allergia
#Betegségek

Allergia vagy nátha? - Figyelemfelkeltő tünetek

2021.04.04.
1 perces olvasási idő

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? A kérdés néha nem is olyan egyértelmű. Cikkünkből megtudhatod, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelni, vagy inkább allergológus szakemberrel érdemes kivizsgáltatni magadat.

Mi okoz allergiát?

Az egyik legfőbb jel, hogy az allergia a célszervtől függően általában mindig ugyanazt a szervet érinti. Ezért ha valakinek orrdugulása van, vagy folyik az orra, illetve viszket a szeme, garatja, füle, akkor az illetőnek szénanáthája lehet.

Az allergia és a szénanátha jelentkezhet szezonhoz kötve (kora tavasz, nyár, késő nyár-kora ősz), ugyanakkor egész évben is okozhat panaszokat, a szezonalitás nem mérvadó.

Ha a panaszok egész évben fennállnak, és gyakran eldugul az orrunk, csorog, viszket, akkor a közvetlen környezetünkben, lakásunkban van vagy lehet az ok. Allergiára utal, ha tüneteink megszűnnek, vagy enyhülnek más lakásban, szállodákban, utazások, kirándulások alkalmával.

Nátha vagy allergia? - Ezekre figyelj még

Ha a tüneteket pollenek okozzák, akkor mindig ugyanabban az időben kezdődnek a panaszok és fokozódnak napfényes, szeles időben, kinn a szabadban, a hajnali és esti órákban. Ilyenkor intenzívebb ugyanis a pollenszórás.

Ha a tünetek jelen vannak már, és távolabbi tájakra (hegyekbe vagy tengerpartra) utazva a panaszaid "varázsütésre" megszűnnek, akkor is allergia lehet a tünetek okozója. Amennyiben szokásos környezetünkbe visszatérve a panaszaid újra a régiek, nagy valószínűséggel allergiára kell gondolni.

A szénanáthán kívül allergiára utal, ha korábban panaszmentesen fogyasztott ételekre jelentkeznek hirtelen a panaszok, mint émelygés, hányás, hasmenés, az egész testen jelentkező kiütések figyelhetők meg, esetleg fulladás lép fel.

Allergia lehet a kiváltó ok, ha az egész tünetegyüttes megfázásra, náthára (innen a szénanátha elnevezés) utalnak, de nem szűnnek meg teákra, lázcsillapítókra, antibiotikumokra. Ugyanakkor az allergia, még, ha régóta áll fenn és nincs megfelelően kezelve, akkor sem okoz komolyabb fogyást, tartós lázat, romló általános állapotot.

Mi lehet az allergén?

A házban levő, leggyakoribb allergiát kiváltó ok a házi poratka, a penész, a kutya- és macskaszőr, más háziállatok szőre. Ezek a leggyakrabban előforduló okok, természetesen léteznek mások is, de ezek felderítése nehezebb.

Az ételallergia nehezen deríthető ki, de jellegzetessége, hogy minden alkalommal, bármilyen kis mennyiségben fogyasztva a szóban forgó ételt, kiváltja a kellemetlen tüneteket.

Érdemes megfigyelni, hogy visszatérő és el nem múló bőr, vagy légúti panaszaid nem a suliban töltött időben fokozódnak-e, esetleg nem mérséklődnek-e hétvégén vagy szünidőben. Ha igen, a suliban lévő allergének jöhetnek szóba. Ki kell vizsgáltatni ezeket is!

(WEBBeteg)