allergia
#Betegségek

Allergia és irritáció: mi a különbség?

2014.11.17.
1 perces olvasási idő

Ha kiütést találunk a bőrünkön, akkor felmerül a kérdés, hogy valamire allergiásak vagyunk, vagy csak irritáció váltja-e ki a tüneteket.

Az allergia és az irritáció tünetei ugyanis részben fedik egymást. Mindkét esetre jellemző a száraz, viszkető, duzzadt bőr. Azonban míg az allergia a test különböző területein megjelenhet, az irritáció általában csak egy adott területre korlátozódik. Különbség az is, hogy az allergia tünetei az allergénnel való kapcsolat után is megjelenhetnek, az irritáció azonban rendszeres érintkezést kíván meg.

Az allergia okai

Az allergia az immunrendszer rendellenes reakciója egy olyan dologra, amely más embereknél normál esetben nem okoz tüneteket.

Allergiás kontakt dermatitisznek nevezzük az olyan allergiás reakciót, amely azután jelentkezik, miután a bőr érintkezik az allergén anyaggal. Tipikus allergiás reakciót kiváltó anyagok például bizonyos növények, kozmetikumok és fémek. Például a nikkel, amely több ékszerben is megtalálható, gyakran vált ki allergiás reakciót.

Ha allergiásak vagyunk valamire, és kapcsolatba kerülünk vele, akkor az immunrendszerünk túlreagálja, és olyan antitesteket szabadít fel, melyeket immunglobulin E-nek neveznek. Ezek az antitestek a sejtekhez érve hisztaminok felszabadulását eredményezik.

Az allergia kialakulásának oka nem tisztázott, de hajlamosító tényező, ha a családban előfordul allergiás megbetegedés.

Az irritáció okai

A samponokban, hajfestékekben, háztartási tisztítószerekben és festékekben lévő erős vegyszerek bőrirritációt okozhatnak. Az allergénekkel ellentétben azonban az irritáció nem készteti az immunrendszert válaszra, és antitestek termelésére.

Az allergia tünetei

A bőrallergia vörös, viszkető, duzzadt, száraz bőrt eredményez, súlyos esetben hólyagok is megjelenhetnek. Az allergénnel való hosszú ideig tartó kapcsolat bőrvastagodáshoz és hámláshoz vezethet.

A tünetek nemcsak az allergénnel való érintkezés helyén, hanem bárhol jelentkezhetnek. Évekig is eltarthat, mire az első allergiás reakció megjelenik, annak ellenére, hogy akár folyamatosan érintkezünk az allergénnel. Azonban miután az allergiás reakció kialakul, a tünetek már szinte azonnal kialakulhatnak.

Az irritáció tünetei

A tünetek az allergiához hasonlóak: viszketés, bőrpír, duzzadt bőr. Nagyon erős irritáció hatására szintén előfordulhatnak hólyagok. Az irritáció azonban csak az irritáló anyaggal való érintkezés helyén jelentkezik, nem testszerte. Az irritáció tünetei általában lassabban jelentkeznek, pár nap vagy hét is eltelhet.

Allergiagyanú esetén forduljunk orvoshoz, hogy kimutassák az allergia vagy az irritáció okát. A tünetek kezelését követően kerüljük el az allergénekkel vagy irritáló anyagokkal való kapcsolatot.

(Forrás: Fókuszban a Nő)