vízmérgezés
#Betegségek

Vízmérgezés - mikor jóból is megárt a sok

2010.08.27.
3 perces olvasási idő

Ha nagy folyadékvesztés esetén valaki hirtelen felhajt két és fél liter vizet, nagy veszélynek teszi ki magát, mert felbomlik a szervezet biológiai egyensúlya, szakszerűen fogalmazva az ionháztartása. Ezt a folyamatot nevezzük vízmérgezésnek. A betegség agyduzzanatot, kómát, halált is okozhat!

A vízmérgezés akkor alakul ki, mikor a szervezet nátriumháztartása felborul a hirtelen történő nagymennyiségű víz fogyasztásának hatására (gyakori a sportolást követő folyadékvesztés pótlásánál), de valamilyen háttérben meghúzódó egészségügyi probléma is okozhatja.


Amikor a vér nátriumtartalma túl alacsony, a sejtjeik működése nem megfelelő, s ez izzadást okoz. A krónikus vízmérgezés (hyponatremia) esetén a nátriumszint fokozatosan csökken, akár napokig is túl alacsony szinten van, a tünetek pedig mérsékeltek. Az akut vízmérgezés esetén a nátriumszint hirtelen esik le, nagyon súlyos tünetekkel, agyduzzanattal, kómával és esetlegesen halállal jár.

Tünetek

A betegség felismerését nehezíti, hogy a tünetek nagyon hasonlítanak az alkoholmérgezés tüneteihez, ezért gyakran összetévesztik azzal. Ez azért is veszélyes, mert ott általában itatják a beteget, hogy híguljon a vér alkoholszintje, míg itt eleve a túlzott vízfogyasztás váltja ki a betegséget! A tünetetek a következők:

  • szédülés, hányás
  • fejfájás
  • zavarodottság
  • letargia
  • kimerültség
  • étvágytalanság
  • érzékenység
  • izomgyengeség
  • eszméletvesztés, kóma

Okok

A nátrium a szervezet egyik fő alkotóeleme. Egyfajta elektrolit, melyet a szervezet a sejtek közötti üzenetek szállítására használ, illetve a sejtekben és az azok körüli folyadékmennyiség szabályozásában van szerepe. Emellett karban tartja a vérnyomást és elősegíti az izmok mozgatásához szükséges jelek zavartalan terjedését.

Normális körülmények között a vérplazma 136 és 145 mEg/L nátriumot tartalmaz. Hyponatrémiáról akkor beszélünk, ha a vér nátriumszintje 135 mEg/L alá esik. Ilyenkor a sejtek megpróbálják növelni a testfolyadékok nátrium szintjét, úgy hogy hatalmas mennyiségű vizet vesznek fel. Ezáltal a sejtek óriásira duzzadnak. . Ez különösen akkor veszélyes, ha az agyadban történik, mert a koponyacsont miatt nem képes tovább tágulni, így a víz miatt hatalmasra nőhet benne a nyomás.

A vízmérgezés leginkább akkor jelentkezik, ha hirtelen sokat iszol, vagy, ha olyan betegséged van, mely megakadályozza a szervezet vízkiválasztását. A szervezet ionháztartásának felborulása 3 fő különböző módon jelentkezhet:
- vesebetegség, májbetegség vagy szívbetegség következményeként
- Bizonyos betegségek (pl. rák) vagy egyes gyógyszerek hatására
- Ha túl melegben edzel, anélkül, hogy pótolnád a folyadékveszteséget, vagy jelentős vérveszteség miatt.

Egyéb, vízmérgezést kiváltó tényezők:

- Edzés közben történő nagymennyiségű víz fogyasztása. Mivel izzadsággal sok nátriumot veszítesz, az ilyenkor történő, túlzott mennyiségű vízfogyasztás felborítja a szervezet ionháztartását.
- Hormonális változások, melyet a mellékvesemirigy működési rendellenessége okoz.
- Hormonális változások, melyet az alacsony pajzsmirigy-működés okoz.
- Vízhajtók
- Nem megfelelően működő antidiuretikus hormon szindróma. Ilyenkor a hormon túl magas szintje visszatartja a szervezetben lévő folyadékot, ahelyett, hogy a vizelettel kiválasztaná azt.
- Polidipszia, mely egy olyan állapot, mikor a szomjúságérzet túlzott méreteket ölt, s ezt nagymennyiségű folyadékfogyasztás követi.
- Bizonyos gyógyszerek, mint egyes antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók gyakoribb vizelési ingert illetve fokozott izzadást okoznak.
- Súlyos hányás, mely során nagymennyiségű folyadékot veszít a szervezeted.
- Kiszáradás
- Alacsony nátriumtartalmú diéta
- Veseproblémák, mely során a szervezet nem tudja elvezetni a felhalmozott vizet.
- Kimerüléses szívelégtelenség, mely során a szervezet visszatartja a folyadékot

Rizikófaktorok

- Életkor: Az alacsony nátriumszint az idősebbeknél gyakoribb.
- Nem: A betegség gyakoribb a nőknél.
- Diéta: Alacsony nátriumtartalmú diéta, különösen vízhajtóval együtt növeli a betegség kialakulásának kockázatát.
- Intenzív testezés
- Klíma: Aki nem szokott a túl meleg időjáráshoz, az a fokozott izzadásnak köszönhetően sok nátriumot veszíthet.
- Betegségek, melyek befolyásolják a szervezet vízháztartását

Komplikáció

A nem kezelt akut vízmérgezés, mely során a nátriumszint túl hirtelen zuhan, gyorsan agykárosodáshoz, kómához, vagy halálhoz vezethet.

Kezelése

Amennyiben betegség vagy gyógyszer okozta vízmérgezésed van, az orvos a folyadékbevitel csökkentését fogja javasolni, hogy a véred nátriumszintje emelkedjen.
Amennyiben akut vízmérgezésed van, sokkal agresszívebb kezelés szükséges:
- Elektrolitokat tartalmazó intravénás folyadék
- Gyógyszeres kezelés, mely során a vízmérgezés tüneteit (fejfájás, hányás, stb) kezelik.
- Hormon injekciók – Amennyiben Addison betegség okozza a vízmérgezésed, hormoninjekcióval próbálják meg kezelni az állapotod.

Megelőzés

- Edzés közben elektrolitokkal dúsított sportitalt fogyassz!
- Testedzés alatt csak annyi vizet igyál, amennyit elveszítesz az izzadással. Soha nem szabad óránként 8 dl folyadéknál többet fogyasztani aktív mozgás során!
- A víz elengedhetetlenül fontos a szervezeted egészségesen tartásához, ezért figyelj arra, hogy meglegyen a szükséges napi folyadékbevitel, ám ne vidd túlzásba!

(KamaszPanasz)