ételallergia
#Táplálkozás

Ételallergiával vendégségben

2023.08.14.
3 perces olvasási idő

Őszintén, ki nem imádja a finom ebéd- és vacsorameghívásokat? Ám nehézséget okozhat, ha allergiás vagy valamilyen élelmiszerre - ebben az esetben a vendégségben enni sokkal inkább frusztráló lehet, mint szórakoztató.

A világ lakosságának több mint 15 százaléka úgy gondolja, hogy allergiás lehet valamilyen ételre, így nem ehet meg bármit. A mogyorótól kezdve a kagylón át a glutén- és a laktózallergiáig mindenféle létezik, és bármire is vagy allergiás, nem mindig egyszerű olyan receptet találnod, ami megfelelő lehet számodra. Természetesen az allergiádnak nem feltétlenül kell hatalmas problémát jelentenie minden esetben, így a vacsorameghívások esetében sem. Próbáld ki a következő tippeket mielőtt nemet mondasz a következő meghívásra!

Először is, a legfontosabb, hogy beszélj a vendéglátóddal. Hogyha a meghívást követően azonnal felvilágosítod arról, hogy valamilyen ételre vagy hozzátevőre allergiás vagy érzékeny vagy, és elmondod neki pontosan, hogy mit nem ehetsz, akkor tisztességesen jársz el, és mindkettőtök helyzete könnyebb lesz.

Hogyha a vendéglátód fog főzni mindenkire, járj utána, hogy mi lesz pontosan a menü. Érdemes azt is felajánlanod, hogy főzöl magadra, és magaddal hozod a számodra biztonságos fogást, így neki sem csinálsz plusz munkát. Ez a helyzet és felajánlás elsőre furának tűnhet, de így sok nehézségtől és későbbi kellemetlenségtől kímélheted meg mind magadat, mind a vendéglátót.

evés vendégségben

A leggyakoribb ételallergiák

Szóval akár ételallergiád, akár ételérzékenységed van, mindenképpen fontos erről tudatnod a házigazdát.

Az ételallergiát az immunrendszered okozza. A reakciók gyakran azonnaliak, és így valódi életveszélybe is kerülhetsz, és azonnali elsősegélyre lesz szükséged. A szakértők szerint a tej, a szója, a tojás, a liszt, a mogyoró, a csonthéjasok, a hal és a kagyló a felelős a leggyakoribb ételallergiákért, mind a felnőtteknél, mind a gyerekeknél. Néha ezek az allergiák megszűnnek a gyerekkor végén, de van, amikor életed végéig kísérnek.

Viszont az ételérzékenységekbe, étel-intoleranciába nem szabad belekeverni az immunrendszert. Az ételérzékenységeket sokkal bonyolultabb diagnosztizálni, a szakértők szerint is. Két példa az ételérzékenységre a glutén-intolerancia (amikor a lisztben, rozsban, árpában való gluténra vagy érzékeny) és a laktóz-intolerancia (amikor nem tudja a szervezeted rendesen feldolgozni a tejcukrot, laktózt a beleidben, így azok nem fognak rendesen felszívódni). A laktóz-intolerancia sokkal gyakoribb, mint a tejallergia a szakértők szerint is.

Ételallergia-etikett

Sokan egyáltalán nem szeretnek az ételallergiájukról vagy ételérzékenységükről beszélni, pedig nem kellene szégyellniük ezt, és fenntartások nélkül mesélhetnének róla másoknak. A legetikusabb és udvariasabb módszer és teendő egy ilyen esetben, hogy nem hallgatsz az allergiádról/érzékenységedről, és semmiképpen sem várod meg, hogy ez majd a vacsora előtt bukjon ki belőled. Nagyon kínos szituáció, amikor már mindenki készen áll a vacsorára, de te mégsem ehetsz abból, amit a vendéglátód készített. Ráadásul így arra is kicsi az esély, hogy „a háziak” valami olyat dobjanak össze neked ilyen rövid idő alatt, amit megehetsz. Ettől pedig még inkább kínosan fogod érezni magadat, csak úgy, mint a vendéglátód.

Az ételallergia és tünetei
Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely akár halálos is lehet) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk. Tovább a cikkhez

Azt is nagyon fontos fejben tartanod, hogy egy jó barát, barátnő vagy ismerős mindenképen vendégül akar majd látni, így érdemes megkönnyítened a dolgát és segíteni neki felkészülni a helyzetre, hogy ne érje váratlanul az ételallergiád vagy ételérzékenységed híre.

Hogyha viszel magaddal vacsorát (vagy valamilyen kompenzációt a vendéglátóidnak), akkor így udvariasan oldhatod meg a problémát és teheted fesztelenebbé a helyzetet egyszerre. Ráadásul, ha szigorú az étrended, akkor erre egyébként is szükség lenne.

Ebben a helyzetben is érdemes előre egyeztetned a vendéglátóddal, kérdezd meg, hogy mit készíts vagy vegyél, gondolkodj el rajta, mit süthetnél például, ami mindenkinek ízleni fog. Ha semmi sem jut eszedbe, ismét beszélj a vendéglátóddal – lehet, hogy nem lenne mindenkinek kedve egy adag gluténmentes kenyérhez, de ők is biztosan szívesen ennének egy gyümölcssalátát.

Kétségek?

Még ha a vendéglátóid mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék azokat az ételeket, hozzátevőket, melyekre allergiás vagy érzékeny vagy, akkor is előfordulhat, hogy valamit figyelmen kívül hagytak, vagy esetleg más vendégek is hoztak magukkal finomságokat. Ne szégyenlősködj, kérdezd meg, hogy mi miből készült! Ha másra nem is, egy beszélgetés elkezdésére biztosan jó lesz.

Ráadásul napról napra több ember küzd ételallergiával vagy érzékenységgel, így még valaki olyannal is megismerkedhetsz, aki hozzád hasonló cipőkben jár.

(KamaszPanasz - Gy. A., everydayhealth.com)