Betegségek, hasfájás

#Betegségek #hasfájás

69 db cikk a témában

A vakbélgyulladás tünetei és kezelése
#vakbél
2024.03.25.

A vakbélgyulladás tünetei és kezelése

A vakbélgyulladás (appendicitis) leggyakrabban tízéves kor körül és fiatal felnőttkorban jelentkezik, az őszi és a tavaszi időszakban halmozottabban fordul elő. Nem egyszer felső légúti fertőzés előzi meg.

Mit kell tudnod a kagylóallergiáról?
#kagylóallergia
2024.02.26.

Mit kell tudnod a kagylóallergiáról?

A kagylóallergia nem pontosan ugyanaz, mint általánosságban a tenger gyümölcsei allergia. A tenger gyümölcsei közé tartozik a hal (például tonhal vagy tőkehal) és a kagylók (például homár vagy kagyló). Annak ellenére, hogy mindkettő a "tenger gyümölcsei" kategóriájába tartozik, a hal és a kagyló biológiailag különbözik. Tehát a hal nem okoz allergiás reakciót a kagylóallergiában szenvedőknél, kivéve, ha az illetőnek halallergiája is van.

Vőlegénybetegség: fájdalmas herék
#here
2024.02.18.

Vőlegénybetegség: fájdalmas herék

„Fájnak a heréim. Komoly betegség lehet az oka? Forduljak vele szakemberhez?” – ezt a kérdést számos fiú feltette már magának, bizonyára te is. De mi okozhatja és mit tehetsz?

10 tuti tipp PCOS-betegeknek
#pcos
2023.10.18.

10 tuti tipp PCOS-betegeknek

A PCOS, vagyis a policisztás petefészek szindróma a petefészek kóros elváltozására utal. A betegség tünetei sokfélék lehetnek, de orvosi kezelés mellett és az alábbi tanácsok megfogadásával akkor is teljes életet élhetsz, ha éppen ilyen problémával küszködsz!

Medencefájdalom nőknél
#medence
2023.08.07.

Medencefájdalom nőknél

Medencefájdalomnak a has alsó részében kialakuló, illetve a medencetájékra kisugárzó fájdalmat nevezzük. Krónikus medencefájdalomról akkor beszélünk, ha a medence területén (a köldök és a csípő közötti rész) fellépő fájdalom több mint 6 hónapig tart.

Utazók hasmenése
#hasmenés
2023.07.14.

Utazók hasmenése

Kevés olyan kellemetlen dolog létezik a világon, ami tönkre tehet egy tökéletesnek indult utazást, mint valamelyik kiránduló betegsége. Csoportos utazásnál akár egy ember megbetegedése is rányomhatja elemi bélyegét az utastársak hangulatára, és a jókedv, a kellemes kiruccanás máris odalesz.

IBS: a leggyakoribb stressz okozta betegség
#irritabilis bélszindróma
2023.05.22.

IBS: a leggyakoribb stressz okozta betegség

Az emésztőszerv különösen érzékenyen reagál a mélyen eltemetett lelki problémákra, általában visszatérő hasfájás, hasmenés, székrekedés vagy puffadás formájában. A stressz miatt kialakuló, igen kellemetlen tünetekkel járó irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb emésztési probléma, ami a kamaszok körében előfordul.

A gyomorhurut
#gyomorhurut
2023.05.02.

A gyomorhurut

A gyomorhurut, vagyis gastritis a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti, mely gyakran jelentkezik hasmenéssel és hányással. Az ok általában vírusos vagy bakteriális fertőzés.

A laktózérzékenység jelei
#laktóz
2023.04.30.

A laktózérzékenység jelei

A laktóz intolerancia nem is olyan ritka betegség, mint azt gondolnád. Ha a tej, tejtermék fogyasztása után fáj a hasad, puffadás, hasmenés jelentkezik, vagy rosszul vagy, akkor lehet, hogy laktózérzékeny vagy. Cikkünkből megtudhatod a leggyakoribb okokat, tüneteket, illetve azt is, hogy hogyan tudod kezelni ezeket.

Mitől alakulhat ki székrekedés? Hogyan tehetsz ellene?
#székrekedés
2023.03.12.

Mitől alakulhat ki székrekedés? Hogyan tehetsz ellene?

A mozgásszegény életmód, az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás, illetve bizonyos alapbetegségek megléte mind-mind hozzájárulhatnak a székrekedés kialakulásához. De miért fontos, hogy ne hagyd annyiban?