orrvérzés
#Betegségek

Az orrvérzés okai, kezelése és megelőzése

2023.09.06.
4 perces olvasási idő

Órán ülve egyszer csak azt érzed, hogy folyik az orrod, épp azon gondolkodsz, hol és mikor fázhattál meg. Miután megtörlöd az orrod, hirtelen elfog a rémület, amint rápillantasz a véres zsebkendőre... Ismerős a helyzet?

Ekkor realizálódik benned, hogy eleredt az orrod vére, és mint a legtöbb tinit, téged is egyből elfog a pánik, nehogy mások észrevegyék, mert az olyan ciki. Abban reménykedsz, hogy senki sem veszi észre a dolgot, miközben megpróbálod eltünteti a nyomokat, sőt, talán némi félelem is jelentkezhet a váratlan esemény miatt.

Az orrvérzést rendszerint az okozza, hogy valamilyen hatás (gyulladás, ütés, hő, erős orrfújás, megugrott vérnyomás) miatt elpattan egy vagy több igen apró hajszálér az orr belsejében (a belső nyálkahártya vérerekben igen gazdag), normális esetben a vérzés rövid idő alatt és magától is eláll, ha viszont nem, akkor jobb minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Habár az orrvérzés általában nem veszélyes és könnyen úrrá lehet lenni a helyzeten, elég sokkoló élmény lehet egyesek számára, főleg, ha váratlanul jelentkezik.

Az orrvérzés

Azonban aggodalomra semmi ok, általában nagyon könnyen és egyszerűen elállítható az orrvérzés, a lényeg, hogy maradj nyugodj és cselekedj megfelelően. Utána nem árt kideríteni az okát, így elejét veheted, hogy újból előforduljon.

Az orrvérzés megállítása

A következő egyszerű tippek betartásával könnyen segíthetsz magadon:

 • Gyorsan keríts tiszta zsebkendőt vagy gézdarabot (esetleg tiszta rongyot), amivel felfoghatod a vért!
 • Ülj vagy állj fel, hogy a fejed magasabban legyen, mint a szíved (kisebb lesz a vér nyomása)!
 • Hajtsd előre a fejed és fogd be az orrszárnyakat, (a puha rész összeszorításával) ez segít minél hamarabb elállítani a vérzést, nagyjából kevesebb, mint tíz perc alatt. Fontos, hogy folyamatosan tartsd szorítva az orrodat és ne nézegesd állandóan, hogy elállt-e már?

Ha vérzik az orrod, akkor ne fújd ki, ne erőltesd, mert csak rosszabbodhat a helyzet és még több hajszálér elpattanhat, ami csak fokozza a vérzést. Valamint ne hajtsd hátra a fejedet, mert a vér a torkodba jutva fulladást, köhögést eredményezhet, ami veszélyes és csak ronthat a helyzeten, a vér lenyelése pedig hányást okozhat.

Amennyiben a fenti lépések alkalmazása nem segítene a második próbálkozásra sem, akkor jobb, ha felkeresed az iskolaorvost vagy elmész a legközelebbi ambulanciára. Miután sikerült elállítani az orrvérzésedet, egy darabig ne emelj nehezet és ne erőltesd meg magad (például a tornaórát jobb, ha kihagyod), valamint ne fújd ki erősen az orrodat, lehetőleg másnapig.

Nos, ha már túl vagy az orrvérzésen, akkor ideje megnézni, hogy mi is ez pontosan és mi okozhatja, illetve hogyan kerülhető el.

Különféle orrvérzési típusok

 • A leggyakoribb eset, amikor az orr elülső, belső részében található (anterior) kapillárisok (hajszálerek) vagy apró vérerek valamelyike megreped, elpattan és vérzést okoz (különféle hatások miatt: gyulladás miatti vérbőség, ütés, hő, erős orrfújás, magas vérnyomás).
 • Egy másik fajtája, amikor az orr hátsó, mélyen lévő részéből ered a vérzés (postereior). Ennél a fajtánál az a probléma, hogy hiába az álló vagy ülő helyzet, a vér egy része mindig lecsurog a torokba és ezzel még több problémát okozhat.

Tinik esetében igen ritka a posterior orrvérzés, rendszerint idős emberek esetében valószínűbb az előfordulása, magas vérnyomásban szenvedőknél, vagy olyanoknál, akik súlyos arcot ért sérülést (ütés, zúzódás) szenvedtek.

