allergia
#Táplálkozás

Tippek mogyoróallergiásoknak

2023.10.07.
1 perces olvasási idő

Ha mogyoróallergiás vagy, mindig légy óvatos, még akkor is, ha hozzá vagy szokva bizonyos ételek rendszeres fogyasztásához! Még akkor is, ha már évek óta ugyanazt az ételt vásárolod, előfordulhat, hogy a gyártók változtatnak valamin, például közös lesz a szállítójuk egy mogyorót feldolgozó céggel.

Ne feledd, az életeddel játszol! Két egymáshoz hasonló étel elkészítésében is lehetnek különbségek.

Tanácsok mogyoróallergiásoknak

Figyelj, hogy ne használj mogyoróval érintkezett konyhai felületeket vagy eszközöket!

A késektől kezdve a vágódeszkán át a kenyérpirítóig. Ügyelj rá, nehogy azzal a késsel kezdd el megkenni a szendvicsedet, Tippek mogyoróallergiásoknakamivel egy másik családtag éppen mogyorókrémes kenyeret kent, vagy hogy ne ugyanott pirítsd a kenyered, ahol a magvas kenyereket szoktátok! Vagy egyszerűen, senki ne fogyasszon mogyorós ételeket otthonodban!

Kerüld azokat a készételeket, amiket nem te csináltál – vagyis minden olyan ételt, aminek nem ismered a pontos összetevőit!

Tudasd mindenkivel, aki az ételeddel foglalkozik, a rokonoktól kezdve a pincérekig, hogy mogyoróallergiád van. Ha egy étterem nem tudja teljesíteni a kéréseidet, akkor egyszerűen ne ott egyél!

Feltétlenül értesítsd az iskoládat is az allergiádról, hogy felkészülhessenek arra, ha baj lenne! Tarts magadnál mindig orvosságot is (például adrenalint). De ne a zsebed, pénztárcád vagy kézitáskád legalján, inkább legyen mindig kéznél! Egy hirtelen allergiás reakció esetén minden perc számít!

Hogyan kezelj egy váratlan allergiás rohamot?

Ha valakinél életveszélyes mogyoró- és dióallergiát állapítanak meg (vagy bármilyen életveszélyes ételallergiát), az orvosa úgy nevezett adrenalin (vagy epinefrin) injekciót ír fel a betegnek, vészhelyzet esetére, amely kis helyen is elfér, használatát pedig orvosod elmagyarázza.

Ahhoz, hogy együtt tudj élni a mogyoróallergiáddal, a kéznél tartott injekció a mindennapjaid részévé kell hogy váljon. Jó ötlet magadnál tartani egy OTC antihisztamint is, mely az enyhébb allergiás tüneteket kezeli. Életveszélyes helyzetekben használd az antihisztamint az adrenalininjekció mellett – és nem helyette! Mindig az injekció legyen az első! A hirtelen roham után feltétlenül részesülj orvosi ellátásban, mert második allergiás reakció is felléphet, 4 vagy több órával az első után.

Az allergiával kétségkívül nehéz együtt élni. De mivel egyre több embernél állapítanak meg valamilyen ételallergiát, mind a cégek, mind pedig a magánszemélyek egyre jobban értesültek a kockázatokról, melyet ezek az allergiák jelentenek embertársaiknak.

Ha a barátaid, akiket meglátogatsz, nem tudnak az allergiádról, figyelmeztesd őket, hogy tudjanak óvintézkedéseket tenni – például, hogy ne igyanak az italodba, miután mogyorókrémes szendvicset ettek… A barátaid meg fogják érteni ennek kockázatát! És remélik, hogy hasonló helyzetben te is ugyanígy ügyelsz majd rájuk.

(KamaszPanasz - B.K.)