asztma
#Betegségek

Légszomj, fulladás? Lehet, hogy asztmád van!

2014.08.18.
2 perces olvasási idő

Az asztma kezelésének általános alapelvein túl van néhány különleges, gyermekkorban jelentkező sajátosság, mellyel nem csak a kezelőorvosnak, de a szülőnek és neked is tisztában kell lenned.

Az asztma napjainkban a leggyakoribb, folyamatos szakorvosi gondozást igénylő krónikus gyermekkori megbetegedés.

Az asztmás roham

A felnőttkori asztmával ellentétben a gyermekkori nehézlégzéses epizódok kisebb hányadát leasztmahet csak a specifikus allergén hatásának tekinteni. Fiatalabb gyermekekben a vírusfertőzés, nagyobbaknál a fizikai terhelés valószínűleg jóval gyakrabban vált ki asztmás állapotot, mint az allergén hatás.

Csecsemő-, és kisgyermekkorban a legsúlyosabb asztmás állapotokat vírusfertőzés okozza. A koraszülöttség, a légzészavarral járó újszülöttkori állapotok, a gépi lélegeztetés igénye mind elősegíti az asztma kialakulását is. Ez feltehetően nem az immunrendszerben bekövetkezett változások miatt következik be, hanem a tüdő fejlődésének korai károsodásával függ össze.

Szintén gyermekkorban érvényesülő sajátosság, hogy az asztma a világ minden részén nagyjából kétszer gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál. Ennek feltehetően az az oka, hogy fiúkban a tüdőtérfogathoz képest relatíve szűkebbek a légutak, mint a lányoknál. A későbbiekben ez a nemi különbség fokozatosan eltűnik.

Életkori jellemzők

A gyermekkoron belül az egyes korszakokban más és más életkori sajátosságai vannak az asztmának.

Csecsemőknél és kisdedeknél (3 éves korig) a szűkebb hörgőrendszer és a kevéssé rugalmas tüdő miatt alakul ki nehézlégzés. A vírusos fertőzések hatása miatt a téli időszakban gyakoribbak a panaszok. Ráadásul a veleszületett kóreredet ebben az életkorban nem, vagy alig mutatható ki, a tüdők feletti hallgatózási lelet gyakran nem egyértelmű, továbbá a betegek a légzésfunkciós vizsgálatokhoz fiatalok.

Óvodás és kisiskolás korban (4-14 éves kor) mind a betegség diagnosztizálása, mind a kezelés jóval könnyebb. A veleszületett eredet könnyen kimutatható, a légzésfunkciós vizsgálatok jól kivitelezhetőek. A fiatalok az inhalációs gyógyszereket és eszközöket jól használják, és ha a szülők figyelmesek, akkor gyógyszereiket be is veszik.

Serdülőkorban (15-20 év) gyakran előfordul, hogy a kamaszok a panaszaikat eltitkolják. Gyakori, hogy a kamaszok elfeledkeznek a gyógyszereik bevételéről, vagy szándékosan nem veszik be azokat. Lányoknál a hormonális változásokkal párhuzamosan súlyosbodás következhet be. Mindezen tényezők hatására az állapot rosszabbodása, illetve súlyos, néha életveszélyes asztmás rohamok következhetnek be.

Kezelés

Az asztma kezelésének általános alapelvein túl van néhány különleges, gyermekkorban jelentkező sajátosság, mellyel nem csak a kezelőorvosnak, de a szülőnek és neked is tisztában kell lenned.

1. Fontos a betegek környezetéből az ismert allergének eltávolítása (poratka ürüléke, penész, toll, állatszőr), illetve kerüljük a dohányzást a lakás minden helyiségében.

3. Igyekezzünk a beteg gyermek vírusokkal történő fertőződését elkerülni. Járványos időszakban célszerű lotthon maradni.

4. Semmiképp sem érdemes a testnevelés óra alól teljes felmentést kérni. Megfelelő gyógyszerekkel, és a gyakorlatok minőségének és mennyiségének alkalmas megválasztásával az asztmás fiatalok is végezhetnek testedzést.

(WEBBeteg)