áramütés
#Betegségek

Mi a teendő áramütés esetén?

2014.03.01.
1 perces olvasási idő

Áramütés esetén az elektromos égés a bőrön minimális tünetek formájában, illetve gyakorlatilag bőrtünetek nélkül is megjelenhet, de emellett mély szöveti károsodás is előfordulhat. Ha egy erős elektromos impulzus halad keresztül a testen, olyan mély szöveti károsodások fordulhatnak elő, melyek például szívritmuszavarok, szívmegállás kialakulását idézhetik elő.

Az áramütés okozta mechanikai ütődés, rázkódás akár olyan mértékű is lehet, hogy traumás csonttöréseket, zúzódásokat, egyéb szervi károsodásokat okozhat.

Áramütés során felléphet energiahatás, hőhatás, elektrolitikus hatás, illetve olyan specifikus bioelektromos hatások, mint például az elektromos impulzusok révén működő izom- vagy idegszövetben bekövetkezett károsodások.

Mire figyelj oda, ha áramütést, elektromos égést szenved valaki?

1. Elsőként a szemtanú kiáltson segítségért, hívasson mentőt!
2. Ne érintsd meg a sérültet! Előfordulhat, hogy az elektromos feszültségforrással még érintkezik a sérült, így az érintkezés során te is megsérülhetsz.
3. Kapcsold ki az áramforrást! Ha nem lehetséges, akkor egy száraz, nem vezető anyagú (pl.: papír, műanyag, fa) tárggyal próbáld meg az áramforrást eltávolítani a sérülttől. (Vedd figyelembe, hogy a több ezervoltos vezetékeket még megközelíteni is veszélyes.)
4. Ellenőrizd a légzés jeleit, ha nem észlelhető, kezd meg az újraélesztést!
5. A sérült fektetése is alapvető, a fej legyen alacsonyabban, mint a törzs, a lábak legyenek felpolcolva.
6. Az érintett területet steril kötszerrel fedd, ha nincs, akkor egy tiszta ruhával, de ne pokróccal vagy törölközővel, mivel a kilógó szálak beleragadhatnak a sebbe.
7. Amennyiben nem jelentkeznek tünetek, abban az esetben is legalább 24 órán át intenzív osztályon szükséges a sérültet megfigyelni, az esetlegesen kialakuló szívritmuszavarok azonnali ellátása céljából.

Fontos kiemelni, hogy ha a test 2 egymáshoz közeli pontján van az áram be- és kimenetei jegye, az még nem zárja ki azt, hogy az áram a test egyéb részén áthaladt és ebben az esetben is előfordulhatnak ritmuszavarok.

(Dr. Csuth Ágnes, háziorvos)