/ BETEGSÉGEK / A laktózérzékenység jelei
  2020-11-15

A laktózérzékenység jelei

A laktóz intolerancia nem is olyan ritka betegség, mint azt gondolnád. Ha a tej, tejtermék fogyasztása után fáj a fejed, vagy rosszul vagy, akkor lehet, hogy tejérzékeny vagy. Cikkünkből megtudhatod a leggyakoribb okokat, tüneteket, illetve azt is, hogy hogyan tudod kezelni ezeket.

- hirdetések -

Mi az a laktóz intolerancia?

A tejérzékenység az emberi A tejtermékek fogyasztása egyeseknek problémákat okozhatemésztéssel függ össze. A laktóz egy olyan cukorfajta, amely megtalálható a tejben, ezt a laktáz nevű enzim bontja a gyomrodban egyszerűbb cukrokra, például glükózra. A tejérzékeny embereknél ezekből az enzimekből sokkal kevesebb található, mint akiknek nem okoz problémát a tejtermékek fogyasztása.

Ha a tejérzékenyek tejterméket fogyasztanak, nem tudják lebontani a tejcukrot egyszerűbb cukorra, így ahelyett, hogy a laktóz a véráramba kerülne, az emésztés helyén marad. Innen erednek a problémák.

Természetesen a tejérzékenységnek is vannak fokozatai: vannak, akik baj nélkül ehetnek egy-két gömb fagyit vagy egy joghurtot. Amennyiben fájdalmaid, hasi panaszaid (hasfájás, hasmenés, haspuffadás) vagy más tüneteid vannak tejtermékek fogyasztása után, akkor érdemes kerülni őket, illetve nagyon ritkán, nagyon kis mennyiségben fogyasztani belőlük.

Igaz ugyan, hogy a szervezetünknek szüksége van cukorra, de az gyümölcsökből (fruktóz) vagy fehér cukor (szacharóz) bevitelével is biztosítható.

Melyek a laktóz intolerancia tünetei?

Érdemes odafigyelni a tested jelzéseire, mert sokszor össze lehet keverni a tüneteket az influenza vagy gyomorrontás tüneteivel. Ha gyakran jelentkeznek az alábbi problémák, próbáld meg a tejtermékeket egy időre kizárni az étkezéseidből, s abban az esetben, ha enyhülnek a panaszaid, fény derülhet a laktózérzékenységre.

  • alhasi fájdalom
  • felfúvódás, puffadás
  • gyomorfájdalom
  • hasmenés
  • fejfájás

Ezek a tünetek általában a tejtermék fogyasztása utáni 30-60 percben jelentkeznek. A megevett vagy megivott mennyiségtől függően ezek a tünetek akár 3-4 óráig is tarthatnak.

Hová fordulhatok a panaszaimmal?

Ha arra gyanakszol, hogy tejérzékenységben szenvedsz, látogasd meg a kezelőorvosod, és számolj be neki a tünetekről.

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz meglenni tej vagy joghurt nélkül, esetleg úgy gondolod, hogy fagyi nélkül nem élet az élet, akkor próbálj ezekből a termékekből laktózmenteset választani.

(KamaszPanasz - Gy. R., essortment.com)