japánból indult el, de olyannyira profi csapatsporttá nőtte ki magát, hogy meghódította Európát is. Két hét fős csapat próbálja egymás ellenfeleit eltalálni hógolyóval három perces harmadok alatt. A győzelemhez el kell találni az ellenfél minden játékosát, erre összesen 270 labda áll mindkét csapat rendelkezésére.

Síbalett

A síbalett a fénykorát a 80-as években élte, napjainkra azonban csak kevesen ismerik és művelik ezt a különös sportot. A sportoló a sítalpakon látványos, izgalmas, akrobatikus elemeket tartalmazó show-t ad elő zenére. (Az, hogy kezdőként esik-bukik valaki, az nem síbalett.)

(KamaszPanasz)