kutya
#Betegségek

Kivédhető egy kutyatámadás?

2016.01.27.
1 perces olvasási idő

Évente több kutyatámadásos esetről számol be a sajtó. Vajon mit lehet tenni, ha hazafelé menet egy szabadon kószáló kutyával találod szembe magadat?

Mit tegyél?

  • Soha ne nézz egyenesen a kutya szemébe, mert provokációnak tekinti!
  • Ne fuss el kutya mellett vagy kutya előtt! Ez agresszívvé teheti, és felkelti benne az üldözési vágyat.
  • Soha ne közelíts és ne akarj barátkozni idegen kutyával, különösen, ha az kerítés mögött vagy parkoló autóban van.
  • Ha idegen kutya közelít feléd, állj nyugodtan. Legtöbb esetben ilyenkor csak körbeszaglászik, majd arrébb megy.
  • Sose zavarj olyan kutyát, ami eszik vagy alszik. Maradj távol az anyakutyától is!
  • Ha egy kutya megijeszt, fenyeget, ne sikíts! Beszélj hozzá nyugodtan vagy határozottan szólj rá, hogy menjen el. Próbálj nyugton maradni, míg a kutya elmegy, lassan hátrálj.

Ha egy kutya rád támad, adj neki valamilyen tárgyat, például a dzsekidet, amit haraphat. Ha a kutya letepert, gömbölyödj össze, és feküdj nyugodtan. Az arcod és a fejed takard el a kezeddel!

Kitől kérhetsz segítséget?

Keresd fel az orvosod vagy hívj segítséget, ha a kutya megharapott, ha a harapás mély, ha fertőzésveszély áll fenn, ha a vérzés még 15 perc múlva sem csillapodik, ha csonttörés jeleit tapasztalod, illetve több mint 5 éve kaptál tetanuszt.

Feltétlenül ellenőrizni kell a kutya oltási könyvét, hogy megkapta-e a veszettség elleni oltást. Ha a kutya veszett, neked is meg kell kapni a veszettség elleni védőoltásokat. Amennyiben kóbor kutya támadt rád, hívd a területileg illetékes állat-egészségügyi hivatalt, akik megpróbálják megtalálni az állatot, és tesztelni veszettségre. Ha nem találják, az orvos valószínűleg ragaszkodni fog a védőoltások beadásához.

(CS. K.)