folyadékháztartás
#Táplálkozás

Inni márpedig kell!

2019.06.24.
1 perces olvasási idő

A napi vízleadás a vizelettel, széklettel ürülő, illetve a verejtékkel és légzési gázokkal távozó vízveszteségből áll. A felvételnek és leadásnak ki kell egyenlítenie egymást, hogy az egészséges állapot fennmaradjon. Fontos tudni, hogy amikor a szomjúság érzése megjelenik, a szervezet már jelentős vízveszteséget szenvedett, ezért a nap folyamán gyakran kis mennyiségeket célszerű fogyasztani a kiszáradás elkerülésének érdekében.

A szomjúság a szervezet válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az emberi szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolitháztartását.

A szervezet víztartalma

Egy felnőtt férfi esetében a testsúly 60%-át, egy felnőtt nő esetében a testsúly 50%-át, míg csecsemőknél a testsúly 75%-át teszi ki a víz. Ennek a mennyiségnek a 2/3-a a sejtek belsejében található, a maradék megoszlik az erek (vér) és a szövetközti folyadék között.

Mennyit kell innunk?

Egy pohár tiszta víz

Egy egészséges felnőtt szervezetének napi vízfelvételét a folyadék és szilárd formában elfogyasztott, illetve az anyagcserefolyamatok során keletkező víz teszi ki. Ha például a külső hőmérséklet magas, a verejtékezés fokozott lesz, és több víz távozik a szervezetből. Ezt a többletet pótolni kell, például nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztásával.

Ma a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek napi két liter tiszta folyadék fogyasztását javasolják, ami lehetőség szerint víz legyen.Tudtad? Magyarországon 149 települése az ivóvíz arzéntartalma túllépi az Európai Unió által megszabott határértéket. Míg nálunk 50 mikrogramm/l a megengedett érték, az EU-ban ez csak ennek ötöde. Ez azért is veszélyes, mert arzénmérgezéshez, bőr-, tüdő-, és hólyagrák kialakulásához vezthet. Számukra az ásványvízfogyasztás és víztisztítók beszerzése jelenthet megoldást.

Mi az a kiszáradás? Hogyan kerülhető el?

Kiszáradásnak (dehidráció) nevezzük azt az állapotot, amikor a szervezet víztartalma kritikusan csökken.

Az izzadás folyadék- és elektrolit (só) vesztéssel jár, és ezek pótlása nélkül kiszáradáshoz (dehydratio, exsiccosis) vezet. Tünete lehet a fáradékonyság, az étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverésérzés, hányinger-hányás, az izomgörcsök és az eszméletvesztés.

Csecsemők, kisgyermekek és idős emberek kevésbé érzik a szomjúságot, ezért esetükben nagyobb a kiszáradás veszélye.A szervezet víztartalmának csökkenése következtében a vérerekben uralkodó nyomás is csökken, vagyis esik a vérnyomás.

Fontos azonban odafigyelni arra, hogy egyszerre soha ne igyál fél liternél több folyadékot, mert az könnyen a szervezet vízmérgezését okozhatja!

(Forrás: WEBBeteg)