Orrvérzést kiváltó okok és lehetséges kezelési módszerek a vérzés megszüntetésére

 • Az anterior orrvérzés bekövetkeztének leggyakoribb oka a száraz levegő. Száraz éghajlaton vagy fűtött belső terek esetében a meleg és száraz levegő irritálja az orrnyálkahártyát, mely kiszáradva berepedezhet, viszkethet, és ha az illető megpiszkálja, akkor megsérülhet és vérezhet. A hideg, száraz idő és a megfázás szintén irritálhatja a nyálkahártyát, majd a sorozatos és erős orrfújások hatására vérzés indulhat meg a sérült hajszálerekből. A legrosszabb, amikor egyszerre hideg és száraz a levegő, vagyis télen, akkor gyakran számítanak orrvérzésre az arra hajlamos személyek.
 • Egyes allergiás esetekben is előfordulhat orrvérzés, ilyenkor az orvos többnyire antihisztamin alkalmazását rendeli el kezelés gyanánt, esetleg duzzadáscsökkentő szereket ír fel, ami könnyít az eltömődött orrjáratokra nehezedő terhelésen. Ilyen esetben gondoskodni kell az orr nedvesítéséről, orrspray, párologtató vagy enyhén sósvizes öblögetés ajánlott, mert kiszáradás esetén újból vérzés következhet be.
 • Sérülés hatására vagy erős orrfújás miatt is előfordulhat vérzés. Alkalmazd a fent megismert tippeket a vérzés csillapítására. Amennyiben tíz perc elteltével sem csillapodik a vérzés vagy sérüléseid súlyosabbak, mint gondoltad volna, akkor minél hamarabb (lehetőleg azonnal) menj orvoshoz, mert komoly bajod is lehet dologból!
 • Az orrvérzés ritkán ok az aggodalomra, de gyakori előfordulás esetén már érdemes kivizsgáltatni, mert komolyabb probléma húzódhat meg annak hátterében.
 • Ha nálad hetente többször is jelentkezik orrvérzés, akkor érdemes felkeresned az orvosodat. A legtöbb esetben egyszerűen és könnyen kezelhető a probléma.
 • Előfordulhat, hogy az apró hajszálereket folyamatosan valamilyen irritáció éri és nem gyógyulnak be, például rendszeres allergia, megfázás esetén. Menj el orvoshoz, ott szakszerű kezelésben részesülhetsz és választ kaphatsz a felmerülő kérdéseidre.
 • Az orvos egy sor vizsgálatot fog elvégezni rajtad, hogy kizárja az egyes lehetőségeket (például allergia, fertőzés, irritáció) és megállapítsa, hogy mi okozza konkrétan az orrvérzésedet, előfordulhatnak ritka betegségek, melyek az erek deformációját vagy vérrel kapcsolatos abnormalitást jelenthetnek, vagy a genetikai eredetű vérzékenység esete se kizárható.
 • Bizonyos drogok vagy drogfogyasztási formák esetében (kokain vagy más porszerű anyag orron át felszippantva) is előfordulhat orrvérzés. Ha azt gyanítod, hogy valamelyik társad drogot fogyaszt, és azért vérzik rendszeresen az orra, akkor finoman próbálj meg vele beszélni, esetleg kérj segítséget egy megbízható felnőtt személytől.

Az orrvérzés megelőzése

 • Ha meg vagy fázva, esetleg influenzás vagy, akkor kerüld az erős orrfújást, inkább óvatosan fújd ki az orrod, ne erőltesd, ne piszkáld az orrodat. A kellemetlen váladéktól való megszabadulás érdekében öblögess meleg sós vízzel.
 • Ha az orvos nem említené, azért mindenképp szerez be egy párásító készüléket, ami elviselhetőbbé teszi a lakás száraz levegőjét, főleg télen fontos. Éjszakára tedd a hálószobába, nappalra pedig oda, ahol a legtöbbet tartózkodsz. A különféle tengervizes vagy fiziológiás sós orrspray-k alkalmazása sem rossz ötlet. Az aromaterápia is hasznos lehet a probléma megelőzésére.
 • Amennyiben olyan sportágat űzöl (vagy olyan tevékenységet folytatsz), amelynél fokozottan fennáll a sérülés veszélye, akkor mindenképp viselj védőmaszkot.

Egy véletlenszerűen jelentkező orrvérzés hatására bizonyára megijedhetsz, sőt pánikba is eshetsz, de semmi gond, csak kövesd az itt megismert tippeket és nem lesz baj, már tudod, hogy mit kell tenned, ha te vagy valamelyik társad ilyen helyzetbe kerül.

(KamaszPanasz - N. L., kidshealth.org)