tetanusz
#Betegségek

A tetanusz tünetei, kezelése és megelőzése

2014.03.28.
1 perces olvasási idő

A tetanusz egy súlyos bakteriális fertőzés, mely általában szennyezett seb mellett alakul ki, és ha nem kezelik, végzetes lehet. Mára azonban a védőoltásnak köszönhetően könnyen gyógyítható.

Melyek a tetanusz tünetei?

A lappangási idő pár nap, de akár néhány hét is lehet. Ezután általános fáradtság vagy gyengeség jelentkezik, majd az állkapocsizom görcse, melyet más néven szájzárnak hívnak. A mimikai izmok görcse miatt akaratlan mosoly ül a beteg arcára.

A további tünetek a következők lehetnek:

  • nyelési vagy légzési problémák
  • a nyak és a hát merevsége
  • vizelési képtelenség
  • izzadás
  • rendellenes szívverés és vérnyomás-problémák

A fertőzöttek általában mentálisan éberek. A beteg kisbabák jellemzően nem esznek, gyenge a szopási technikájuk és ingerlékennyé válnak. Súlyos esetekben - különösen a nagyon fiataloknál és öregeknél - a tetanusz gyakran végzetes.

A tetanusz okai és kockázati tényezői

A tetanusz kialakulásáért a clostridium nevű baktérium felelős, mely a talajban és az állati trágyában található meg. A baktérium spórái úgy tapadnak meg, hogy a seb érintkezik a szennyezett talajjal. A seben nincs nyoma fertőzésnek, de a baktérium egy neurotoxin nevű mérget bocsát ki, mely megtámadja az idegrendszert és problémákat okoz, például izomgörcsöt.

Bárkinél kialakulhat tetanusz, akinek a sebe beszennyeződik. A mezőgazdasági termelők és a talaj közelében dolgozók fokozott veszélynek vannak kitéve. Fejlődő országokban a szokásokhoz hűen a kisbabák köldökcsonkjára trágyát kennek, mely gyakran újszülöttkori tetanuszhoz vezet.

Ha úgy gondolod, hogy tetanuszod alakult ki, azonnal forduljon orvoshoz! A diagnózis általában egyértelmű. A baktérium a sebben is kimutatható, de a tetanusz veszélyessége miatt a kezelést a tünetekre alapozva kezdik el.

Hogyan kezelhető a tetanusz?

Fontos, hogy a kezelést mindenképpen kórházban végezzék. Az eset súlyosságától függően nyugtató, izomlazító gyógyszereket adnak a betegnek, valamint mesterséges lélegeztetést is nyújtanak, ha szükség van rá. A sebet megtisztítják a toxin forrásától és antibiotikumot adnak a páciensnek. A kezelést követően a legtöbben teljesen felépülnek.

A fertőzés elkerülhető, a legtöbb embert már kisgyermekkorban beoltják tetanusz ellen. Ha mély sebet szereztél, ne várd meg, míg a tünetek jelentkeznek, kérd ki orvosod véleményét, hiszen könnyen megeshet, hogy újabb vakcina beadása szükséges.

(KamaszPanasz - P.N. fordító; forrás, lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)