orvos
#Betegségek

Mit kérdezz az orvostól, ha allergiás vagy asztmás vagy?

2015.06.25.
1 perces olvasási idő

Időnként előfordulhat velünk, hogy bizonyos helyzetekben, például az orvossal való konzultáció alkalmával „lefagyunk”, és nem jut eszünkbe semmi épkézláb mondat. Ilyenkor a legjobb, ha elejét vesszük a problémának, és még otthon felkészülünk az orvossal való találkozóra.

Emlékezz rá!

  • Készülj fel időben azokra a „rutin” kérdésekre, amelyeket az orvosok majdnem mindig megkérdeznek! (például az allergiás tünetek helyét, a súlyosságát, kezdetének időpontját, lehetséges okozó tényezőit)!
  • Írj saját kérdés-listát!
  • Ha már korábban is jártál szakorvosnál, vidd magaddal a régi leleteid másolatát is!
  • Vidd magaddal azon gyógyszerek listáját, amelyeket már próbáltál, és azokét, amelyeket jelenleg is használsz.

10 kérdés, amit feltétlenül kérdezz meg az orvostól

orvosnál1. Hogy tudhatok meg többet az allergiáról és az asztmáról?
2. A testem mely területeire lehet hatással az allergiás/asztmás állapot?
3. Milyen vizsgálatokat végeznek el rajtam, hogy diagnosztizálják az allergia/asztmás problémámat? Mennyire biztonságosak ezek?
4. Melyek a hosszú távú kilátások?
5. Milyen kezelési módok léteznek? A kezelésekre rendszeresen kell járni, vagy csak szükség esetén?
6. Hogyan tudok javítani az állapotomon?
7. Aggaszt néhány dolog a testmozgással, utazással, iskolai/munkahelyi környezettel, bizonyos ételekkel, háziállatokkal, terhességgel, műtéttel, alternatív gyógyszerekkel kapcsolatban. Hogyan kaphatok választ a kérdéseimre?
8. Milyen gyakran és mennyi ideig kell szednem a gyógyszereimet? Milyen hatással lesznek a gyógyszerek a szervezetemre, és honnan fogom tudni, hogy hatnak? Melyek a gyógyszerek lehetséges mellékhatásai? Mi történik, ha elfelejtem bevenni a gyógyszert?
9. Mit kellene tennem, ha a tüneteim rosszabbodnak? Milyen esetekben kell hívnom az orvos vagy elmennem az ügyeletre?
10. Mit kell tennem, ha az allergia vagy az asztma felerősödik?

Mit tehetsz a pontos diagnózisért?

A megfelelő kezelés feltétele a pontos diagnózis felállítása. A helyes diagnózis felállításának kulcsa pedig Te vagy. Adj pontos leírást az orvosnak a tünetek helyét, időtartamát, megjelenésének idejét illetően! Ezek az információk erősen befolyásolhatják a diagnózist.

Tájékoztatnod kell az orvosodat arról is, ha valamilyen vitamint, gyógyfüvet, vagy gyógyszert szedsz, mert az is lehet, hogy ezek okozzák a tüneteidet. Nyomtasd ki ezt a cikket, és vidd magaddal a doktoroddal való megbeszélésre, hogy semmit se felejts el megkérdezni!

(S.Z. - medicinet)