fogyás
#Betegségek

Kiskamaszok és a fogyás

2021.05.10.
1 perces olvasási idő

Az intenzív növekedés és érés időszakában nem kívánatos hatásai lehetnek a fogyásnak. Növekedési, hormonháztartási zavarok, akár étkezési zavar is kialakulhat. Ugyanakkor a nem kívánt fogyás, megtartott étvágy mellett számos kórállapot hátterében is meghúzódhat, ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat.

A fogyás mértéke nem mindegy, 10 % feletti testsúlycsökkenés biztos kóros, illetve figyelembe kell venni a testmagasságot, így BMI (testtömeg index) is számolható, illetve az esetleges ismert betegségeket.

De milyen eltérések állhatnak a fogyás hátterében?

Felszívódási zavar

Megtartott étvágy mellett nem nő a testsúly, vagy akár csökken is. Járulékos tünetként hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, de akár véres-nyákos széklet is jelentkezhet.

Mivel a bél nyálkahártya károsodik, vitaminok és nyomelemek felszívódása is zavart szenved, ami hatással van pl. a hormonháztartás működésére, vagy vashiány miatt vérszegénység alakul ki.

Pajzsmirigy működési zavar

Főleg autoimmun eredet lehet, örökletes hajlammal, társulhat a fogyás, hasmenés mellé mellkasi panasz, szapora szívverés, álmatlanság, izzadékonyság, lányoknál menstruációs zavarok.

Cukorbetegség

Van inzulinfüggő cukorbetegség, mely már tizenéves korban is kialakulhat. Jellemző tünetei lehetnek a fokozott étvágy melletti fogyás, sok folyadék fogyasztás, nagy mennyiségű vizeletürítés, de akár gyulladásos betegségek, vagy bőrtünetek.

Depresszió, szorongás, hangulatzavar

Látszólag az étvágy jó is lehet, mégis jelentkezhet fogyás, elsősorban a környezet figyelmét kelti fel, a járulékos tünetek alapján.

Táplálkozási zavarok, helytelen táplálkozás

Jó étvágy mellett, de hibás étrend, egyoldalú táplálkozás esetén, extrém diétás étrend mellett, akár bőséges étkezés mellett is lehet fogyás.

Anorexia nervosa, bulimia nervosa

  • Anorexia nervosa: Serdülőkorban jelentkezik, főleg lányoknál, az elhízástól való félelemmel jár. Étvágy jó, mégis diéta és végső soron fogyás jelenik meg.
  • Bulimia: Tipikusan kamaszkorban indul, ez is főleg lányoknál. Súlyos falási rohamok, hánytatás, vagy hashajtás jellemezheti, de van, hogy csak drasztikus edzéssel társul.

A lehetséges eltérések tisztázására első körben a háziorvos fizikális vizsgálata, laboratóriumi vizsgálat szükséges, természetesen a panaszok és tünetek fényében további szakvizsgálatra is szükség lehet.

(Szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus)