reflux
#Betegségek

Reflux vagy gyomorégés tiniknél

2014.11.08.
1 perces olvasási idő

A gyomorégés olyan mellkasi fájdalom, amit a nyelőcsőbe jutó gyomorsav okoz, leggyakrabban savas reflux esetén. Bár nagyon fájdalmas, a gyomorégés egyszerűen kezelhető gyógyszerek és diéta segítségével. Ha gyomorégést tapasztalsz, keresd fel az orvosod.

A reflux okai

A nyelőcső egy üreges szerv, ami az ételt a szájból a gyomorba juttatja. A nyelőcső alja normális Reflux vagy gyomorégés tiniknélesetben mindig zárva van, kivéve nyeléskor, így akadályozva meg, hogy a gyomor tartalma visszajusson a nyelőcsőbe. Amikor a záróizom nem működik megfelelően, az emésztő savak visszajuthatnak a nyelőcsőbe, irritálva a szerv belső felületét. Ez vezet a gyomorégés tipikus fájdalmához.

Reflux a tiniknél

A gyomorégés gyakori oka a mellkasi fájdalomnak, ami gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél. Bár az okai pontosan nem ismertek, leginkább olyan jelenségekkel hozzák összefüggésbe, mint a súlygyarapodás, a dohányzás, a fogamzásgátló tabletták szedése és az asztma, melyek mind jelentkezhetnek akár tinédzserkorban is.

Diagnózis

Ha a gyomorégés heti egy alkalomnál gyakrabban fordul elő, keress fel egy orvost. Ha nem teljesen egyértelmű a diagnózis, egy külön méréssel meg lehet állapítani, mennyire gyenge a záróizom.

Kezelés

A savas refluxot általában egyszerű kezelni. Legtöbb esetben egy egyszerű savlekötő gyógyszerrel is lehet kezelni. Emellett az életmódbeli változtatások is sokat segítenek, például a fogyás, bizonyos ételek kerülése és a dohányzásról való leszokás.

Komplikációk

Ha nem kezelik, a reflux elváltozásokat okozhat a nyelőcsőben, melyek idővel növelik a rák kialakulásának kockázatát. Ha sokáig fennáll a savas reflux, akkor érdemes kivizsgáltatni, endoszkópos eljárással.

(KamaszPanasz, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)