fokhagyma
#Betegségek

Fokhagyma, a gyomorgondok orvosa

2022.08.17.
1 perces olvasási idő

Mindannyian tudjuk, hogy a fokhagyma egészséges. De hogy mennyire sokoldalú, azt most bebizonyítjuk!

A kis termetű, lágyszárú évelő növényt keskeny, hosszú, csúcsban végződő lehulló virágbuboréklevél veszi körül. Hagymája több gerezdből tevődik össze, amelyeket közös pergamentszerű, fehéres hártya borít.

A hagymát hasznosítják, amelyet novemberben szednek fel egy kevés szárral együtt. Fő hatóanyaga a kéntartalmú vegyületek. Az összezúzott fokhagyma maga is tartalmaz antioxidáns hatású fenolsavakat és flavonoidokat.

Miért hatásos?

Kénhatása miatt a fokhagyma hatásos lehet a gyomorfekélyek baktériumai ellen. Sajnos csak helyi hatást fejt ki, ezért alkalmazása fekély esetén ellenjavallt.

A fokhagyma fertőtlenítő hatást gyakorol az emésztő-és légzőszervrendszerre, a benne lévő fenolsavaknak és kénvegyületeknek köszönhetően, amelyek illékony anyagok lévén a kilélegzett levegőbe kerülnek.

Gátolja az érelmeszesedés kialakulását, a vér folyékonyságát fokozó és az apró vérrögöket feloldó hatása miatt. Kénvegyületei tágítják a koszorúereket.

Belsőleg használva alkalmas a bélférgek elleni küzdelemben, de segítenek az emésztés- és légzőszervi problémák megoldásában is. A friss fokhagyma, fokhagymapor vagy kivonat túlzott fogyasztása gyomorégéshez vezethet.

Alkalmazása: Tinktúraként 40-50 cseppet keverjünk el egy pohár vízben, és fogyasszunk belőle naponta 3 alkalommal. Kapszulából pedig naponta 1-3 szem szedhető.

(KamaszPanasz)