laktóz
#Betegségek

A laktózérzékenység jelei

2023.04.30.
1 perces olvasási idő

A laktóz intolerancia nem is olyan ritka betegség, mint azt gondolnád. Ha a tej, tejtermék fogyasztása után fáj a hasad, puffadás, hasmenés jelentkezik, vagy rosszul vagy, akkor lehet, hogy laktózérzékeny vagy. Cikkünkből megtudhatod a leggyakoribb okokat, tüneteket, illetve azt is, hogy hogyan tudod kezelni ezeket.

Mi az a laktóz intolerancia?

A laktózérzékenység az emberi emésztéssel függ össze. A laktóz egy olyan cukorfajta, amely megtalálható a tejben, ezt a laktáz nevű enzim bontja a vékonybélben egyszerűbb cukrokra, például glükózra. A laktózérzékeny embereknél ezekből az enzimekből sokkal kevesebb található, mint akiknek nem okoz problémát a tejtermékek fogyasztása.

Ha a laktózérzékenyek tejterméket fogyasztanak, nem tudják lebontani a tejcukrot egyszerűbb cukorra, így ahelyett, hogy a laktóz a véráramba kerülne, az emésztés helyén marad. Innen erednek a problémák.

Természetesen az érzékenységnek is vannak fokozatai: vannak, akik baj nélkül ehetnek egy-két gömb fagyit vagy egy joghurtot. Amennyiben fájdalmaid, hasi panaszaid (hasfájás, hasmenés, haspuffadás) vagy más tüneteid vannak tejtermékek fogyasztása után, akkor érdemes kerülni őket, illetve nagyon ritkán, nagyon kis mennyiségben fogyasztani belőlük.

Igaz ugyan, hogy a szervezetünknek szüksége van cukorra, de az gyümölcsökből (fruktóz) vagy fehér cukor (szacharóz) bevitelével is biztosítható.

Melyek a laktóz intolerancia tünetei?

Érdemes odafigyelni a tested jelzéseire, mert sokszor össze lehet keverni a tüneteket a gyomorrontás tüneteivel. Ha gyakran jelentkeznek az alábbi problémák, próbáld meg a tejtermékeket egy időre kizárni az étkezéseidből, s abban az esetben, ha enyhülnek a panaszaid, fény derülhet a laktózérzékenységre.

  • alhasi fájdalom
  • felfúvódás, puffadás
  • gyomorfájdalom
  • hasmenés

Ezek a tünetek általában a tejtermék fogyasztása után jelentkeznek. A megevett vagy megivott mennyiségtől függően ezek a tünetek akár 3-4 óráig is tarthatnak.

Hová fordulhatok a panaszaimmal?

Ha arra gyanakszol, hogy laktózérzékenységben szenvedsz, keresd meg a háziorvosod, és számolj be neki a tünetekről.

Az ő segítségével először egy általános vérvizsgálat történik. A laktózérzékenységet leghatékonyabban egy fájdalmatlan kilégzési tesz segítségével lehet igazolni, ahol laktóz terhelés hatását nézik. A laktózintolerancia gyakran társul lisztérzékenységgel.

Ha igazolt a laktózintolerancia, laktózmentes ételeket kell választani, nem kell lemondani a tejtermékekről. Bizonyos esetekben étkezés előtti laktáz tabletta is segíthet (pl. kirándulás, étterem), de nem ez jelenti a megoldást, hanem a diéta.

(KamaszPanasz - Gy. R., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus)